Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (814)

GeusX 

všechny recenze uživatele

Scénář: Zdeněk Svěrák+Ladislav Smoljak. Je snad nutné něco dodávat? Hlášky z filmu jsou věčné! Ten film se mi ani po desítkách shlédnutí neomrzel a neztratil nic na svém excelentním inteligentním satirickém humoru. Nekompromisních 100% Jedna z mých nejoblíbenějších komedií! :-) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pěkně humorné i dojímavě poetické. Za normalizace nepohodlného Bohumila Hrabala sice vystřídala scenáristická dvojka z Divadla Járy Cimrmana, ale Svěrák se Smoljakem to zde Menzelovi rozhodně neskazili ani svou hereckou účastí. Je to typický film Jiřího Menzela z dob minulých, ve víru kouzla všedních dnů a zdánlivě obyčejných věcí. Osobitý děda a jeho výroky (Chčije a chčije...), nezapomenutelná rvačka na pohřební oslavě, ještě svéraznější mistr stavitel Lorenz, který ,,cihlu do ruky neveme, ale na slovo odborník je to vzatej" a řada nezapomenutelných momentů především uprostřed přírodních krás a prastaré chaloupky, i v společnosti zvířat. ,,Kdepák, to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou!" Není divu, že tenhle útěk z přetechnizovaného světa oslovil spoustu diváků i v době svého vzniku. Pěknou civilní roli zde sehrál před svým odchodem do emigrace Jan Tříska. ,,Václave, proč nejsi moje žena?" . . . Nadčasová rodinná klasika. Navíc se tu v pozadí pěkně vyvíjí vztah rodiny se zcela neznámým člověkem jiné generace a prostředí. 85% ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Apel na lidskost, výborná klasika a ve své době trefná satira, jejíž některé aspekty jsou aktuální dodnes. Ovšem to hlavní a základní - nejlepší filmová bitka všech dob! Řežba gerontů po pohřbu pana nebožtíka musí v každém správném chlapisku vyhánět adrenalin na maximum, škubat mu mozolnatými dlaněmi a zasít do něj pocit, že mnohé zmešká, když se okamžitě nezapojí. Beat the bastard ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další skvělá komedie od dvojice Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. Pražská rodina koupí chalupu na venkově. Má to ale jeden háček. Koupili ho i s dědou Komárkem a ten ne a ne umřít. Má hold tuhý kořínek. A když vidí jeho čilého otce, tak pochopí, že na tom světě ještě nějaký ten čas pobude. A tak se k němu na léto nastěhují. Nakonec jsou stejně rádi, když neumře. Kemr tu podává naprosto vynikající výkon. Všechny ty vesnické postavičky jsou skvělé. Třeba nejlevnější zedník na vozíku pan Lorenz a jeho zákazník, který má zmáklé všechno kolem stavby domu. Samozřejmě tu o vtipy není nouze. Dobrý je třeba dědův údiv, že Pražáci ještě v 10 hodin spí nebo jeho hádání se s rádiem. Pak taky návštěva mlýna s mlynářem Ladislavem Smoljakem. Ten jim poví příběh, který chce každý slyšet ještě jednou. Nebo pan Novák, který koupil barák s babkou a dědkem a ti taky nechtějí umřít. Tak si dělají různé naschvály. On jim lije vodu do příkopu, přes který se chodí do domu a oni zas do zrní sypou hřebíky. Takže pokaždé, když přijede, tak píchne. "Dědeček je hodný, ale překáží nám. No počkej. To přece takhle nemůžeš napsat!." :D ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nakoľko rok 2017 opäť zaúradoval a včera nás navždy opustil herec Jan Tříska, rozhodol som si ho filmovo pripomenúť. A nakoľko som nedávno "Obecnú Školu" videl a nemal som pocit, že by som ju teraz chcel pozrieť znovu, rozhodol som sa pripomenúť si ho vo filme "Na Samotě U Lesa." Ja viem, že tu má malú rolu, a že to je viac životný moment Josefa Kemra, ale to je jedno. Myslím si, že vždy keď som pana Třísku vo filme videl, tak najviac som si na neho spomínal tu v role doktora Václava. A v mojich očiach je to rola, kde mi bol absolútne najviac sympatický. A nedá sa nikdy zabudnúť na jeho vetu: "Předpíšu vám pudr, a podpíšu se Mudr." Ale keď opustíme jeho postavu, ako tento film funguje. Rovnako ako všetky filmy z dielne Svěrák a Smoljak je to podľa mňa jedna z filmových klasík, na ktorú sa nezabúda. Ako som už na začiatku povedal, toto je film hlavne Josefa Kemra. A kto by mohol zabudnúť na jeho postavu děda Komárka? Podľa mňa sa pre tú rolu narodil. Zdeněk Svěrák je vynikajúci. A chémia s Dankou Kolářovou funguje skvele. Už len preto, že on je tak veľmi zainteresovaný do tej chalupy a všetko sa mu páči, a naopak jeho manželka by si radšej dopriala ten svoj príjemný komfort. Ten kontrast je skvelý. Decká sú vynikajúce a neustále pôsobia na mňa úplne uveriteľne a skutočne. Čo viac ešte by som mal k tomu povedať? Čo sa dá povedať o filme, o ktorom už všetci asi povedali všetko čo je treba? Je vtipný, je milý, je úprimný a neskutočne nadčasový. Spomeňme ešte aj Ladislava Smoljaka a jeho: "Ku... ku.... ku..." a takisto aj poveru o vodníkovi, ktorú sme nikdy nepočuii, ale všetci to chceli počuť ešte raz. Ako sám povedal: "To se každému líbi." Hodnotenie: A+ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (64)

  • Poprvé se nám pan Lorenc (František Řehák) představí záběrem, v němž otevírá hnědou láhev piva, ze které se okamžitě napije. O pár vteřin později (v podstatě hned v následujícím záběru) však dopíjí a do basy ukládá prázdnou lahev v barvě zelené. (Landauer)
  • I po letech si Zdeněk Svěrák vzpomíná, že pověstné padání lehátka řídil režisér Jiří Menzel provázkem a škodolibě si natáčení této scény užíval. (mar48)
  • Scenáristé společně s režisérem Jiřím Menzelem lákali Josefa Kemra, aby se šel podívat za panem Lukšíčkem, podle kterého je napsána jeho postava dědy Komárka. Kemr se ovšem dost zdráhal. Nevěděl jestli by to bylo dobré, protože chtěl vytvořit vlastní osobitou figuru. Nicméně, když ho jednou Zdeněk Svěrák viděl před chalupou odpočívat, spletl si ho skutečně se samotným panem Lukšíčkem. (Pierre)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama