Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 388)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Přeceněný..(cože,horor?) thriller, který si z diváka po celou dobu jen střílí skrz naprosto hrozné záběry. Scény ze dne jsou spíš jen jako zbytečná vata a vycpávka, které nemají naprosto co nabídnout. A v noci vás chtějí vyděsit holuby aktérů a třesoucí kamerou?Já to musela brzy vypnout s nechápavým zakroucením hlavy. Kroutím hlavou doteď, i když jsem Blair Witch dala šanci i mnohokrát po tom, vždy to skončilo stejně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„...a na jeseň 1940 sa začali strácať deti.“ Geniálny folk horor. Jeden z najpôsobivejších hororov svetovej kinematografie (od Murnaua cez Romera po Miikeho, od Fulicho cez Argenta po Friedkina). Je famózny už po stránke mystifikačnej reklamy. Iste, s podobným nápadom falošného dokumentu prišiel už v 70. rokoch 20. storočia Ruggero Deodato v KANIBALOCH. Myrick a Sáncherz to však vďaka internetu dotiahli do dokonalosti. Majstrovsky budujú atmosféru. Od nevinných náznakov až po na krvavé šľachy obnažený ľudský strach. Traja tínedžeri na víkend vyrážajú do lesov blízko mestečka Burkittsville (bývalý Blair), ktoré je obohnané tragickými udalosťami o čarodejníckych rituáloch a šialených pustovníkoch unášajúcich deti. Berú so sebou kamery, mikrofóny, mapu, kompas, potraviny, pitnú vodu a ďalšie veci... ktoré sú mestským deťom 20. storočia v lese úplne nanič. Je to materiál surový, obnažujúci a vzpiera sa rozuzleniam (SPOILER môže za všetko labilný Josh, pôvodne plný samčieho sebavedomie, ktorý sa slabošsky zbláznil pri prvej príležitosti, začal si vytrhávať zuby a nakoniec všetkých pozabíjal? SPOILER), atmosféra je úžasná (sychravé jesenné lesy), Heather Donahueová neuveriteľne realistická a niektoré scény neznesiteľné (búchanie do stanu, praskanie konárov, postava v kúte). Neuveriteľný úspech (celosvetová tržba 108 miliónov pri rozpočte 60 tisíc dolárov). Kino Považan NMnV 1999 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Horor je možná jediný typ filmů, které zas tak s radostí na tváři vidět nemusím, možná hodnotný jako některý německý romantický snímek, co si nechají na nedělní odpoledne na Primě a ještě na něj nedají ani jednu upoutávku. Jenže je tu jedna jediná změna a tou je právě Záhada Blair Witch. Očekával jsem masakr a řekl bych, že jsem ho koneckonců dostal. Tento film je dle mého nejnápaditějším filmem za posledních pár let dozadu. Teď ho dokáže překonat maximálně tak Cloverfield. Ona reklamní kampaň, která donutila na divákovi snést fakt, že všechno se stalo, že všechno co se zde odehrává je vlastně z videokazet, které se našly v samotném lese je opravdu pozoruhodná. Šel jsem do tohoto filmu s tou myšlenkou, že uvidím dokument, který navždy změní můj život a musím dodat, že se to tak stalo. Autoři dokázali nemožné. Za málo peněz hodně muziky, ale tak moc muziky, že to ani oni sami nemohli čekat. Celý autentický příběh je natolik zajímavý, že nejde od filmu odtrhnout oči. A samotný konec přinutí diváka přemýšlet. Přemýšlet nad tím vším. No a přitom je odpověď na něj už v samotném začátku filmu. Jen to chce pořádně poslouchat. Upozorňuji, že jsem film viděl s tím, že to je opravdu skutečnost, že se to opravdu stalo. Žádná fikce. Byl jsem autory neskutečně oklamán, ale jsem za to rád. I když i to je málo. Znám případ, který na tento film šel do kina, letního, které se v našem městě nachází uprostřed lesa. Jakmile film skončil, šel s rozporuplným pocitem SÁM lesem domů. Prošel si peklem, věřím tomu. Už já jsem si jím prošel, když jsem, to, všechno viděl v pohodlí domova. Tejden jsem nemohl usnout...Až tak mě tento film poznamenal. Jediný opravdový horor, u kterého jsem se nedokázal smát, jen tupě zírat a mít strach z každého pohybu větve. Když si to tak uvědomuju, já jsem z toho filmu vlastně byl docela dost slušně na prášky. Přitom se to nezdá, ale pochybuju, že by o něm někdo něco neslyšel. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V lesích západního Marylandu vůbec není nic veselého. A dojde to až tam, že se jistá Heather bude skrz naskrz vyděšená omlouvat svý, Joshový i Mikeový mámě. Tvůrci proměnili omezené technické možnosti ve svou výhodu a celkově to celé výtečně ukočírovali, takže stačil chladný podzimní les, triky vyměnily fígly s kamerou, nepříjemné zvuky nebo pár suchých větví, casting je tříčlenný (autorka, zvukař a kameraman) a zbytek už obstarala stará dobrá šeptanda o tom, jak je děsivý příběh (ne)pravdivý a co podivného zažívali tvůrci při natáčení. Strach z neznámého a velmi umná manipulace. ()

Asia_Power odpad!

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem s Alíkem chtěla mrknout na trojku (film, ne porno) a zjistila jsem, že má navazovat na tuhle pitchovinu, tak jsem se zcela dobrovolně rozhodla, že si vyplním mezeru a mrknu na horor, kterej je považován za kult a zakladatele FF hororů. Je možné, že jsem to kdysi dávno pod vlivem LSD viděla, ale nepamatovala jsem si ani hovno a stejně tak dobře jsem tehdá mohla koukat třeba do zdi. Tak jsem se do toho směle dala. Že má aktivita bude, dle všeho, zkurveně blbej nápad mi došlo asi tak po pěti minutách filmu a po čtvrt hodině už jsem to věděla na beton. Dva píčusové a jedna neuvěřitelně votravná Vohrndíra se trmácej v lese, kde točej dokument o čarodějnici, která je tak tajuplná a záhadná, že nám jí tvůrci radši ani neukážou. Čeho ale uvidíme víc než dost jsou stromy a zmíněná trojice. A straší se tu prosím pěkně větvičkama a šutrama. Já vylézt ráno ze stanu a na zemi najít pár balvanů tak zaručeně dostanu infarkt. Šutry v lese, kdo to kdy viděl. A k tomu větve..ty píííííčo to už je hardcore. Místní uživatelé, píší jak prožívali intenzivní pocit strachu a já si tak říkám, co berou za drogy, že je ani já neznám. Zpět k příběhu - Naše banda dokáže zabloudit i mezi dvouma stromama, takže nadšeně chodej v kruhu, hádaj se, choděj v kruhu, hádaj se, choděj v kruhu..už vás to nudí? Bezva, mě to nudilo taky. Jeden píčus pak zmizí a je ouplně zmizelej. To vyšukuje zbylé dva (píčuse a Vohrndíru) a nastává další salva nářků. V okamžiku kdy Vohrndíra točí svůj vzkaz na kameru, leje jí z vočí, z rypáku a určitě i z kundy, jsem cítila nutkavou potřebu jí zabít. Toužebně jsem si přála, aby se objevila čarodějnice a mrdla jí šutrem, nebo píchla větví. A ono hovno. Čarodějnice jí prcá a opět se neukáže. Na konci utrpení se objeví domeček, kamera se rozklepe ještě víc než se klepala po celej film, Vohrndíra řve jako by jí nasucho do prdele vrazili šišku uheráku a pak konečně po zahlédnutí píčuse v koutě na hanbě (asi mrtvýho), chcípne. Nejsem negativně myslící rákoska, ale po zhlédnutí tohoto FF nebo spíše této KK (Kolosální Kokotiny) jsem se začala obávat, jaká mrdka mě čeká v trojce. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (85)

  • Herci nedostali konkrétní scénář, ale instrukce, kam mají ve který den dojít a kde rozbít stan pro přenocování. Těžký stan byl jednou z mála věcí, kterou s sebou nemuseli nosit. (kriplozoik)
  • Heather Donahue v rozhovoru pro časopis Fangoria řekla, že její první otázka po příjezdu na místo natáčení byla, jestli budou točit snuff film. A také že poslední scéna pro ni byla tak strašidelná, že supěla zděšením ještě dlouho po skončení záběru. (kriplozoik)
  • Aby podpořili "neshody" mezi herci, dávali jim režiséři vědomě každým dnem méně jídla. (Kulmon)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama