Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Benedict Cumberbatch ztvárňuje hlavní roli v tomto aktuálním a palčivém dramatu ze zákulisí kampaně referenda o brexitu. Film sleduje tuto kampaň z pohledu nepříliš známých stratégů z obou táborů – jak příznivců, tak i odpůrců unijního odcházení. Zatímco se jedna strana snaží získat navrch nad druhou, paktují se s politiky, kteří se snaží protlačit na výsluní, a kontroverzními sponzory. V době, kdy se do popředí zpravodajského zájmu dostávají odhalení o zneužívání osobních dat i škodlivém vlivu tzv. "fake news" a mikrocílené reklamy na sociálních médiích, snímek "Brexit" zkoumá, jak moderní techniky kampaní řízených daty přispěly k jednomu z nejméně očekávaných, nanejvýš napjatých a také nejkontroverznějších rozhodnutí v moderní politické historii. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (176)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nejsem občan UK, nejsem politolog, historik, sociolog, ultrafanoušek Benedicta Cumberbatche a jsem euroskeptik. Měl by mě zajímat film o pozadí Brexitu? 100% ano! Tvůrcům se podařilo vytvořit velmi zneklidňující obraz toho, jak snadno se dá ovlivnit osud desítek milionů lidí. Pokud jste chytrý víte, že lži, polopravdy a účelové dizinformace tvoří jádro každé volební kampaně. Nevítězí ten, na čí straně je pravda, právo, nebo veřejný zájem. Je to ta strana, která dokáže přesvědčit víc voličů. V Británii se to podařilo Odchodistům díky síle reklamy/stádnímu myšlení poloviny národa. Připomínám, že jsem desítky let euroskeptik a volil bych odchod...byť pravděpodobně z jiných důvodů, než oněch 17 mil. lidí. Takže bych mohl spokojeně kývat hlavou. Ještě pět minut před koncem jsem Brexit vnímal jako snahu vysvětlit světu, že "to tak nemysleli", že šlo o tlak jednoho schopného člověka, který využil toho, že bylo položeno mnoho otázek, na které v té době nikdo neznal správnou odpověď. Výsledkem pak bylo, že se davy lidí rozhodovali spontálně...vlastně jak už víme, pod vlivem... . Jenže v samém závěru předložili tvůrci informaci, která to vše dává do hoodně zneklidňujícího kontextu. V mnoha ohledech je to vynikajícně udělaný film. Na krátkém prostoru spousta informací, i přes divácky neatraktivní téma nasnímaný s dynamikou, kterou by mohl závidět leckterý thriller. A ten zmíněný konec... . Pro mě překvapivých 80% ()

Marze

všechny recenze uživatele

Snímek je o souboji rozumu a emocí. Jeho nejsilnější složkou je, že příběh pokračuje v realitě. Hrdinové roztočili něco, ale pak se už jen vezou a napůl s nadšením a napůl nechápajíce se dívají kam se to řítí. Cumberbatch opět hraje muže dvojí tváře se sociopatickými sklony s geniální myslí. Toto konverzační energické drama vyžaduje divákovu pozornost což se mu u mě povedlo až do konce. Film s nadhledem klade otázky jak se mění politika a oportunismus. A postavy nesklouznou ke karikaturám. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem tenhle film původně vůbec nechtěl dát, protože se musím přiznat, že mě už vůbec nic kolem eu, brexitu, naší politiky, světový politiky a dalšího sajratu nezajímá. Jenže jsem neodolal jménu Benedict Cumberbatch a díky tomu, že HBO GO mě to hodilo na svou HP jsem do Brexitu nakonec zajel a nelituju jediný minuty. Naopak, jsem úplně nadšen, protože film mluví mým jazykem, říká můj názor a Benedict je opět absolutně přesný, hlavně jeho záverečná řeč o té komise, to vytetovat na něčí čelo. Jasně behaviorální cílení je dneska asi největší magie reklamy, potažmo politické kampaně a to jak ovliňuje naše názory, to je až hororově pravdivé a výsledek ? Já už nemám na nic názor, ze všech stran dostávám skrz media protichudné, ale zaručeně ověřené infa, všichni kolem nás do nás hučí tu svou pravdu, to je dnes a denně, Babiš, EU, migranti, Zeman, demokracie a jediný co z toho všeho máme, je rozeštvaná společnost, plná nenávisti, nulových schopností naslouchat druhýmu, v Británni to došlo tak daleko, že byla zavražděna poslankyně, to je přece něco strašnýho a co se stalo ? Nic, dál to pokračuje úplně ve stejných kolejích, mediálně vlivová agresivita vůbec nemá žádných hranic, infekce nenavisti, která svědčí politicko - ekonomickým vychcánkům z obou táborů jede na plný pecky a bohužel, bohužel jim to vychází na stoprocent. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zhusta zábavný film o nejspektakulárnější střelbě do vlastní nohy v moderních dějinách. A vzhledem ke kvalitám scénáře i hereckému obsazení (navzdory zřejmé autorské afinitě k liberální pro-unijní demokracii, a tedy s jistou nepopiratelnou tendenčností) bych uvítal pokračování, druhý díl... Aktuální stav britské politické scény zaručuje stejnou, ne-li větší zábavu... Už potenciální základní kostra příběhu vyvolává cukání koutků úst: "nejagilnější agitátoři Leave se zříkají jakékoli odpovědnosti -> praktickou realizaci Leave přebírá agitátorka Remain -> agitátoři Leave si zajišťují občanství v / bezcelní styk s EU -> odhaluje se principiální nemožnost důstojného Soft Brexitu v souvislosti se severoirskou hranicí -> směřování k Hard Brexitu -> lidé si začínají vytvářet zásoby jídla a léků, potravinové banky posilují kapacity -> vláda pomocí prázdných kamiónů simuluje fronty na celnicích a uvažuje o případném vyhlášení stanného práva..." A v závěru by mohla bouchnout nějaká bomba jako předzvěst obnovené teroristické činnosti oblíbené skupiny IRA... Jak krásně by se tady dala ironizovat směšná sebestřednost a iluze imperiální nadřazenosti, které dokáží vyprodukovat nesmyslná řešení typu "znovupřipojení Irska k Velké Británii" nebo "dobrovolné vystoupení Irska z EU kvůli Velké Británii"... Takové pokračování by bylo jistě minimálně stejně tak zábavné, jako tento Haynesův film s dokonalým Cumberbatchem v roli poněkud chytřejšího anglického Prchala: Zábavné hořce a s ocáskem deprese zalité slzou lítosti. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"It's not rocket science, it's simple. There are three types of voter. Those certain to vote to exit that's one third, they're in the bag, so, ignore them. Those certain to stay, that's another third, we can't touch them, so fuck 'em. The last third "I would like to leave, but I'm worried about what the effect will be to jobs and living standards." These are the only people that we need to care about. And, trust me, the others will be after the same bunch. Now these are who will decide the result." ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • Benedict Cumberbatch byl ve skutečnosti narozdíl od Dominica Cummingse, kterého ztvárňuje, zásadně proti Brexitu. (Blanch)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Reklama

Reklama