Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tenhle film poněkud zapadnul, není to totiž typické béčko. Ano, většinu stopáže je docela naivní, ale některé momenty jsou dá se říci kultovní, nepříjemné, a především bořící žánrová klišé. A je tu i trocha toho humoru - např. hned na začátku, kdy ruský voják páčí z mrtvé ruky zbraň jistého příznivce National RIfle Association hned pod legendární cedulí "... from my cold dead hand":) John Milius tímto svým dílem chtěl narušit obraz typického žánrového hrdiny, a Patrick Swayze s Charliem Sheenem to kupodivu ztvárnili velmi dobře. Prostě to, co tu uvidíte, neodpovídá béčkovému scénáři, ale jde minimálně o půl třídy výš. O "historickém" významu téhle záležitosti svědčí nejen zcela zoufalý aktualizační remake z roku 2012 (mj. s Chrisem Hemsworthem), ale především to, že když se US Army a spol. v roce 2003 vydali (doslova) vyhrabat z díry jistého Saddáma Husajna, pojmenovali svoji operaci Red Dawn;) Ale dávejte si prosím pozor, abyste nenatrefili na nějakou dabovanou verzi, která byla před pár lety k vidění na MGM - tam totiž jaksi (typicky pro tento, opět doslova, kanál) chybí rozlišení, že v některých scénách nikaragujští a kubánští velitelé mluví mateřským jazykem nebo rusky (totéž platí pro sovětské "poradce")... Dávám 70%, i když tenhle tanec Patricka Swayzeho s Jennifer Greyovou mohl být podstatně hříšnější:) ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Myšlenka invaze SSSR do USA je sice nereálná a absurdní a v předvedené podobě i úsměvná, ale v tomto případě to jediné zajímavé a originální na celém filmu. Viděla jsem řadu válečných snímků od klasických ruských až po současné americké velkofilmy, ale tak trapnou naivní slátaninu či komediální válečnou agitku by pohledal. K filmu mě nevážou žádné nostalgické vzpomínky, proto hodnotím jen z dnešního hlediska, i když za mého dětství si kluci taky hráli na partyzány. Levná výprava, slabé herecké výkony a stupidní dialogy umocněné mizerným dabingem tomuto dílu nasadily korunu. Obvykle bývám k tvůrcům milosrdná, protože dělali co mohli, ale tento klenot si moc milosrdenství nezaslouží, tak aspoň hvězdu za tu originální myšlenku a velký počet skolených agresorů. Ještě že se Patrick a Jennifer přeorientovali na tanec, protože jako partyzáni pohořeli. Možná ale, že jsem tak nemilosrdná proto, že mne štve ta vyhozená stovka za DVD. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozjazd je skutočne bombastický. Potom to rapídne spomalí a vám neostane nič iné len sledovať budúce megahviezdy ako prežívajú sovietskú inváziu. Škoda toho. Ten začiatok je fakt niečo, no uvedomujem si, že pokračovať v takej intenzite asi by film nestál len 4 melóny. A to by už asi bolo pre štúdio riziko. Nech bolo ako bolo, za kuk to stačí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film na téma co by, kdyby. Realizuje myšlenku invaze Sovětů do USA. Útok přichází nečekaně a všichni jsou jím šokováni. Myšlenka je to nereálná, ale nápad je to zajímavý. Patrick Swayze vede partičku studentů, kteří se stanou partyzány. Začnou provádět výpady proti okupantům. Nad filmem doporučuji vypnout mozek a nad ničím nepřemýšlet. Malá domu: Ve třetí světové válce se bude válčit přece jenom nečím jiným. Pak se budeme opět učit používat kyje a pazourky. Vzhledem k tomu, že se jedná o 80. léta, tak budiž. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rudý úsvit je jeden z mála mojich VHS restov z minulosti. O filme som v mojich detských časoch iba počul, no nikdy ho nevidel. Doba i filmy napredovali a ja som už nemal príležitosť ani potrebu ho vidieť. Tú šancu som využil až teraz. Režisér J. Milius je v súkromí veľkým vojnovým nadšencom a zberateľom, preto ma jeho predstava o tretej svetovej vojne trochu lákala. Komornejší pohľad oceňujem, ale v mnohých scénach pôsobí film až príliš naivne. V čase vzniku nebola konkurencia ako dnes a aj preto film získal istú popularitu. Dnes by určite nebodoval, doba je inde. Divák by takúto lacnú inváziu nezožral a už vôbec by neveril hŕstke američanov , čo vyhrali 3. svetovú vojnu. Niekto tu trefne napísal, že za zmienku stojí scéna, kde J. Grey prosí P. Schwayzeho, aby ju zastrelil. To osloví najmä priaznivcov hitu Hriešny tanec, ktorý som ja dodnes nevidel. Skúsim to napraviť. 60%. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Při natáčení si Patrick Swayze a Jennifer Grey absolutně nesedli. Později však vytvořili nezapomenutelný pár ve snímku Hříšný tanec (1987). (Redyx111)
  • Speciální jednotka, která dopadla Saddáma Husajna používala kódové označení právě z tohoto snímku, včetně partyzánské přezdívky Wolverines. (Pradlík)
  • Pôvodný názov scenára bol "Ten Soldiers" (10 vojakov). (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama