Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 383)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Opravdu dotažený projekt! Ač to tak na každého nemusí působit, není tenhle snímek žádná amatérština, ale rafinovaný plnokrevný horor, jehož tvůrci moc dobře věděli co činí. Hlavní devizou snímku je velice jednoduchý, ale dobře vystavěný příběh, který celou dobu graduje (opravdu nevím, jestli jsem se někdy u filmu bál víc), a zejména psychologicky přesvědčivá proměna hlavních hrdinů (hlavně však Heather) ze sebevědomých nadšenců v naprosté trosky. Někdy holt stačí jen ruční kamera, tři herci, kamení a větvičky a divák se bojí víc než u těch nejdražších studiových projektů. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Experiment, založený na velmi, VELMI dobrém nápadu, výsledek navíc opravdu působivý. Ale přinejmenším dvě věci mě zarážejí: 1.) "nalezené" záznamy ztracené omladiny jsou v některých případech sestříhané do záběrů, což je nelogické - sestříhat by to mohli teprve kdyby se dostali domů (naštěstí se tato chyba vyskytuje převážně na začátku filmu a poté na to zapomenete); 2.) celou dobu mi vrtalo hlavou, proč ksakru někoho z těch tří zbloudilců nenapadne prostě vylézt na některý strom a rozhlédnout se, kde Blairské lesy končí. I kdyby to ve výsledku k ničemu nebylo, je vysoce nepravděpodobné, že by to NEZKUSILI. Ale co, život je krátký - dávám pět hvězdiček, protože je to - přísahám - jediný filmový horror, který mě opravdu vyděsil. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Kdo si tento film nepustí večer a s pořádným zvukem, tak jako by neviděl. Levný amatérský film, ze kterého se stal finanční trhák a to zaslouženě. Už kvůli kameře tento film budí dojem, že se osudy těchto tří postav opravdu odehrály. Zvuky jsou děsivé a absolutně mě nahánělo hrůzu z toho co nevidím a z neznáma. Dabing je dost hrozný, ale dá se vcelku přežít. Naprosto výborný závěr, jež mě prvně přikoval k sedačce a projel mě po celém těle chlad. Nejpůsobivější amatérský film jaký jsem viděl a tak hodnotím 5 hvězdičky… ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Propásla jsem svou šanci vidět ten film tak, aby se mi líbil, tedy někdy ve dvanácti ve společnosti hysterických přátel. Momentů, kdy jsem se bála, bylo sakra pěkně málo oproti těm, kdy jsem si přála, aby ty tři magory už někdo zavařil do guláše, aby přestali řvát. 2023: Ale navzdory tomu se z filmu v průběhu let stal můj comfort movie. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„...a na jeseň 1940 sa začali strácať deti.“ Geniálny folk horor. Jeden z najpôsobivejších hororov svetovej kinematografie (od Murnaua cez Romera po Miikeho, od Fulicho cez Argenta po Friedkina). Je famózny už po stránke mystifikačnej reklamy. Iste, s podobným nápadom falošného dokumentu prišiel už v 70. rokoch 20. storočia Ruggero Deodato v KANIBALOCH. Myrick a Sáncherz to však vďaka internetu dotiahli do dokonalosti. Majstrovsky budujú atmosféru. Od nevinných náznakov až po na krvavé šľachy obnažený ľudský strach. Traja tínedžeri na víkend vyrážajú do lesov blízko mestečka Burkittsville (bývalý Blair), ktoré je obohnané tragickými udalosťami o čarodejníckych rituáloch a šialených pustovníkoch unášajúcich deti. Berú so sebou kamery, mikrofóny, mapu, kompas, potraviny, pitnú vodu a ďalšie veci... ktoré sú mestským deťom 20. storočia v lese úplne nanič. Je to materiál surový, obnažujúci a vzpiera sa rozuzleniam (SPOILER môže za všetko labilný Josh, pôvodne plný samčieho sebavedomie, ktorý sa slabošsky zbláznil pri prvej príležitosti, začal si vytrhávať zuby a nakoniec všetkých pozabíjal? SPOILER), atmosféra je úžasná (sychravé jesenné lesy), Heather Donahueová neuveriteľne realistická a niektoré scény neznesiteľné (búchanie do stanu, praskanie konárov, postava v kúte). Neuveriteľný úspech (celosvetová tržba 108 miliónov pri rozpočte 60 tisíc dolárov). Kino Považan NMnV 1999 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (85)

  • Legenda o čarodejnici z Blair je fikcia, ale niektorí tvrdia, že príbeh bol inšpirovaný legendou o čarodejnici Bell z Tennessee alebo legendou o čarodejnic Moll Dyer z Leonardtownu. (Raccoon.city)
  • Produkční společnost Haxan si vypůjčila název z dokumentu Häxan (Čarodějnictví v průběhu věků) z roku 1922. (kriplozoik)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama