Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (152)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Jedna věc je snaha spojeneckých vojsk nastolit jakýsi pořádek ve společnosti, která je tak odlišná od té naší i s tím, že nyní všichni po 15letech od tohoto incidentu odešli a Talibán se nacpal znovu k moci, takže všechny oběti mohou být zbytečné. Druhá věc je základna na snad nejhorším strategickým umístění jak jen může být. Nejsem válečný expert, ale proč se stavěly hrady na kopcích? Film podle skutečné události výživně ukazuje, co se dřív nebo pozdějí prostě muselo stát. Velice dobře řemeslně odvedená práce filmařů a i já se připojuji k ostatním názorům a musím pochválit kameru, ta byla skutečně tak blízko jak jen to šlo a bez přehnaného houpání v duchu naturalismu (viz Smrt čeká všude). Mladík v kraťákách, který toto 2hodinové peklo přežil dostal nejstarší vojenské vyznamenání AF Purpurové srdce a zosobnitel Caleb Landry Jones nám to tu patřičně realisticky ukázal. 75% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nebolo to zlé. Lepšie ako niektoré iné filmy s menším rozpočtom, no Black Hawk Down nečakajte. Na oko to vyzerá pekne, sú tu nebezpečné hory a základňa rovno v údolí, skromná US vojenská výprava a dvojica známych hercov. Tak isto ani iný herci a ich postavy nie sú zlé. Príbeh moc nemá čo ponúknuť, šokujúce scény sa tu tiež nenájdu a film je primárne o udržaní tábora. Akcie je pomerne dosť a strieľa sa tam často, no niekedy je to iba chvíľka. Bavil ma tento príbeh amerických hrdinov a bránenie základne, no chýbali mi to trošku prepracovanejšie akcie, pretože klasické strieľania na nepriateľa s M4A1 moc nestrhne a takmer žiadnu taktickú obranu tu nenájdeme. Taktiež snajper by sa tu hodil, takto to bolo odbyte jednou scénou s Dragunovkou. Tak či tak, bavili ma postavy a aj akcie, ale určite to mohlo byť aj strhujúcejšie. 70%  - 3* ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný voják ani válečný stratég, ale mít v nepřátelském uzemí základnu tam, kde jí měli v Afgánu amíci, to může vymyslet fakt jen kreten. Ze začátku náš film seznamuje s reáliema a situací, včetně vztahu s místníma a neuvěřitelnýmy rozkazy a postupy v případě napadení Talibama. No, ale hlavní část filmu je veleřežba mezi amíkama a vousáčema, opravdu drsná akcička. Absolutně jsem nečekal, takhle kvalitní akční nářez, který je ale velmi dobře natočen i odvyprávěn ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o přepis skutečných událostí, dá se tolerovat první (více-méně) konverzační polovina. Druhá je pak čistě o útoku (ne jako fakt tohle s ohledem na wikipedii a celkem detailnímu info o “Outpost Keating” není vykecání nějakého zvratu) a i když některé záběry trikově pokulhávají, je to natočené solidně. Asi nejzajímavější je Eastwood junior (hraje stejně jako taťka) a zrzoun non-stop v kraťasech a tričku. Gibsona juniora jsem tam vyloženě nezaregistroval (resp. asi protože hrál skutečnou postavu - jednoho z 9 co nepřežili - muselo být vše podáno bez extra předvádění). Tu správnou váhu přidávají i titulky a reálné rozhovory. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Klucí očividně strašně chtěli nechat uprostřed Hindúkuše havarovat Černého jestřába, ale povedlo se jim to jen tak nějak napůl, neboť než v K.O. Kozojebech nad Džalalabádem dojde k finálnímu gangbangu, v němž si hoši již bez jakýchkoli skrupulí ukazují naleštěné kulky a vyměňují tělní tekutiny (a vice versa), musí divák před zmíněným chytáním olova přetrpět hodinu nepříliš záživného konverzačního chytání bronzu, jsoucího převážně o představování všech gumáků, co tamo prošli. Zkrátit tuto část aspoň na polovinu, byl bych téměř nadšen. Nicméně malýho Klinta po jeho psychedelicky Ďábelském traumatu za jeho zmrdečka v Jasoňově hněvu a za Jasoně v tomto kusu asi vezmu na milost. Jen doufám, že zase nedostane chuť na nějaké spaghetti ai funghi! ()

Galerie (102)

Zajímavosti (6)

  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama