Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (151)

Epero 

všechny recenze uživatele

Film sa oplatí vidieť hlavne kvôli druhej polovici. V prvej sa nám snažia ukázať postavy, no je ich veľa a sú nevýrazné, takže sa všetky zlievajú dokopy. Je to podľa skutočnej udalosti, takže postáv muselo byť viac a nemohli byť vymyslene „originálne“. Preto to nemožno vytknúť a tak nie veľmi záživnú hodinu sledujeme život na pomerne často ostreľovanej základni a aspoň máme predstavu ako to funguje. Druhá polovica je to hlavné, veľký útok na základňu, ktorý trvá až do záveru. Je to surové, chaotické, realistické zobrazenie boja z modernej vojny. Boja kde sa nie ako v akčnom filme hneď všetci vrhajú do útoku, ale neraz desiatky minút sedia v aute z ktorého sa nemôžu pre ostreľovanie dostať. A zároveň vidíme, ako na oboch stranách zomierajú ľudia pre základňu, ktorá nemá ani žiadny význam a je len rozmarom neschopnosti amerického velenia. Keby to bol vymyslený film, hodnotenie by bolo isto nižšie, ale tým záverom by mal trochu vyčnievať. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Umístit základnu na takový místo mohl fakt jenom idiot. Ani vlastně pořádně nechápu myšlení amíků, pro jakou blbost tam poslali svoje vojáky…Ale k filmu. Měl jsem dost problém orientovat se v postavách, s helmama na palicích vypadalo 80% vojáků stejně. A vlastně si tak ani k nikomu nemůžete pořádně získat sympatie. Skoro polovina filmu dost chladná, kdy se pořádně nic neděje, po útoku Talibánu na základnu se to ve druhý polovině zvedne - 60%. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Během první poloviny jsem se snažil poznat jednotlivé vojáky a neukroutit si hlavu nad tím, jak moc velký šílenec musel být ten, který základnu vybudoval zrovna na tomhle místě, sledoval jsem defilé střídajících se velitelů a byl zvědavý, co přijde. Že bude druhá polovina filmu prakticky jednou velkou akční scénou, navíc tak intenzivní, vtahující a skvělou, jsem nečekal. Základna sice není velkofilm, ale Rod Lurie udělal všechno pro to, aby využil každý dolar z rozpočtu a aby jediný slepý náboj nezůstal nevystřelený. Ve správný moment umí použít dlouhý záběr, který atmosféru ještě umocní, a divák si fakt nemůže být jistý, kdo dožije závěrečných titulků, pokud tedy vůbec někdo. Mimochodem závěrečné titulky, ve kterých několik přeživších mluví, jsou opravdu silné. Ne, Základna rozhodně není óda na Američany v Afghánistánu, je to dokonale (proti)válečný film, který si budete dlouho pamatovat. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Boj o základnu Keating se skvělou kamerou a střihem, kdy máte pocit, že v té válce skutečně jste.. Výborně natočené válečné drama, které ale nejde do hloubky, ať už postav, nebo samotného děje - druhá polovina filmu je v podstatě jen čistá vyvražďovačka... Ale mně se to celkem líbilo ta surovost a autenticita soubojů... 70% ()

b.dragonfly 

všechny recenze uživatele

Tohle byla jízda! Nebýt první pomalejší hodinky, kdy jsme nahlédli do života jednotky amerických vojáků a ve které zařvou "jen" dva velitelé, dávám 5*. Druhá půlka je ovšem totální masakrózní nářez, kdy se musí ubránit obrovské přesile bojovníků Tálibánu a je to fakt pecka. Skvělou roli zahrál Caleb Landry Jones. Top válečným filmem pro mně sice zůstává Na život a na smrt, ale tohle si zaslouží čestné druhé místo. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)
  • Počas záverečných titulkov ešte môžete sledovať rozhovory so skutočnými vojakmi. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama