Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (814)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Menzel i Svěrák mají na svém kontě zdařilejší počiny. Film i po letech překvapí množstvím hlášek, které dávno zlidověly. Zápletka kolem chaty má být zdrojem humoru, ale ten rychle vyschne. Na Kemrovi je zase vidět, že v době natáčení ještě nebyl ve věku důchodce vyhlížejícího zubatou a přeliv to skutečně nezakryl. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Apel na lidskost, výborná klasika a ve své době trefná satira, jejíž některé aspekty jsou aktuální dodnes. Ovšem to hlavní a základní - nejlepší filmová bitka všech dob! Řežba gerontů po pohřbu pana nebožtíka musí v každém správném chlapisku vyhánět adrenalin na maximum, škubat mu mozolnatými dlaněmi a zasít do něj pocit, že mnohé zmešká, když se okamžitě nezapojí. Beat the bastard ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Uznávam, že hlášky sú tu luxusné, ale popravde Zdeňka Svěráka a jeho humor veľmi nemusím, vždy si teda radšej pustím napríklad Pelíšky. Samozrejmosťou sú tu výborné herecké výkony celej rady veľkých československých hercov a herečiek, ale príliš na verbálny efekt preťahované scény filmu ubližujú, akoby sa "geniálna" scenáristická dvojica bála strihu. Neviem, v detstve som to videl raz, kvôli tomu, že všetci v škole hláškovali - a chčije a chčije.. teraz znovu a stále žiadny veľký dojem. Je to celkom milé, ale to je asi tak všetko. Od polovice som sa pri filme vzhľadom k jeho monotónnosti začínal nudiť a záver filmu mne pripadal z kategórie odfláknutých. Taktiež hudba bola taká až veľmi úzkostne melancholická a čím viac sa film blížil k záveru, tým bol stále menej vtipný. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Menzel a "svěrákovský" humor nejdou až tak dohromady. Vzájemně si překáží a jejich vzájemná koexistence brání většímu přesahu, na který jsem u Menzelových filmů zvyklý. Vyzkoušet si něco jiného, co režijně není až tak u Menzela obvyklé, je sice pěkné, ale natlačení "cimrmanovského" humoru nebylo až tak šťastné, alespoň ne pro mě. Jistě, legendárními hláškami se nešetří a herci jsou bezchybní, ale od poloviny jsem se u filmu vzhledem k jeho monotónnosti začínal nudit a závěr filmu mně připadal z kategorie odfláklých. Rovněž hudba byla taková až moc úzkostně melancholická, a čím více se film blížil k závěru, tím byl stále méně vtipný. 50% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nakoľko rok 2017 opäť zaúradoval a včera nás navždy opustil herec Jan Tříska, rozhodol som si ho filmovo pripomenúť. A nakoľko som nedávno "Obecnú Školu" videl a nemal som pocit, že by som ju teraz chcel pozrieť znovu, rozhodol som sa pripomenúť si ho vo filme "Na Samotě U Lesa." Ja viem, že tu má malú rolu, a že to je viac životný moment Josefa Kemra, ale to je jedno. Myslím si, že vždy keď som pana Třísku vo filme videl, tak najviac som si na neho spomínal tu v role doktora Václava. A v mojich očiach je to rola, kde mi bol absolútne najviac sympatický. A nedá sa nikdy zabudnúť na jeho vetu: "Předpíšu vám pudr, a podpíšu se Mudr." Ale keď opustíme jeho postavu, ako tento film funguje. Rovnako ako všetky filmy z dielne Svěrák a Smoljak je to podľa mňa jedna z filmových klasík, na ktorú sa nezabúda. Ako som už na začiatku povedal, toto je film hlavne Josefa Kemra. A kto by mohol zabudnúť na jeho postavu děda Komárka? Podľa mňa sa pre tú rolu narodil. Zdeněk Svěrák je vynikajúci. A chémia s Dankou Kolářovou funguje skvele. Už len preto, že on je tak veľmi zainteresovaný do tej chalupy a všetko sa mu páči, a naopak jeho manželka by si radšej dopriala ten svoj príjemný komfort. Ten kontrast je skvelý. Decká sú vynikajúce a neustále pôsobia na mňa úplne uveriteľne a skutočne. Čo viac ešte by som mal k tomu povedať? Čo sa dá povedať o filme, o ktorom už všetci asi povedali všetko čo je treba? Je vtipný, je milý, je úprimný a neskutočne nadčasový. Spomeňme ešte aj Ladislava Smoljaka a jeho: "Ku... ku.... ku..." a takisto aj poveru o vodníkovi, ktorú sme nikdy nepočuii, ale všetci to chceli počuť ešte raz. Ako sám povedal: "To se každému líbi." Hodnotenie: A+ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (64)

  • V den, kdy se natáčela scéna, ve které se děda Komárek (Josef Kemr) chystá na pohřeb svého kamaráda a mluví o neodkladnosti lidské smrti, se shodou okolností Jiří Menzel dozvěděl o smrti svého otce. Později popsal tento den jako jeden z nejhorších ve svém životě. (henrycruel)
  • Když děda Komárek (Josef Kemr) ve 22. minutě vybírá z kurníku vajíčka, tak žebřík pro slepice mění svou polohu. (Duoscop)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama