Reklama

Reklama

Silný válečný příběh je připomínkou nedávné minulosti, války v Jugoslávii. Odehrává se v r. 1999, kdy se po bombardování Bělehradu NATO jugoslávská armáda stáhla z kosovské oblasti a zanechala tak srbské občany nechráněné před útoky, drancováním, znásilňováním a vražděním albánských banditů. Ruská speciální jednotka dostala příkaz převzít kontrolu nad kosovským letištěm Slatina a udržet ho, dokud nepřijdou posily. Vojáci si uvědomují, že musí využít veškeré své síly a odvahu. Není jisté, zda se dožijí dalšího rána. (TV JOJ)

(více)

Recenze (129)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh je víceméně tuctový. Rozpuštěná speciální jednotka má možnost se rehabilitovat tím, že zvládne zdánlivě nesplnitelný úkol. To tu bylo už x krát. Tady ale dělá hodně námět. O zvěrstvech Srbů vůči muslimům toho bylo natočeno a napsáno dost, ale opačný gard, ve kterém by hrály západní síly negativní roli coby spolupracovníci kosovských teroristů, to zase tak často vidět není. Akce, byť občas zběsile sestříhaná a přeplácaná slow motion momenty, je solidní a závěrečný dlouhý střet je zvládnutý takřka na jedničku. Dojde i na nějaké ty ustřelené končetiny a vyhřezlá střeva, takže potud spokojenost. Sympaticky působí i postavy, kterým jsem i přes určitou averzi k Rusům neměl problém fandit. Notabene Ravšana Kurkova a Milena Radulovic jsou hezké holky. Některé bláboly typu "Za Sovětského svazu se žilo lépe." si sice mohli filmaři odpustit, ale chápu, že spousta Rusů to takhle vidí. Přežít se dalo i tradiční ruské gerojství, které v tomto případě působilo poměrně decentně. Jako největší mínusy tak vidím jistou rozháranost, díky které chvilku trvalo, než si všechno sedlo a tím nejhorším byl obvyklý neduh vícejazyčných ruských filmů a tím byl rychlodabing, Je sice fajn, že tentokrát to neobstarával jen jeden člověk a dabéři se snažili intonovat, ale i tak to znělo příšerně. A pořád nechápu, proč to Rusové dělají. 75% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rusové natočili jeden z nejlepších filmů roku a přímý náběh na instantní kultovní válečnou klasiku. Ruské komando je vysláno bránit letiště v Kosovu před muslimskými bandity a je to Bálkánská ŘEŽ jak se patří! Povedl se cásting, kde každý z hlavních hrdinů je sympatický a všichni působí profesionálně ( žena-sniperka boží) a povedl se i záporák, který je správně nemilosrdný, skvěle zahraný, má dostatek prostoru a přejete mu smrt od chvíle, kdy je na scéně. Po technické stránce precizní a dost možná nejlépe vizuálně natočený film z Ruska, co jsem kdy zhlédl a největší chvála patří samotné akci, která představuje to nejlepší v žánru. ( Trochu mix Mela Gibsona a 13 hodin) Finále má téměř hodinu a jsou to nekompromisní jatka ( ustřelené ruce, nohy, kusy těl a dojde i na uřízlou hlavu) používají se sniperky, samopaly, těžké kulomety, minomety ( vše, na co si člověk jen vzpomene). Řval jsem jak na mistrovství světa v ledním hokeji, takže za mne velké nadšení i spokojení. Líbilo se mi i úvodní bombardování porodnice. Drsný, emocionální, nekompromisní a velkolepý válečný film, který by si nikdo neměl nechat ujít. 90% ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(72%) BALKANSKIY RUBEZH je pro mě vítaná filmová změna. Ruské filmy jednak moc nevyhledávám a jednak jich moc zkouknutých nemám. Ve výsledku jsem příjemně překvapen, trochu jsem váhal, jak to mám celé zhodnotit, ale ty slabší a rozhodně zasloužené 4* nakonec s radostí udílím a i se na to někdy znova vrhnu. Akci to má drsnou a realistickou. Je rozložená po celém rozsahu filmu, zejména poslední 40 minutovka mě opravdu bavila. To bylo skoro jako expendables. Ale to zas nechci přehánět, je to válečný film, takže v tomto žánru to bylo vše takové, jak má být. Nicméně to shrnu. Co se týče příběhu, tak ten mi přišel takový chaotický, mohl být lépe pojat a k tomu asi tak první hodinku tu bylo moc velké řetězení postav, tak jsem se v tom hůře orientoval, ale to byl spíše můj problém, nic zásadně nelogického tu není. Akorát délka 150 min mi přijde moc, aspoň tak o 20 min bych to zkrátil – což je asi tak vše k záporům nebo spíše k nedostatkům. Jinak veškeré scény mi přišly dost dobré a reálné – sem tam i dostatečně drsné + ta skvělá akce, ať už menší kontakty tak ta dlouhá a závěrečná. Nebo impozantní začátek, kde padal jeden výbuch za druhým v té nemocnici. Hudbu složili rusové opravdu dobře, v závěru se opakoval strašně podobný soundtrack Interstellaru, jak si všiml všímavý uživatel sniper18. No, určitě by se toho dalo víc vylepšit, zejména příběh, některé zbytečné scény s dialogy ubrat, přidat jiné atd. Vychvalovat to do nebes nebudu, ale i tak je to výrazný nadprůměr a ty 4* jsou u mě tak adekvátní. Dobrá práce. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Rusové opět tento rok nezklamali a přichystali si válečné drama o balkánském konfliktu, který jsem já osobně ještě zpracované neviděl. I když jsem tedy po začátku měl obavy, že tenhle film nebude úplně to, co bych od toho očekával, tak se tempo postupně zvyšovalo a finální hodina a obrana letiště byla naprosto skvělá. Hlavní postavy výborné, včetně záporáka. Ve výsledku to mohlo být o tu půlhodinku kratší, ale že by mi to nějak extra vadilo říct nemůžu. Slabší 4* ()

majo0007 

všechny recenze uživatele

Balkanskij rubež a ruská řežba! Prečo by mohli len Američania a nie Rusi?! Hviezdami a kladivom (a samozrejme muníciou s príslušným patriotizmom) nadupaná odpoveď na Bayov 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází ! Absolútne sa nemá za čo v každom aspekte hanbiť. Pre Európana je dokonca lepšia a o to smutnejšia. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (4)

  • Písnička, která hraje ve 45. minutě, je „Coco Jambo“ od Mr. President. V 73. minutě hraje „Further We Will Operate“ od Kino and Viktor Coy. (Duoscop)
  • Gojko Mitič se odmítl nechat zaskakovat kaskadérem a i v 77 letech vše odehrál sám, jak byl zvyklý už od 60. let. (chamonix)
  • Útok na letiště začíná přes den, ale v dalších záběrech je už noc. (Duoscop)

Reklama

Reklama