Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 1
USA, (2022–2025), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (237)

BoXBe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdyby takto vypadala nová trilogie, bylo by vymalováno. Nevycházím z úžasu jakou péči Andor dostal. Produkce. Design interiérů, ulic. Kamera. Zvuk. Hudba. Scénáristi, tam kde jsou potřeba nejvíc - Willimon u desáté epizody třeba. Budování atmosféry. Propletený scénář. Kostýmy. Práce s triky i fyzickými modely v pravé momenty dávkované akorát. I když to není někdy dokonalá dynamika, je to luxus, je to epic, je to nové a svěží a je to návrat k něčemu velmi slibnému do budoucna, co by mohlo ovlivnit i další série od Star Treku po Jurský svět důrazem na autenticitu a přístup, kde méně je mnohem mnohem více a kde se příběh vypráví pro příběh, ne na efekt. Za mě překvapení roku a pecka jako dům. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já nejsem žádný ultra SW fanoušek, přesto se rád do tohoto světa vracím a musím říct, že tenhle seriálek se mě trefil do vkusu. Přimočarý, vizuálně výborně zpracovaný špinavější příběh ve kterým je řada netuctových za pozornost stojících postav, ve kterým děj a postavy vítězí nad akcí a efekty, jo učitě chci další řadu a nejlépe už dneska. ()

Reklama

Doldus 

všechny recenze uživatele

Andor nechavá ostatní seriály Star Wars za sebou v prachu. Konečně jsem měl pocit, že je potenciál předaleké galaxie využit naplno a detailně (a to, prosím, i bez Síly a Jediů), ale hlavně že tu jsou na poměry jinak triviálního vesmíru velmi komplexní postavy. Téměř všechny, jinak skvěle zahrané, figurky mě nečím zaujaly, nepřišly mi dětinsky ploché, a navíc se je (zřejmě po vzoru Rogue One) tvůrci nebojí zanechat či rovnou zabít, což zvyšuje napětí a znejistí diváka v tom dobrém smyslu. Akce není bůhvíjak úžasná, ale dochází k ní relativně přirozenou, logickou cestou a skrz pečlivou gradaci (aneb nic ve smyslu "musíme tam narvat potyčku, aby se něco dělo"). Lecjaké dialogové výměny představují to nejlepší ze Star Warsu (což není upřímně těžké, s peckami jako "nesnáším písek" a dalšími prequelovinami). Prostě skvěle vystavěná lahůdka, která ovšem fanouškům očekávajícím lehkou až infantilní popcorn zábavu zřejmě nebude po chuti, což se asi jaksi odrazilo na bídné sledovanosti. Ale i kdyby už Andor nevydal další díl, jsem takto perfektně spokojen. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Neočekávaně vyspělý počin ze světa Star Wars, který k úspěchu nepotřebuje žádný nablýskaný “fan service”. Tak přesně to je nový seriál Andor, který jde oproti ostatním projektům z tohoto milovaného univerza diametrálně odlišnou cestou. To je citelné zejména v rámci příběhové kostry, která v mnohých bodech spíše než klasické SW dobrodružství připomíná temné politické drama, jehož kontury s každým dalším dílem více a více houstnou. Tento ne zrovna přívětivý divácký přístup sice ne každý fanoušek přenese přes srdce, nicméně pokud se řadíte k té hrstce lidí, kteří na něco takto inovativního a neotřelého čekali dlouhé roky, tak dostanete vytříbenou seriálovou podívanou, která funguje na všech myslitelných frontách. Tento fenomenální, neřkuli překvapivý úspěch má vyjma tvůrců “na triku” i Diego Luna, jehož postava se v průběhu celého seriálu markantně vyvíjí, což výsledný dojem z celého seriálu ještě více umocňuje. Nesmím samozřejmě opomenout Stellana Skarsgårda, který zde absolutně vládne, či třeba Andyho Serkise, jenž je výrazným elementem v trojlístku nejlepších epizod. Pokud tedy stále váháte, zda si seriál Andor pustit, už vážně nemusíte. Tohle se totiž vážně moc, moc povedlo. Výborná práce! (Disney+) „We’re fighting against the dark.” ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky tomu, že první sezóna měla 12 dílů (navíc se vzestupnou tendencí) jsem s chutí zapomenul na 1,2 a 4 díl, které byli z mého pohledu opravdu mizerné. Zbytek je ovšem velmi dobrý až vynikající. Perfektně napsané vedlejší postavy. I Diego Luna se nakonec "rozjel" i v neakčních sekvencích seriálu. Ale když opomenu scénář herecké výkony, akci a efekty, to nejlepší na seriálu je atmosféra!! Ponuré napětí které se postupně stupňuje (I díky perfektní hudbě) a od poloviny této série je všeobjímající a prolíná se v podstatě ve všech scénách. Za mě osobně je to prozatím nejlepší seriál z těch co byli vytvořeny od Mandaloriana. S chutí a klidným svědomím pálím 5* a 90% ()

Galerie (320)

Zajímavosti (45)

  • Jeden z vězňů u stolu 5 je Ruescott Melshi (Duncan Pow). V událostech Rogue One: Star Wars Story (2016) je již seržant, člen elitních jednotek SpecForce Pathfinders a blízký přítel Andora. Je taktéž jedním z těch, kteří zachrání Jyn Erso z vězeňského transportéru, a jeden z důstojníků, co vede pozemní útok na Scariffu. (Veskoslav)
  • Při průchodu chodbou terminálu můžeme mimochodem slyšet hlídkující stormtroopery hlásit „bezpečnostní kód LUH 341“. Jde o odkaz na první film George Lucase THX 1138 (1971), kde LUH 3417 bylo jméno/kód spolubydlící hlavního hrdiny. (hissun)
  • Belsavis, ledová planeta, kde teploty dosahovaly až -50 °C. V rámci kánonu byla zatím zmíněna pouze v rámci příběhů z High Republic, tedy období 5000 až 300 BBY. Ale v rámci Star Wars Legends se jedná o velice významnou planetu z pohledu přeživších členů řádu rytířů Jedi. Zejména rok 19 BBY, kdy se na planetě prokazatelně vyskytovali dva rytíři Jedi Callista Ming a Geith Eris, kteří chránili skupinky jedijských ratolestí. (Veskoslav)

Související novinky

Star Wars: Akolytka končí první sezónou

Star Wars: Akolytka končí první sezónou

21.08.2024

Část fanouškovské základny franšízy Star Wars následující novina rozhořčí, jinou část možná spíše potěší. Vedení Lucasfilmu hlasovalo pro zrušení potenciální druhé série seriálu Star Wars: Akolytka… (více)

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Reklama

Reklama