Reklama

Reklama

Andor - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2022, 9 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Kyle Soller, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain, Alastair Mackenzie, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (93)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Andor je špinavý, temný, dospělý a naplňuje tak nějak to, co od Star Wars čekám (jenom o  Jediích to prostě fakt není). Je sice pravda, že zrovna úvodní jednání (tedy první tři díly) à la špionážní thriller jsou trošku slabší a chvíli mi trvalo se do nich dostat (sice seriál jako je Andor přesně takový typ úvodu vlastně dost potřebuje, nicméně jsem asi nebyl sám, kdo se jimi docela pronudil), ale pak to byla až do konce jedna veliká paráda. Po celých dvanáct dílů se tady buduje jeden obrovský příběh, jehož každý (anti)hrdina je skvostně napsán i ztvárněn. Diego Luga je sice skvělý, což ukázal právě už ve filmu, ale veškerou pozornost a prostor si pro sebe kradou dva onačejší borci - jednak Andy Serkis, který zde pronese nejeden památný monolog či moudro, a jednak (a zejména) vynikající Stellan Skarsgård, jehož zcela nová postava je asi tou vůbec nejlepší, kterou jsme v Disney éře dostali. Ti dva tady prostě dokazují, že jsou skutečnými hereckými velikány. Celkové napětí je postupně gradováno nejen napříč seriálem, ale i v rámci jednotlivých dílů za pomoci výtečné hudby. 8/10. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 80%. Andor je seriál, ktorý ma zaujímal asi najmenej, no nakoniec zaujal asi najviac. Veľký rozdiel medzí Androm a inými seriálmi (Mandalorian, Boba Fett, Obi-Wan) je ten, že tento je asi najmenej divácky príťažlivejší, pretože moc Star Wars prvkov sa tu nenájde a je to predovšetkým kriminálny seriál, kde sa kradne a nebojuje ešte proti impériu, pretože odboj sa tu ešte len formuje. Veľký doraz sa tu kladie na atmosféru a napätie, pretože s impéria inde skutočne strach, nikto nechce byť popravený alebo zajatý. Oproti iným filmom a seriálom je to atmosférou na míle vzdialená záležitosť, ktorá je dosť vyspela a nie je takmer vôbec pre deti. Bavili ma niektoré zaujímavé postavy, ktoré stvárnili známi herci (Andor, Serkis, Skarskard, Whitaker), no problém mám s tým, že je to strašne pomalé. Verím, že druhá séria bude mať lepší spád a že bude trošku viac nadväzovať na ságu SW. P.S.: Nezabúdajte v poslednom diely na scénu za titulkami. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Ortodoxní nefanoušek univerza Hvězdných válek se vrhnul s odstupem času do projektu, který si během podzimu chválili i tímhle fenoménem nepolíbení. Nutno uznat, že ačkoli byla kvalita a půvab dílů jako na houpačce, fakticky jde o jeden z těch lepších Disney+ original seriálů. A vzhledem k tomu, že akčních sci-fi projektů je na streamu jako šafránu, rád budu i u druhé sérky. [viděno na Disney+] ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Diego Luna má rozhodně charisma a přiznejme si seriál mě zaujal hlavně kvůli němu, byť jakkoliv je zde výborný jako budoucí hrdina rebelie, tak jsou zde i jiné zajímavé postavy. Cassian Andor kličkuje za hranou zákonů, aby získal co potřebuje, netrpí žádným idealismem. Postupem času však pozná imperiální mašinérii (včetně vězení) zblízka a bude více, než jen námezdná síla. Tvůrci se snažili podat i perspektivu impéria, členů senátu. Není to vůbec marné, seriál nemá nějakou opulentní výpravu, je spíše minimalistický, byť se pár vesmírných i akčních scén povedlo. Série stojí hlavně na hercích, jejich charisma a postavách, které se postupně, nenápadně mění. Normálně bych dal 3,5 hvězdy, jenže Diego Luna si polovičaté hodnocení nezaslouží. Nemluvě o fanservisu, který znalce SW univerza potěší. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Takže Andor, seriál, od ktorého som nič nečakal, o postave ktorá ma nezaujímala vzišlo niečo čo mi vyrazilo dych a privodilo veľkú radosť. Dospelejšie, prízemnejšie, svieži vietor do Star Wars, kde scenár nie je deravý ako sito, ale veci dávajú zmysel, kde sa postavy správajú inteligentne a dialógy nie sú prázdne frázy. Len blbý prelet TIE fightera mi spôsobil zimomriavky, vlastne obyčajná vec, ale pôsobilo to tak mocne a veľkolepo, a takýchto momentov tam bolo mnoho, proste v jednoduchosti je krása. Tony Gilroy a jeho tím si dali záležať a mne vyčarili úsmev na tvári a za to som im veľmi vďačný, keby mi pred pár mesiacmi niekto povedal, že budem na vetvy z Andora, tak sa mu vysmejem, ale teraz, keď prvá séria došla do cieľa, tak musím povedať, že to milujem. Jasné, nie je to dokonalé, niektoré linky a motivácie postáv občas mali menšie medzery, avšak pozitíva prevládajú a tieto nedokonalosti sa odpúšťajú jednoducho. 9,5/10 ()

Galerie (317)

Zajímavosti (39)

  • Wulff Yularen (Malcolm Sinclair) byl admirál, který za Republiky velel námořním silám Republiky pod vedením generála Anakina Skywalkera. Po pádu Republiky ještě sloužil jako imperiální admirál, následně opustil námořnictvo a přidal se k imperiální rozvědce. Zkušenosti již měl z republikové rozvědky a ze senátní rozvědky. V událostech Andoru je již vysoce postavený plukovník v této organizaci. Ve Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) je již ředitelem Imperiální rozvědky a patří k nejvyšším důstojníkům v radě Grand Moffa Wilhuffa Tarkina. Zemřel 0 BBY při zničení 1. Hvězdy smrti. (Veskoslav)
  • Belsavis, ledová planeta, kde teploty dosahovaly až -50 °C. V rámci kánonu byla zatím zmíněna pouze v rámci příběhů z High Republic, tedy období 5000 až 300 BBY. Ale v rámci Star Wars Legends se jedná o velice významnou planetu z pohledu přeživších členů řádu rytířů Jedi. Zejména rok 19 BBY, kdy se na planetě prokazatelně vyskytovali dva rytíři Jedi Callista Ming a Geith Eris, kteří chránili skupinky jedijských ratolestí. (Veskoslav)
  • Modré mléko se získává od samic Banthy (pouštní druh, který například používají Tuskené jako jízdní zvířata na planetě Tatooine) a používá se k výrobě másla, sušenek, sýrů a dokonce i jogurtů. (Veskoslav)

Reklama

Reklama