Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Flego 

všechny recenze uživatele

Drsné mapovanie udalostí 90-tych rokov na Balkáne z pohľadu ruských a srbských producentov. Veľkolepá produkcia, skvelá kamera a miestami aj hudba sú výrazne degradované zbesilým strihom, ktorý sa stáva zbytočne preafektovaným. Jednoduchý príbeh skupiny odpadlíckeho komanda, ktoré má brániť strategické letisko v Prištine, je vyrozprávaný komplikovaným spôsobom. Tu doslovne platí, že v jednoduchosti je sila, čo snímok úspešne ignoruje. Z politického pohľadu už na mňa neplatí ani americká ani ruská propaganda, v tomto prípade si rusofilovia budú od rozkoše cvrkať do gatí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak s takovými filmy to Srbsko (ke svému štěstí) do té EU nedotáhne. Politiku stačí shrnout poukázáním na skutečnost, že z onoho "svobodného" Kosova už dávno neutíkají jen Srbové a že v době kdy Madla zpívala Evropě, byla UCK (a její političtí následovníci dodnes jsou) financována obchodem s drogami, kradenými automobily a bílým masem (a jak pravil jeden Srb: "Víte, jak nám bylo, když k nám do Bělehradu znovu vjely tanky s německými kříži na pancíři..."). K filmu samotnému. Velmi gerojské vyprávění, ze začátku trpící typickým neduhem ruských filmů, tj. příliš roztříštěným dějem, který se účelně poskládá až tak po hodině, občas se v něm dějí věci trochu nahodile (třeba ta malá holka bloumá po letišti celé odpoledne, než si jí vůbec někdo všimne) a nadužívá zpomalovačky. Ale pokud dojde na akci, odsýpá to jak má, boj je krvavý, palba hlasitá a protagonisté vypadají, že zbraně opravdu umí ovládat, včetně té sniperky, která hodně osvěžila jednu příliš sentimentální scénu krásným cynismem. Mno, a protože i kdybych dal odpad, postavení Putinova agenta mi to stejně v očích mnohých neodpáře, tak dám místo tří čtyři. P. S. Gojko Mitič má o mnoho větší charisma jako starý srbský policajt než jako východoněmecký Indián :) ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme ďalšiu vojenskú agitku. Tentokrát o chrabrých rusoch, ktorý čistia Balkán od Muslinského šmejdu. Síce to nie je taký nezáživný výplach so zameniteľnými postavami ako nedávna Čínska agitka Operation Red Sea, ale tentokrát sa film postavám venuje až príliš dlho a postáv tu je proste strašne veľa. Úvodná predstavovačka by sa dala kľudne skrátiť o pol hodinu a o nič zásadné by sme neprišli. Akurát by to malo svižnejšie tempo. Akčných scén je dostatok a finále tvorí 40 minútové veľkolepé bránenie nejakého letiska pred zloduchmi. Problém vidím v tom, že akcia je mixom videoklipového štýlu so sexy teplými farbami jak z filmov Michaela Baya a rôznych spomalovačiek v štýle Guy Ritchieho. Takže aj keď je to tvrdé R-ko a dejú sa tam hnusné veci, tak to pôsobí príliš cool a ani zďaleka sa to nepribližuje syrovosti finále štvrtého Ramba alebo snahe o čo najvernejšie vykreslenie vojnovej vravy v Spielbergovom Ryanovi. Ale technická stránka je absolútne prvotriedna. Takže výsledkom je cool military porno film, ktorý si fanúšikovia tohto žánru určite užijú. Pre mňa to je len taká miestami nechcene vtipná jednohubka. 6/10. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jistě, jde o jednotlivce, ne o jejich národní příslušnost, všude žijí lidé slušní i zločinci. Tak nevím, proč jsem si při sledování tohoto kvalitního snímku vzpoměl na tuhle příhodu: před několika lety, pár bloků od mého bydliště v okresním městě kde žiji, za bílého dne na ulici zastřelil jeden chlápek svoji partnerku před očima jejich pětiletého dítěte. Jo, už jsem si vpomněl proč se mi to vybavilo! On byl ten vrah kosovský Albánec!!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že tenhle akčňák bude pecka. Všechno k tomu nasvědčovalo, včetně doporučení od manžela kolegyně z práce. Jenže hned po prvních deseti minutách mi bylo jasný, že to prostě nebude ono. Vizuálně je tenhle film pecka, ale až do toho momentu, kdy Vám dojde, že to je všechno šíleně umělý. V tu ránu se v té nekonečné řeži ztrácí nejen příběh, který postrádá smyslu, ale i jakékoliv napětí. Rusové tu opět předvedli svůj velikášský rozsah a tento film pojali jako absolutní řezničinu se vším všudy. Chyběl mi ale cit pro emoce nebo alespoň nějaký náznak dobře se rozvíjejícího příběhu. Válečňák z Balkánu se skvělým vizuálem, ale bez duše. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)

Reklama

Reklama