Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 385)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Tento film je jasným důkazem toho, že kvalitní reklama a šálení veřejnosti zaručí zisk, ať už natočíte cokoliv. Tohle se ale neskutečně povedlo a to nejen díky rozhovorům s buranama, kteří horlivě vypovídali o zjevení čarodejnice, ale díky uvěřitelnosti scén z lesa (kdo nepocítil strach při dětském křiku, nebo při scénce, kdy na stan někdo klepe, musel být buďto pod vlivem drog nebo ho to fakt nebavilo). Ruční kamera byla rozklepaná, ale zcela záměrně. Však si zkuste vzít tu svojí, jít v noci do lesa a představit si, že po vás někdo jde. Určitě byste klidnou ruku neměli ani přes den při pohledu na ten nechutný les. Herecké výkony snad kritizovat ani nejde protože všechno to mělo působit opravdově a kdyby herci hráli jako Johny Depp v Mrtvém muži, vypadalo by to jako slušná konina. Já poprvé pochopil, že strach není o tom co vidím ale o tom, co si představuji. A na to tvůrci sázeli, jediná jejich práce spočívala v postavení stanu, srovnání kamenů, vyrobení pár ornamentů z větviček a rozpárání jedné košile. Odměnou za to dostali čtvrt miliardy dolarů a lenošení do konce života. Americký sen v plné kráse (hodnoceno Zeckem, posraným strachy, který skutečně v té době kdy to byl žhavý hit, veřil ve svých 13 letech, že to jsou real záběry)... 90% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Propásla jsem svou šanci vidět ten film tak, aby se mi líbil, tedy někdy ve dvanácti ve společnosti hysterických přátel. Momentů, kdy jsem se bála, bylo sakra pěkně málo oproti těm, kdy jsem si přála, aby ty tři magory už někdo zavařil do guláše, aby přestali řvát. 2023: Ale navzdory tomu se z filmu v průběhu let stal můj comfort movie. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vidět film v době vzniku, byl bych určitě spokojenější, ale v roce 2023 musím říct, že to největší kouzlo Blair Witch je jaksi pryč a potkal ji podobný osud jako třeba rozhlasovou Válku světů. Na film se určitě dá dívat, ale nelze si ho užít jako v roce 1999, kdy šlo o něco opravdu jedinečného. Moje chyba, vím, ale na druhou stranu původnímu King Kongovi, Hitchcockovu Psychu nebo Čelistem se tohle nestalo. Nicméně Blair Witch rozhodně nemůžu upřít hutnou atmosféru během nočních scén, při kterých jsem se opravdu snažil ani nemrknout, abych zahlédl něco... No... Co tam nakonec (vidět) nebylo. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Experiment, založený na velmi, VELMI dobrém nápadu, výsledek navíc opravdu působivý. Ale přinejmenším dvě věci mě zarážejí: 1.) "nalezené" záznamy ztracené omladiny jsou v některých případech sestříhané do záběrů, což je nelogické - sestříhat by to mohli teprve kdyby se dostali domů (naštěstí se tato chyba vyskytuje převážně na začátku filmu a poté na to zapomenete); 2.) celou dobu mi vrtalo hlavou, proč ksakru někoho z těch tří zbloudilců nenapadne prostě vylézt na některý strom a rozhlédnout se, kde Blairské lesy končí. I kdyby to ve výsledku k ničemu nebylo, je vysoce nepravděpodobné, že by to NEZKUSILI. Ale co, život je krátký - dávám pět hvězdiček, protože je to - přísahám - jediný filmový horror, který mě opravdu vyděsil. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Naprosto nefungující psedudohoror, který prostřednictvím zmatených, hloupých lidiček a neskutečně iritující "práce" s kamerou přednáší filmové peklo - bohužel ne v tom hororovém slova smyslu. Díky logickým dírám a opravdu otravným postavám, k nimž nelze přilnout, se nedá proniknout do atmosféry, díky nesmyslnosti celého projektu se nedá uvěřit a díky doslova (!) nulovému scénáři se nedá takřka nic jiného než nudit. Dejte komukoliv, kdo už aspoň jednou držel v ruce kameru, pár tisíc a natočí vám tohle... 2/10 ()

Galerie (46)

Zajímavosti (85)

  • Dům na konci filmu patří asistentovi produkce, který natočil několik úvodních záběrů filmu. Tento dům později figuroval i v klipu skandinávské rockové skupiny HIM And Love Said No (2004). (kriplozoik)
  • Nejvíce pirátsky stahovaný film roku 1999. (kriplozoik)
  • Režiséři strávili ve střižně 8 měsíců. První verze byla dlouhá 2 a půl hodiny. (kriplozoik)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama