Tate TaylorScénář:
Matthew NewtonKamera:
Stephen GoldblattHudba:
Bear McCrearyHrají:
Jessica Chastain, Colin Farrell, John Malkovich, Geena Davis, Common, Jess Weixler, Joan Chen, Diana Silvers, Ioan Gruffudd, Levon PanekVOD (4)
Ava je zatraceně sexy a setkání s ní přežije jen málokdo. Ava je výjimečně dobrá nájemná vražedkyně, která pro tajnou organizaci likviduje zadané lidské cíle. Dostává ty nejvybranější úkoly - obvykle kravaťáky z vysokých kruhů byznysu. Ava pracuje bez soucitu rychle, čistě a nenápadně v různobarevných parukách, chic kalhotových kostýmech nebo v elegantních večerních šatech. Po jedné zpackané akci se ale všechno nebezpečně změní. Organizace, pro kterou pracovala, potřebuje zahladit stopy. Oficiálně se má ukrýt, vzít si volno a dopřát si odpočinek. Neoficiálně ji šéf organizace chce poslat na odpočinek navěky a zcela bez soucitu vypíše Avu jako cíl k likvidaci. Ava se mezitím rozhodne ukrýt doma, kde dlouhá léta nebyla, trochu napravit svoje vztahy s matkou a sestrou. Její otec mezitím zemřel a její expřítel a bývalý snoubenec propadl gamblingu a zapletl se s místní hráčskou mafií, kterou ona sama z dřívějška zná až příliš dobře. Nedá se říci, že by ji domov přivítal s otevřenou náručí. A to samozřejmě netuší, že se z ní stal kontrakt a oběť na odstřel a na každém kroku ji může čekat jiný zabiják. (Bontonfilm)
Chystala jsem se na to hodně dlouho a docela mě to mile překvapilo. Má to příjemnou stopáž, takhle film rychle utíká. Hvězdné tváře mě na plátně lákaly, i když Jessica Chastain mi zrovna do téhle role moc nesedla. Dokázala bych si představit jinou herečku. Malkovich je beze sporu nejlepší, i jeho postava byla nejlépe napsaná. Scénář je ale trochu slabší. Vlastně od každého nakousli jen trochu a ničemu se zvlášť do hloubky nevěnovali, což je škoda, mohlo to být ještě o chlup lepší. Ale na nudné odpoledne nebo večer je to super akční věc, která neurazí. ()
Tenhle žánr "nájemná vražedkyně vs bývalý zaměstnavatel" je v rámci akčních filmů za poslední roky zrecyklovaný snad nejvíc. Jessica v hlavní roli ok, vlastně celkově to obsazení je dost sympatické (až na botoxovou Geenu), ale tak nějak tady není nic co bych každých 5 týdnů neviděl v podobném filmu. 6/10 ()
Místy mi přišlo, že se jedná spíše o telenovelu, ale bylo tam pár míst, které mě opravdu dostaly. Samotná linie Avy mě sice nijak nebrala a hodnotil bych spíš podprůměrně, ale ve chvíli, kdy se ne scéně objevili John Malkovich nebo Colin Farrell, tak jsem si to užíval. Tím vůbec TOP byla bitka mezi nimi dvěma a bylo luxusní pozorovat, jak si to skoro padesátník rozdává se skoro sedmdesátníkem. I ostatní bojové pasáže včetně té závěrečné byly skvělé. Bohužel se to vše utopilo v řešení rodinných trablů hlavní hrdinky, a tudíž íve jak tři hvězdy dát nemohu. ()
Je to divně obsazené (opuchlá Geena Davis, špatně hrající Common), ledabyle zrežírované a celkově strašně viditelně béčkové a ohrané. Akční scény sice po stránce choreografie a střihu nijak neohromí, ale mají kinetiku a Jessica se v nich pere slušně. Tyhle pomalejší zabijácké thrillery s důrazem na osobní dramata mě ale baví a v Avě tohle funguje obstojně, byť postavy si mé sympatie vlivem nepříliš vhodného castu získávaly jen horko těžko. Třetí hvězda za Bearův dubstep, kterej v kuchyni pode mnou párkrát málem odjebal kachličky. ()
Při scénách s Geenou Davis mi tu chybí žánrové zařazení „horor“. Totiž pozorovat - kdysi tak charismatickou dívčinu – nyní opuchlou botoxem, je zážitek vskutku pro otrlé. Hollywoodské herečky prostě neumí stárnout, Nicole Kidman že pozdravuje. A film samotný? Jessica si po vzoru Charlize Theron zprodukovala další x-tou variaci na ostrou holčinu, kde vlastně nefunguje zhola nic. Ani jakože vztahové drama, protože rodinné peripetie Avy vás absolutně nezajímají, ani jako akční film, protože akce je mdlá a bez adrenalinu. Charlize jsem tu bojovnou Amazonku sežral i s navijákem, Jessice ani omylem. 2* jenom proto, že mě to neuráželo svojí blbostí a pak za Johna Malkoviche, který tu má naprosto skvělou dědečkovsky ochranitelskou auru, úplný chodící charisma. ()
- Film měl původně režírovat Helmer Matthew Newton, ale byl nahrazen kvůli obvinění z napadení a domácího násilí, kterého se měl dopustit v roce 2007. (Spiker01)
- Na začátku filmu postřelí Ava Petera (Ioan Gruffudd) první ranou do ruky a současně prostřelí zadní pravé okno v Range Rover Sport. O chvíli později odjíždí Ava v tomtéž autě, ale okno je v pořádku. (Ficik)
- Film se natáčel v amerických městech Weston a Boston ve státě Massachusetts. (ČSFD)