Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (262)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut jsem si myslel, že se dívám na klasické válečné drama. Trochu patetické, trochu špinavé a tuctové. T-34 ale není ruská varianta Velkého útěku, ale spíš komiksový film odehrávající se za Druhé světové války. Na historii se ohled nebere, pravděpodobnost se přizpůsobuje, fyzika funguje všelijak a zpomalovaček je tam moc i na film Michaela Baye. Kupodivu to vůbec není špatné. Akce je přehledná a vypadá veskrze efektně. Parta sehraných tankistů působí navzdory své zoufalé nevýraznosti sympaticky, takže jim není problém držet palce. Líbil se mi i hlavní záporák, který má víc charisma a uvěřitelnosti, než většina protivníků Avengers. Občas se objeví válečný film, který je logicky úplná kravina a fundamentálně špatně, ale i tak je zábavný. Jako tohle. Nebo Bitva v Ardenách. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je to taková předělávka ( kdo chce čte remake) staršího sovětského Skřivánka.  Kladem je třeba úvodní bitva, technické provedení samotného filmu, kvalitní protivník ( není hloupý až imbecilní, není bezúčelně krutý, je vojensky na určité výši.) Opět jako Skřivánek má i Legenda T-34 českou stopu. Vtipná věta: Chlapče tebe mě posílá snad sám Stalin. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ruská verze odpadové hollywoodské produkce. 1)  Chvílemi mi připadalo, že si tvůrci dělají z války legraci. Dialogy, občasné hláškování a styl kamery i režie (o hudbě nemluvě) působí jako parodie amerických akčních filmů. Ale ona to parodie není. Ploditelé tohoto filmu prostě z hollywoodských akčňáků převzali jen to špatné._____ 2)  Patrná snaha o líbivost navzdory různým scenáristickým nesmyslům rovněž působí směšně._____ 3)  Po odpadové první části následuje druhá část v koncentračním táboře, která je už zajímavější, ale stále nepřekročí limity, o kterých píši výše._____ 4)  39letý Němec Vinzenz Kiefer (německý tankista Jäger) mi usnadnil přežít tohleto mučení lechtáním. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skvele som sa bavil, len je pri tom potreba veľmi nepremýšľať. Akčné scény sú úplne peckové, pri väčšine výstrelov z dela kamera rotuje okolo projektilu. Neexistuje lepší tankový film. Skoro to prekonalo aj Fury (2014). Toto je slabšie len v tom, že necítite ten adrenalín v kabíne. Ale o to sa vo Fury postarali určite úžasní herci. Najslabšia časť je však v koncentráku, kde to všetko veľmi nefunguje. Neviem, ako má v roku 1944 Nemcom pomôcť, že kadeti budú strieľať na pohyblivý bezbranný cieľ so superveliteľom vo vnútri. Každopádne špeciálne efekty na jednotku a aj keď sme jasne niekedy videli, že tank je celý počítačový, tak to tak netrhalo oči. Na ruský film bomba. ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Přehnaně vlastenecké, rusové neohrožení hrdinové, němci patlalové. Místy jsou záběry jako z počítačové hry, i když neříkám že to je vyloženě špatně. Bohužel je to plné nesmyslů - němci jsou vyobrazeni jako úplně neschopní, pak střelit granátem odrazem o zem tak to asi těžko, koncentrační tábor vypadal pomalu jak dovolená a vysvětlete mi jak může jeden člověk zajmout celý tank. To je problém novodobých válečných filmů - tolik se z toho snaží udělat senzaci, že výsledek je nesmyslná kravina. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • Na začátku filmu je použit tank T-34/76. Tank, ve kterém Rusové utekli z německého tábora, je tank T-34/85. Zbraně použité ve filmu byly samopal MP-40, Špagin, kulomet DT, puška Mauser, Mosin-nagant, pistole TT-33 Tokarev a pistole Walter P38. (K98)
  • Válečný snímek vydělal za první víkend v kinech 713 milionů rublů (zhruba 215 milionů korun). To je pro ruský film v době uvedení filmu nejúspěšnější start na domácí půdě vůbec. Během prvních dvou měsíců film v ruských kinech zhlédlo zhruba devět miliónů Rusů a výdělek činil přibližně 2,3 miliardy rublů. (JoranProvenzano)
  • Film obsahuje potitulkové scény. (Duoscop)

Reklama

Reklama