Reklama

Reklama

Šílený Max: Bojovník silnic

  • Česko Šílený Max 2 (více)
Trailer

Jen málo snímků v historii akčních filmů se může rovnat Šílenému Maxovi 2. Nabitý dobrodružstvím, rychlostí i krveprolitím vás vystřelí do světa, kde se post-katastrofická budoucnost setkává s mytologií minulosti. Nebo jednodušeji, jeden z nejúžasnějších kaskadérských filmů vůbec. Před sérií Smrtonosných zbraní a Maverickem (1994) se Mel Gibson proslavil jako Max, osamělý hrdina brázdící australské silnice v nikdy nekončícím pátrání po palivu. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní válečníci pod vedením Humunguse, který nebere žádné zajatce. Když začne bitva, není cesty zpět, „divoká zábava a fantastický zážitek z filmu." (Sheila Benson, Los Angeles Times). Se Šíleným Maxem na vaší straně nebude o akci nouze. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (603)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Možná nejen pro mne nejlepší část postapokalyptické trilogie. Jednička originální, dvojka vypilovaná. Svět barbarů a zničené civilizace je velmi věrohodně vykreslen, temný, krutý a nelítostný. Jedničce byla vyčítána brutalita a násilí, dvojka rozhodně není krotčí. Automobilové honičky jsou bombastické, divoké tlupy v punkových ohozech ( zřejmě symbol všudypřítomné anarchie) nelítostné a vše se točí nikoli kolem vody, jak by exteriéry australské pustiny napovídaly, ale benzínu. G.Miller řekl, že ho silně ovlivnila krize z nedostatku paliva v 70.letech v Austrálii. Snaha ukázat, jak se kdysi normální společnost začne rozpadat, je-li něčeho životně důležitého nedostatek, je hnacím motorem celé trilogie. Řada napodobenin zdaleka nedosáhla úrovně ani úspěchu Mad Maxe... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Když se jde do akce, je dobré si přizvat Mela Gibsona. Svět strádá a poslední zbytky nafty se stávají terčem gangů. Jeden z nich vede psychopatický vůdce a jeho motorizovaný gang svede boj s Mad Maxem. Stařičký akční film je stále synonymem akčnosti, i když na vizuálu zahlodal zub času, a to platí o celém filmu. Od prvního dílu přibylo akce, která dostala divoký rozměr. Invenční stránku filmu režisér George Miller zvládá s napojením se na hlavního hrdinu, a tady bych viděl největší sílu filmu. Už jen to označení Mad Max zní, i bez znalosti filmové trilogie, tak nějak akčně, a i když se film s dnešními akčními spektákly nedá poměřovat, je na co se dívat a komu fandit. Návrat ke kořenům invenčních, akčních a dynamických fláků s příměsí scifi se z mého hlediska diváckého připomenutí vydařil, ale to stáří je na filmu fakt pekelně vidět. Bylo by nespravedlivé dát vysoké hodnocení vzhledem k dnešním nákladným spektáklům, které také kolikrát u mě neprojdou, a to jsou mnohem lépe natočeny. 60% ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se po úspěchu Fury Road dostal i k této klasice. Na svoji dobu je to dost slušné a George Miller odvedl kus práce. Ani bych mladého Mela Gibsona nepoznal. Akce je teda spíš ke konci, ale celkem slušná. S Fury Road se to samozřejmě nedá srovnat. Tom Hardy tomu dal prostě hodně a Charlize Theron taky. Třeba se ještě dočkáme pokračování. "Tak skoč!" ()

castor 

všechny recenze uživatele

Komerčně neuvěřitelně úspěšné futuristické pokračování (nakonec se z Millerova dítka stala trilogie), ve kterém cynický hlavní hrdina nemá co ztratit, ani co získat. Na úkor syrové jednoduchosti (z jedničky) tu máme samotáře ve futuristických kulisách, nicméně stále z něho sálá příjemně bizarní originalita. Po válečné apokalypse je svět někde, kde si to asi nikdo nepřál. Bojuje se alespoň o důležité suroviny jako je nafta. Max, zbavený všech ideálů, bezcílně putuje vyprahlou krajinou, aby se připletl k něčemu, co se dá nazývat dějem. Právě zápletka je tak slabá, až se tomu těžko věří. Syrová atmosféra, totální tolerance hlouposti a klišé, až teatrální dialogy. Každopádně leccos vylepší akční sekvence, které jsou příjemně realistické, výtečně nasnímané, bez digitálních kudrlinek, prostě pěkně od podlahy. Takže pokud přistoupíte na pravidla hry, tak si tuhle divočinu výtečně užijete. Fuck jo!! 75% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Přímočará, stylová a ke konci nehorázně nadupaná postapokalyptická akční pecka. Tenhle sequel boduje především skvělou dvojicí úchylně vypadajících hlavních záporáků, výtečně fungující 'pouštní' atmosférou a takřka ikonickým hrdinou v podání mladého (a již tehdy velmi cool) Mela Gibsona (Max je určitě jedna z jeho nejlepších rolí, přestože je to dosti povrchně vykreslená postava). Akčních scén sice možná není tolik, na kolik je dnešní publikum zvyklé, ale aspoň je každá z nich nejen výborně provedená, ale také nepostradatelná pro děj. Finální megahonička je kapitola sama pro sebe - osobně jí řadím mezi jednu z nejlepších, jaké jsem kdy viděl (takhle nějak si v rámci akčního žánru představuju grandiózní vyvrcholení). 90 % ()

Galerie (162)

Zajímavosti (44)

  • Pes, který se objeví po boku Maxe (Mel Gibson), je australský honácký pes, v době natáčení filmu ne tolik známé plemeno vyšlechtěné z dinga, psovité šelmy obývající Austrálii a některé oblasti jihovýchodní Asie. Toto plemeno se dnes těší veliké oblibě i u některých filmových hvězd. Australského honáckého psa mají například herci Matthew McConaugheyOwen WilsonLuke Wilson. (Tony.cs)
  • Humungus (Kjell Nilsson) má ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. Max (Mel Gibson) používá upilovanou verzi brokovnice VG Bentley. (dc125)
  • Jedním z faktorů při vybírání lokací pro natáčení byla mapa srážek, podle které na zvolených místech nemělo po dobu produkce filmu vůbec pršet. Naneštěstí pro filmaře během natáčení samozřejmě pršet začalo - na daném místě to bylo poprvé za čtyři roky. Natáčení kvůli tomu bylo zastaveno na víc než týden. (Morien)

Související novinky

Šílený Max počtvrté!

Šílený Max počtvrté!

20.03.2007

Vůně benzínu, písečné exteriéry a jeden vyšinutý ex-policista.Vzpomínáte? Už je tomu bezmála osmnáct let, co se na velká plátna dostal silniční policista v podání Mela Gibsona. Rodinu mu zabili, při… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno