Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (814)

lamps 

všechny recenze uživatele

Kdo tohle neviděl, tak snad ani není Čech. Ale i když to naše televize pořád dokola omílají a všechny hlášky už divák automaticky doplňuje za herce, stále to neztrácí původní kouzlo, krásně se na to kouká, herci stále excelují a suché konstatování dědy Komárka o stavu počasí je vždycky králem večera. Film, na který se nezapomíná. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sand málokterý film dal národu ke zlidovění tolik hlášek. Pár je jich tu citováno, tak také jedna klíčová : Olda - ,, Václave proč nejsi moje žena ?! ". Není to jen o hláškách. Je to i o dnes už dávno zaniklém světě těchto starých chaloupek a dědečků v podobě jako je ve filmu. Komunismus nedával moc možností jak vypadnout z všedního ruchu a chaty a chalupy dávaly určitý prostor svobody, navíc pro městského člověka i pohled do zcela jiného světa. Tenhle film je moje srdcovka. Natočen v roce mého narození, navíc Lavičkovi bydlí, kde jsem bydlel i já. Tohle je jeden z nejpovedenějších počinů dua S+S.  Všichni herci super od Svěráka, Kemra po paní Kovářovou s Třískou... Dávám za 5 psích blech, co na člověka nejdou. * * * * * ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Ano, tohle je česká klasika se vším všudy. Menzel si tímto filmem získal moji obrovskou důvěru v jeho kvalitní práci. Je to výborný režisér, což dokázal i v jiných filmech. Přesto na tomto filmu jsou nezapomenutelní hlavně 3 herci: Kemr, Svěrák, Smoljak a jejich výborný a neopakovatelný humor. Určitě zasloužená TOP 200. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Apel na lidskost, výborná klasika a ve své době trefná satira, jejíž některé aspekty jsou aktuální dodnes. Ovšem to hlavní a základní - nejlepší filmová bitka všech dob! Řežba gerontů po pohřbu pana nebožtíka musí v každém správném chlapisku vyhánět adrenalin na maximum, škubat mu mozolnatými dlaněmi a zasít do něj pocit, že mnohé zmešká, když se okamžitě nezapojí. Beat the bastard ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších snímků na téma měšťáci jedou na venkov a další důkaz geniálního scénáristického talentu dua Svěrák+Smoljak. Zde navíc umocněn Menzlovou režií a rozkošným výkonem Pepy Kemra - na ten se orpavdu nezapomíná. Spousta dobrých hlášek, roztomilých postaviček, výborně odpozorovaných ze života a prosluněná atmosféra prázdnin strávených na samotě u lesa... Duch filmu je zkondezovaný v hlášce "Ale je tady krásně." Jednak film opravdu krásný je, jednak vystihuje fascinaci měšťáků, kteří venkovu nerozumí, ale nějak cítí potřebu, něco takového říkat, aby dokázali, že ho umí ocenit... Přesto řadím Samotu až za méně známý Kulový blesk... 90% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (64)

  • Děda Komárek (Josef Kemr) vypráví historku o violistovi, který si u něj zapomněl violu. Josef Kemr byl zdatným hudebníkem právě na tento nástroj. (sator)
  • Pôvodne chalupa dedka Komárka (Josef Kemr) mala byť chalupa Zdeňka Svěráka (Oldřich Lavička), ktorá bola v okolí vrchu Melechov u Ledče nad Sázavou. Ale kameraman snímky Jaromír Šofr s touto voľbou nesúhlasil a chcel pre natáčanie vybrať iný objekt. Údajne preto, že na Svěrákovu chalupu svietilo slnko len niekoľko hodín denne a čas na natáčanie by tak bol veľmi obmedzený. Načo herec reagoval slovami: „Hlavný dôvod ale bol ten, že filmová chalupa, kde sa napokon natáčalo, bola blízko jeho chalupy,“ smial sa Zdeněk Svěrák. (Raccoon.city)
  • U dědy Lukšíčka, předobrazu dědy Komárka (Josef Kemr), rodina Svěrákova na léto bydlela a on jim slíbil, že jim chalupu prodá. Nakonec to však nedopadlo. (sator)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama