Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (176)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že film o hlasování k Brexitu vyšel takhle rychle po tom, co se to odehrálo. Každopádně je škoda, že tvůrcům chyběl trochu větší odstup a z některých postav udělali úplně karikatury. Ne, že by si to Johnson, Gove nebo Farage nezasloužili, ale ubírá to na vážnosti vyznění. Ale bezpochyby je to zajímavý náhled do toho, jak se dělá kampaň. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nejsem občan UK, nejsem politolog, historik, sociolog, ultrafanoušek Benedicta Cumberbatche a jsem euroskeptik. Měl by mě zajímat film o pozadí Brexitu? 100% ano! Tvůrcům se podařilo vytvořit velmi zneklidňující obraz toho, jak snadno se dá ovlivnit osud desítek milionů lidí. Pokud jste chytrý víte, že lži, polopravdy a účelové dizinformace tvoří jádro každé volební kampaně. Nevítězí ten, na čí straně je pravda, právo, nebo veřejný zájem. Je to ta strana, která dokáže přesvědčit víc voličů. V Británii se to podařilo Odchodistům díky síle reklamy/stádnímu myšlení poloviny národa. Připomínám, že jsem desítky let euroskeptik a volil bych odchod...byť pravděpodobně z jiných důvodů, než oněch 17 mil. lidí. Takže bych mohl spokojeně kývat hlavou. Ještě pět minut před koncem jsem Brexit vnímal jako snahu vysvětlit světu, že "to tak nemysleli", že šlo o tlak jednoho schopného člověka, který využil toho, že bylo položeno mnoho otázek, na které v té době nikdo neznal správnou odpověď. Výsledkem pak bylo, že se davy lidí rozhodovali spontálně...vlastně jak už víme, pod vlivem... . Jenže v samém závěru předložili tvůrci informaci, která to vše dává do hoodně zneklidňujícího kontextu. V mnoha ohledech je to vynikajícně udělaný film. Na krátkém prostoru spousta informací, i přes divácky neatraktivní téma nasnímaný s dynamikou, kterou by mohl závidět leckterý thriller. A ten zmíněný konec... . Pro mě překvapivých 80% ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Mě vlastně Brexit vůbec nezajímá, stejně jako politika obecně. Přesto jsem si film s chutí pustil. Zajímala mě ta manipulace a vedení kampaní. Jen jsem si potvrdil svou vlastní hypotézu, že celá Velká Británie byla do rozhodnutí vmanipulována. Na nějaké vyšší dobro a samostatné rozhodnutí většiny zapomeňte. Jak se vede reálná politická kampaň? Tohle Brexit ukazuje perfektně. Všichni si myslí, že se rozhodují sami za sebe a jen velmi malá část lidí si uvědomuje tu obrovskou manipulaci médii a především internetem a sociálními sítěmi. Jak se jednou zapojíte, ví o vás datoví analytici (existuje trefné slovo a kniha Numerati, kterou rozhodně doporučuji k přečtení) naprosto všechno. Včetně toho, jaké bude vaše další rozhodnutí a pokud se jim nelíbí, ví přesně, co vám říct, aby se změnilo. Je to až děsivé, stejně jako to, že vůbec nejde o zvolení lepší varianty. Celé to bylo jen souboj egoistických chlapů, kteří si dokazovali, že tu kampaň zvládnou vyhrát… Řemeslně natočeno perfektně, výtečný výkon Benedicta Cumberbatcha, … čtyři hvězdy. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Anyone can start a fire. Nuže, burn, motherfucker, burn. Z něčeho, co dle trailerů působilo jako parodie a potom jako typicky cynická sračka přiživující se na aktuálních událostech, se nakonec prostřednictvím jediné stolové scény vyklubalo nečekaně přesné shrnutí toho, proč jsme jako západní civilizace totálně v prdeli. Jo a Rory Kinnear je moje duševní zviřátko a tvář Jackovy absolutní rezignace. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Brexit je udalosť, ktorá si rozhodne zaslúžila byť dramaticky spracovaná a aj keď je to (zatiaľ) "len" tv film, veľa výhrad nemám. Cumberbatch (v skutočnosti odporca brexitu) ako výstredný čudák s pokrokovým štýlom obliekania to dal na jednotku a keďže je na obrazovke dobrých 80 % filmu, tak je to aj dostatočne zábavné. Príbeh sa vyvaruje zbytočným odbočkám, je priamočiary a pri znesiteľnej stopáži to aj pomerne rýchlo ubehne. No a v neposlednom rade je dobré, že to nie je žiadna propaganda jednej, či druhej strany.... aspoň raz! 65 %!! ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama