Reklama

Reklama

Andor - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2022, 9 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Kyle Soller, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain, Alastair Mackenzie, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (93)

Vidly10 

všechny recenze uživatele

Stejně jako u spousty ostatních fanoušků Star Wars, Andor to u mě neměl lehké. A ať už měl každý své důvody, u mě šlo o jakousi poslední šanci. Poslední šanci Star Wars. Světa, který mě poslední roky jen a jen zklamával a ukazoval mi, že jeho sláva pomalu uchází. Po otřesném Obi-Wanovi jsem přede všemi svými přáteli z filmového prostředí prohlásil, že vkládám veškerou svou poslední naději na kvalitní Star Wars kontent do tohoto seriálu. Jeho neúspěch by pro mne znamenal, že s touto značkou končím. A teď… po pěti měsících mohu prohlásit… že se to povedlo. Andor je přesně to, co jsem od celé značky požadoval. Ne vše se musí točit kolem Jedi a Sithů. Ne vše musí stále až odporně dojit známé postavy. Ne vše musí být velkolepou CGI atrakcí, která nemá ani hlavu ani patu. Andor nic z toho nemá. Jde o skvělý příběh člověka, který se tak nějak omylem dostane do dění něčeho sice velkého a důležitého, ale na druhou stranu taky přízemního. Začátek je možná pomalejší a je tam pár zbytečností, ale druhá příběhová archa naprosto vyhrává svou režií, hudbou a výstavbou na první pohled jednoduchých, ale taky nádherných a geniálních momentů. To vše vyústí v naprosto nádherný šestý díl, na který naváže archa třetí. A ta třetí archa… je něco neuvěřitelného. Všechno to napětí, opět hudba, postavy, které si vás získávají, intriky, zrady a zvraty. To vše naprosto skvěle funguje a postupně vás to připravuje na ten skvělý moment úlevy, když se postavy dostanou tam, kam jste jim celou dobu přáli se dostat. Je to naprosto skvělý seriál, který si zaslouží pozornost, které se mu bohužel zatím moc nedostává a já jen doufám, že Disney a Lucasfilm uslyší to volání nás, kteří toužíme po více takových projektech. Prosím dejte tomu šanci, prosím zachraňte Star Wars. 9/10 a nejlepší Star Wars seriál. ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Star Wars v té nejsyrovější a pro mě nejzajímavější poloze. Projekt, který zpočátku nepůsobil ani důležitě ani potřebně je nakonec jeden z nejlepších hraných SW počinů. Velmi se mi líbila celková estetika filmu, kde se prolíná industriální Ferrix, technicky vyspělý a politicky vytříbený Coruscant, a odlehlou a divokou přírodou protkaný Aldhani. Každá z lokací vytváří jedinečné ekosystémy, které mají svoje kouzlo, a především sami sobě slouží jako skvělý protiobraz. Seriál navíc vypadá opravdu skvěle vizuálně, a vytváří hmatatelný sci-fi svět, což považuji za jednu z jeho největších výsad. Snadno se potom věří, že se v něm pohybují (nejen) lidské postavy. Diego Luna v hlavní roli je fajn, ale cestu si k němu divák musí hledat. V mých očích ho zastiňuje charismatický Stellan Skarsgard, kterého jsem doufal že si užiju v seriálu jako Luthena víc. Spousta vedlejších postav je lidských a stojí za pozornost, což nebývá zvykem. K dokonalosti chybí lepší vedlejší linky, které trochu upírají prostor hlavnímu příběhu počátků rebélie. Rozjezd je pomalejší, a někdy je počínání postav přinejmenším podivné. Celkově však zanechává Andor velmi dobrý dojem, a vedle Mandaloriana si krade pozici pro mě do budoucna nejvyhlíženějšího Star Wars projektu. ()

Reklama

SonGokussj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Wow... Zrovna dokoukána posledná episoda, emoce ve mně ještě pění, nevím, zda se vrátím k editaci tohoto hodnocení, ale za mě prvotřídní střela... Žádný, ale opravdu žádný StarWars film/seriál mě nezaujal jako Andor. Občas mi to připadalo jako dokument, návrat do minulosti, než popis přítomnosti. Historické okénko se všemi zvraty, potížemi a pocity, co k tomu patřily. Je to jak koukat na Jana Žižku, pokud by byl zpracován dobře. Od začátku do konce mě Andor překvapoval a těšil. Občas byly slabší episody, ale ty jen připravovaly děj a postavy na naprosto dokonalý závěr... StarWars může být i dobrý 95 % ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když začal Disney se Star Wars seriály, pohltilo mě nefalšované nadšení, protože předaleká galaxie je na škále času a prostoru materiál s prakticky nekonečným potenciálem. Jenže Disney jako kdyby se bál experimentovat a už roky se točí na jednom a tom samém. Andor konečně tyhle ledy po několika nejistých úvodních epizodách prolomil a i když tu a tam trpí těmi stejnými chybami jako všechny SW seriály (roztříštěnost, nestálé tempo), přináší z hlediska atmosféry naprosto něco jiného. Nechává diváka nahlédnout pod pokličku Impéria. Na ty, kteří mu slouží, na rozsáhlé represe a zločiny, které tito lidé páchají. A jedno mohu s jistotou říct: ještě nikdy nepůsobilo Impérium ve Hvězdných válkách takto děsivě. Děsivě reálně. Andor je komorní depka s malou jiskřičkou naděje. Pomalejší, ale výborně zrežírovaná a hned s několika vrcholy, kterým vévodí celá část ve vězení jako vytržená z orwellovské dystopie. Dopomáhá tomu i skvělý (a často velmi neokoukaný) soundtrack, který umí potřebné momenty dotáhnout k dokonalosti. Je jasné, že je tohle pro mainstreamové publikum o něco náročnější kousek, ale je strašná škoda, že zrovna Andor, i možná proto, že na papíře nezní až tak lákavě, co se sledovanosti týče takto pohořel. Protože tohle jsou ty jiné, dospělé, Star Wars, které fandom tak strašně dlouho chtěl. Už jen ty boží monology! ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Z nejzbytečnějšího SW spin-offu nakonec na piedestal. Typický slowburner, který se ale rozjel do takových rozměrů, jak to toto univerzum už roky potřebovalo. Avšak je až k breku jak malá byla sledovanost a nakonec buďme rádi alespoň za tu druhou ukončující sezónu. Diego Luna opět naprostý top a doufám, že další výrazné role se jen pohrnou. ()

Galerie (317)

Zajímavosti (39)

  • Veškeré práce v dílně jsou skutečné. Celá dílna je postavena v měřítku 1:1 včetně funkčních pracovních stolů. Herci tedy nemuseli předstírat práci. (Veskoslav)
  • Death troopers, které v epizodě vidíme, jsou elitní jednotky, které většinou chránily důležité osoby. Jejich název vymyslel samotný Imperátor na počátku Impéria, aby rozšířil bludy o nemrtvých supervojácích, které Impérium mělo mít jako jeden z tajných projektů. K tomu dopomáhal i modulátor hlasu a striktní utajení samotných identit vojáků. (Veskoslav)
  • Při průchodu chodbou terminálu můžeme mimochodem slyšet hlídkující stormtroopery hlásit „bezpečnostní kód LUH 341“. Jde o odkaz na první film George Lucase THX 1138 (1971), kde LUH 3417 bylo jméno/kód spolubydlící hlavního hrdiny. (hissun)

Reklama

Reklama