Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

mzss1 

všechny recenze uživatele

(72%) BALKANSKIY RUBEZH je pro mě vítaná filmová změna. Ruské filmy jednak moc nevyhledávám a jednak jich moc zkouknutých nemám. Ve výsledku jsem příjemně překvapen, trochu jsem váhal, jak to mám celé zhodnotit, ale ty slabší a rozhodně zasloužené 4* nakonec s radostí udílím a i se na to někdy znova vrhnu. Akci to má drsnou a realistickou. Je rozložená po celém rozsahu filmu, zejména poslední 40 minutovka mě opravdu bavila. To bylo skoro jako expendables. Ale to zas nechci přehánět, je to válečný film, takže v tomto žánru to bylo vše takové, jak má být. Nicméně to shrnu. Co se týče příběhu, tak ten mi přišel takový chaotický, mohl být lépe pojat a k tomu asi tak první hodinku tu bylo moc velké řetězení postav, tak jsem se v tom hůře orientoval, ale to byl spíše můj problém, nic zásadně nelogického tu není. Akorát délka 150 min mi přijde moc, aspoň tak o 20 min bych to zkrátil – což je asi tak vše k záporům nebo spíše k nedostatkům. Jinak veškeré scény mi přišly dost dobré a reálné – sem tam i dostatečně drsné + ta skvělá akce, ať už menší kontakty tak ta dlouhá a závěrečná. Nebo impozantní začátek, kde padal jeden výbuch za druhým v té nemocnici. Hudbu složili rusové opravdu dobře, v závěru se opakoval strašně podobný soundtrack Interstellaru, jak si všiml všímavý uživatel sniper18. No, určitě by se toho dalo víc vylepšit, zejména příběh, některé zbytečné scény s dialogy ubrat, přidat jiné atd. Vychvalovat to do nebes nebudu, ale i tak je to výrazný nadprůměr a ty 4* jsou u mě tak adekvátní. Dobrá práce. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Rusové mě nezklamali a přidali do filmu štědrou dávku propagandy i procítěných momentů. Přesto mi to tentokrát nijak zvlášť nevadilo, protože se tady říkalo prakticky totéž, co jsem vždycky říkal i já. "Humanitární" bombardování Jugoslávie byl zločin a zmrd, který tento termín poprvé použil, si nezaslouží slušného slova. Navíc zrovna ze strany naší republiky to byl podraz přímo gigantický, hrdě jsme se postavili po bok těch, kteří se zasloužili o mnichovskou dohodu, aby to odnesl jediný náš tehdejší spojenec, který se i přes svou naprostou nepřipravenost, hlásil ke svým závazkům. Fuj, to jsem se zas vytočil. Ale zpátky k filmu. Kromě toho, že se ani Rusové nedokázali vyhnout nesmyslům jako naši noví západní bratři (hlavně v oblasti explozí), šlo o povedenou akční podívanou, která pro mě byla kombinací Sedmi statečných, sestřeleného černého jestřába a tichých jiter. Moc dobře jsem se bavil a 150 minut uteklo jako voda. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Rusom je jedno, aké obdobie. Hrstka gerojov, gulomety a AKčka, jednotky na hlavu, dramatická hudba a poloretardovaný nepriateľ, čo nevie nič trafiť. Takto si predstavujú bojové filmy, ktoré nadchnú dlhou a ohušujúcou streľbou, ale inak ani po príbehovej ani po realistickej stránke nemajú čo ponúknuť. Dobre sa na to pozerá, keď lietajú moslimáci vo flecktarnoch vzduchom, ale takto to točia aj amíci a zatracujeme ich pre to. Cením ale neprítomnosť zberačov bavlny a trefný kasting. Úsmevné 3 z 5 ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kulisy se změnily, ale v jádru je to pořád ta "stará, dobrá" válečná story, na jaké nás nutili chodit v rámci Klubu přátel sovětského filmu. Dokonce se v jednom dialogu objeví povzdechnutí nad zaniklým Sovětským svazem a kdo by nepochopil, jak v něm všem národům bylo dobře, tomu je explicitně vyjmenováno mezinárodní složení týmu. Podívaná je to velkolepá, nechybí samozřejmě ani soldát, který "zalehne kulometné hnízdo", a na samém konci na všímavého diváka mrkne ve zpětném zrcátku taxíku Emir Kusturica. Něco jako čínský spektákl Operation Red Sea (včetně vražedné délky), ale tohle bylo filmařsky o fous stravitelnější. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Že na Kosovo a jeho existenciu mám dlhodobo trocha rozdielny pohľad než hlavný prúd médií je jedna vec. Druhá je, že si myslím, že aj keď tu boli prehnané pseudohrdinské zábery, tak ako celok ten film má gradáciu, zápletky, nenudí, nenaštve okrem islamistov asi nikoho a rozhodne sa dá pozerať s kamošmi/kamoškami. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)

Reklama

Reklama