Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (176)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Je to herecký koncert Benedicta Cumberbatche. Tento film se snaží přiblížit jak vznikl Brexit, kdo zatím stál a jak se to asi celé stalo. Film je zajímavý a rozhodně umí zaujmout. Problém je, že to je trochu nestravitelné pro člověka, který nesleduje politickou situaci ve Velké Británii. Spoustu jmen, motivací a lehká nepřehlednost. Film je docela krátký a stane se toho tady opravdu hodně. Přesto se na to kouká dobře, a divák se dozví i něco nového, a místy bude dost překvapený. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tohle se Anglánům povedlo. Nemusím tím samotný Brexit, myslím tím film Brexit. Ekonomické téma zhmotnili kvalitní filmařinou a představili mi období před Brexitem, které způsobilo, že se v Anglii nakonec rozhodli o vystoupení z Evropské Unie. V cizině jsem zažil mnoho Anglánů a je mi jasné, že když si můžou myslet, že Praha je samostatná země a Českou republiku neznají, tak stačí, aby na ně nějaký místní Tomio udělá oči, ukázal, proč je dobré vystoupit z EU a oni ho bez skrupulí následovali. Nic ale není tak povrchní, jak na první pohled vypadá a hlavní postava v podobě neuvěřitelně civilního Benedicta Cumberbatche, kterého byste si v tu chvíli spletli s místním intelektuálem v hospodě u Tetřeva, mi tu osvětlil celou řadu věcí, díky kterým na Brexit koukám z trošku širší perspektivy. Hodně zajímavý a dobře natočený film. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Největším nepřítelem jsou ti, co nejsou vidět. Ta netvárná masa, ten anonymní dav. Ta drtivá většina, co jako tupé stádo opakuje, co ji někdo druhý předžvýkal..." (Henrik Ibsen, Nepřítel lidu). Proč se mi v souvislosti s tímto filmem vybavil právě citát z této Ibsenovy divadelní hry, je vcelku nabíledni. Film ukazuje, jak lehce manipulovatelní mohou být lidé. Stačí vymyslet dobře zapamatovatelné heslo (v tomto případě "take the control back"), namíchat to se zavádějícím výpočtem kolik stojí členství Británii její členství v EU a doplnit k tomu naprosto lživý předpoklad, že se tyto peníze přesunou do zdravotnictví a o výsledek referenda o vystoupení Británie z EU je postaráno... Jak už totiž správně poznamenává postava dr. Stockmanna z uvedené Ibsenovy hry "hloupých je všude naprostá většina" a proto tedy "většina má moc, ale ne patent na rozum...." Pro mě tak z tohoto filmu vyplývá zcela jasné poselství. Už nikdy žádné referendum o zásadních věcech! ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film, který mě donutil přemýšlet o tom, jak se dá využívat internetový prostor. A utvrdilo mě to v mém přesvědčení vyhýbat se různým anketám atp. Hlavně těm z neověřených zdrojů. A taky si kladu otázku, jaký byl účel tohoto filmu. Rozhodně ne nám říci, jak k Brexitu došlo. Taky to podle mě není jenom varování, aby se to neopakovalo. Podle mě tento snímek měl dopad na současnou situaci v Británii, jak si to ale tvůrci představovali a jestli to dopad mělo, nevím. A docela by mě to zajímalo. A to navzdory tomu, že se v současné situaci už neorientuji... ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Politika strachu a fake news je mocná věc. Dokáže Vám třeba zajistit 22 mandátů v parlamentu v případě české strany SPD nebo také vyhrát referendum o odchodu z EU. Tento typ filmů by měla být povinnost pro každého, kdo má volební právo. Jednu hvězdu ale přeci jen musím strhnout. Bylo by totiž vhodné, aby to celé bylo natočené z nezávislého pohledu na věc, zde jsou však všichni spojení s "Leave EU" až na Buttercapa Cumbersnatche, vyobrazeni jako hloupí šašci, kteří ani nevědí co dělají. Zbytečně to pak celé působí jako propaganda strany "Stay in EU". ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno