Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Že na Kosovo a jeho existenciu mám dlhodobo trocha rozdielny pohľad než hlavný prúd médií je jedna vec. Druhá je, že si myslím, že aj keď tu boli prehnané pseudohrdinské zábery, tak ako celok ten film má gradáciu, zápletky, nenudí, nenaštve okrem islamistov asi nikoho a rozhodne sa dá pozerať s kamošmi/kamoškami. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Je lepší zachránit jeden život než neudělat nic.“ Jen aby tom Jasna měla také jasno…Ten, kdo má povědomí o historii národů bývalé Jugoslávie a tuší, o co tenkrát skutečně šlo, nebude mít z politického hlediska s dílem takový problém (zastáncům bombardování Srbska bych film nedoporučil). Snímek kvalitou směle pokukuje po takových ruských koprodukčních žánrovkách jako jsou 9. rota či Bretská pevnost. Co do technické stránky (kamera, střih, zvuk), akce, syrovosti či válečných jatek se může srovnávat i s hollywoodskými spektákly (třeba „ohnivé peklo“ či minometná palba je už vyšší dívčí). Maličko horší jsou postavy, zejména hlavní hrdina Šatalov působí trochu lekle (zbytek jednotky je naštěstí „živější“) a vyloženě slabší je (nutný?) patos (hrdinství, bratrství, sovětská nostalgie, ruský voják nesoucí srbskou holčičku, démonizace Západu atd.). Ovšem i přes tyto nechtěně úsměvné detaily (a maximální „coolovost“) si snímek drží solidní kvalitu až do konce (aneb jak je důležité míti Kusturicu!), takže za mě to budou slušné 4*. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak s takovými filmy to Srbsko (ke svému štěstí) do té EU nedotáhne. Politiku stačí shrnout poukázáním na skutečnost, že z onoho "svobodného" Kosova už dávno neutíkají jen Srbové a že v době kdy Madla zpívala Evropě, byla UCK (a její političtí následovníci dodnes jsou) financována obchodem s drogami, kradenými automobily a bílým masem (a jak pravil jeden Srb: "Víte, jak nám bylo, když k nám do Bělehradu znovu vjely tanky s německými kříži na pancíři..."). K filmu samotnému. Velmi gerojské vyprávění, ze začátku trpící typickým neduhem ruských filmů, tj. příliš roztříštěným dějem, který se účelně poskládá až tak po hodině, občas se v něm dějí věci trochu nahodile (třeba ta malá holka bloumá po letišti celé odpoledne, než si jí vůbec někdo všimne) a nadužívá zpomalovačky. Ale pokud dojde na akci, odsýpá to jak má, boj je krvavý, palba hlasitá a protagonisté vypadají, že zbraně opravdu umí ovládat, včetně té sniperky, která hodně osvěžila jednu příliš sentimentální scénu krásným cynismem. Mno, a protože i kdybych dal odpad, postavení Putinova agenta mi to stejně v očích mnohých neodpáře, tak dám místo tří čtyři. P. S. Gojko Mitič má o mnoho větší charisma jako starý srbský policajt než jako východoněmecký Indián :) ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....sovietske vojnové filmy skoro vždy boli výborné,tento film nadväzuje na túto tradíciu...dobre natočené,surové,realistické....také akoby naozaj, nie ako tie americké ,že všetko ok...ale moožno bez tých spomaľovačiek,tie vážne uberali na dojme reálnosti....k téme-námetu sa nevyjadrujem,človek nikdy nevie......ale Kosovoi je precedens.................ak to ok,tak potom...............................o nehumanitárnom bombardavaní ani nehovorím..... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ROZHODNUTÍ POMOCT BRATRŮM V PRIŠTINE, BYLO SCHVÁLENÉ. VÁŠ ÚKOL JE OBSADIT LETIŠTĚ PŘED SPOJENCI A NEDOPUSTIT ÚNIK INFORMACÍ DO NATO.…“ /// Rusáci jsou svou propagandistickou filmografií proslulý. Ale co, když se člověk nad nějaký ty věci povznese…Tady máme pohled na tzv. Prištinský incident. Není těžký bejt na straně těch „správnejch“, když ti druzí dělají takový zvěrstva. Prostě na výkřiky „Ve jménu Velké Albánie“ se tady moc radostně neodpovídá. Jinak se zde politika nějak extra nerozebírá, spíš jde o takovou misi ve stylu „Postradatelných“. Včetně akce. Má to přes dvě hoďky, takže nechybí takový ty kecy před bitvou… o bratrství.. no a tak podobně. Ovšem mezi Srby a Rusy to bratrství celkem funguje. Film pro ty, co píšou kosovo s malým „K“ a nebojej se Sputniku. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Sloužil jsem v SFOR. 2.) Chcu poznat týpky, co dohráli hru „Vyděržaj pioněr“ až do konce. 3.) Thx za titule ,,wauhells“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Zbraně použité ve filmu byly: AK-47, AK-74, puška SKS, odstřelovací puška SVD, kulomet PK, DŠK, M2 Browning a RPD. Dále pistole Stěčkin, Colt 1911 a Bereta F92. Ve filmu se objevily obrněné transportéry BTR 80, bombardéry B2 Spirit a vrtulník UH-60 Black Hawk. (K98)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno