Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že tenhle akčňák bude pecka. Všechno k tomu nasvědčovalo, včetně doporučení od manžela kolegyně z práce. Jenže hned po prvních deseti minutách mi bylo jasný, že to prostě nebude ono. Vizuálně je tenhle film pecka, ale až do toho momentu, kdy Vám dojde, že to je všechno šíleně umělý. V tu ránu se v té nekonečné řeži ztrácí nejen příběh, který postrádá smyslu, ale i jakékoliv napětí. Rusové tu opět předvedli svůj velikášský rozsah a tento film pojali jako absolutní řezničinu se vším všudy. Chyběl mi ale cit pro emoce nebo alespoň nějaký náznak dobře se rozvíjejícího příběhu. Válečňák z Balkánu se skvělým vizuálem, ale bez duše. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak to tu máme, aj iný pohľad na vojnu na Balkáne. Zdá sa, že to neboli len tí zlí Srbi a nevinní Kosovčania či Albánci, zdá sa, že tá nenávisť bola aj z druhej strany. Aké to prekvapenie pre amerických nohsledov, ktorí samozrejme aj tak film označia len za propagandu a potom im ďalší mohamedánsky sympaťák vybuchne v obchodnom centre. Ale to bol isto len ďalší z inžinierov a atómových fyzikov, ktorí obohatili našu kultúru. Veď vlastne na tých výbuchoch sa človek čo to naučí z chémie, takže ich prínos je viac než edukatívny. Ale inak Kosovo je Srbija. To vedeli už tak pred 1500 rokmi. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Začalo to nevinne. Pred pár desaťročiami sa v oblasti Juhoslávie známej ako kosovská oblasť, začali usadzovať albánski imigranti, ktorí prišli do Juhoslávie za lepším životom. Netrvalo dlho a z menšiny sa stáva veľká menšina, ktorá požaduje pripojenie k Albánsku... a nešťastie je na svete. Nepripomína to niečo? Inak zaujímavé je, že genocída Srbov v Kosove sa tak často nespomína ako je tomu naopak... K filmu. Už dávno som nevidel takto vynikajúco zvládnutý vojnový film, pre mňa ešte lepšie ako povedzme Warriors (1999). Prvých pár minút sa mi zdalo trochu zmätočných, ale keď si človek zvykne na postavy tak už to ide a už sa to až do konca nezastaví. Stále sa tu niečo deje, stále sa tu niečo rieši.... Množstvo smutných a drsných scén, dokonca prišlo aj na pár gore záberov. A čo je hlavné, režisér dokázal perfektne narábať s postavami. Tých dobrých si zamilujete a toho zlého nenávidíte až na kosť. A stret týchto dvoch protichodných pocitov je naozaj silný. Dlho som váhal aj nad plným počtom. Možno prehodnotím. 89/100 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Rusové mě nezklamali a přidali do filmu štědrou dávku propagandy i procítěných momentů. Přesto mi to tentokrát nijak zvlášť nevadilo, protože se tady říkalo prakticky totéž, co jsem vždycky říkal i já. "Humanitární" bombardování Jugoslávie byl zločin a zmrd, který tento termín poprvé použil, si nezaslouží slušného slova. Navíc zrovna ze strany naší republiky to byl podraz přímo gigantický, hrdě jsme se postavili po bok těch, kteří se zasloužili o mnichovskou dohodu, aby to odnesl jediný náš tehdejší spojenec, který se i přes svou naprostou nepřipravenost, hlásil ke svým závazkům. Fuj, to jsem se zas vytočil. Ale zpátky k filmu. Kromě toho, že se ani Rusové nedokázali vyhnout nesmyslům jako naši noví západní bratři (hlavně v oblasti explozí), šlo o povedenou akční podívanou, která pro mě byla kombinací Sedmi statečných, sestřeleného černého jestřába a tichých jiter. Moc dobře jsem se bavil a 150 minut uteklo jako voda. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Válečné běsnění v tomto podání mě vcuclo, nadupaná akční řežba od začátku do konce a nebere si žádné servítky, bombardování nemocnice.. husí kůže.. Ze začátku jsem se trochu ztrácela v postavách, ale jakmile jsem si to poskládala, fungovalo to.. Šikovné ohýbání konfliktu v bývalé Jugoslávii jsem samozřejmě zaregistrovala (to Rusové umějí na výbornou), ale pro dnešek čert to vem.. Herecký ansámbl - mně naprosto neznámý - sympatický, zejména Milena Radulović je půvabné stvoření a Ravšana Kurkova jako odstřelovač úžasná.. Válka je svinstvo, já bych to zakázala.. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)

Reklama

Reklama