Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 1
USA, (2022–2024), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (235)

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pouze ve zkratce. Seriál exceluje svým přístupem k postavám. Konečně mají k dispozici dostatek prostoru obě znepřátelené strany. Nejsou to jen karikatury. Nic není černobílé. Jedinci mají své sny, motivy, bolesti a přesvědčení. Odhodlání padouchy je vysvětlené. Dělá to z nich uvěřitelné postavy, s jasnou agendou. Kéž by se s podobným stylem přistupovalo k většině vojenských projektů. Ukažte obě strany a jejich touhu. Plamen co je žene vpřed. Je pouhé bezmozky, kteří jsou jen dobří či zlí. Seriál si užijou i naprostí neznalci SW universa. Je to totiž komplexní počin s jasnou vizí, parádními postavami a skvělým vizuálem. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Andor (zatiaľ 1.seria) dokázal nemožné. Prekonať v mojich očiach Mandaloriana a stať sa najlepším spin-off projektom po boku Rogue One, ku ktorému je priamým prequelom. Toto je zatiaľ najcivilnejšie a dramaticky najviac vyhrotené Star Wars od čias Lucasa. Áno, je pravda že sa občas vlečie, nie sú tu svetelné meče ani zbytočné camea, no presne to podľa mňa Disney potrebovalo (a ja tiež). Dať fanúšikom novú nádej že ešte nie je všetko stratené a ukázať že láska ku legendárnej ságe žije. Cassian ako postava si ma nezískal hneď od začiatku, no postupnými krokmi to dokázal. Tak isto aj všetci ostatní. No a Stellan Skarsgard je herecký démon ktorému stačí povedať monológ aby som ho vedel sledovať furt. Konečne sme dostali aj pohľad do zákulisia Impéria a vidíme ako fungujú jednotlivci v pozadí. Ich nekompromisnosť a tvrdosť mi predali stopercentne a nepotrebovali Vadera ani Palpatina. A to by som si teda pred vzhliadnutím netipol. Andor je iný, na to sa pripravte. Je viac osobnou drámou zasadenou v sci-fi svete ako blockbusterom čo stojí na CGI bordeli. Stále je však efektný aj ako akčná pecka kde vidieť rozpočet. Ďakujem a teším sa čo bude ďalej. 1.seria 9/10 ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tony Gilroy je génius. Vzít totiž do svých rukou projekt Star Wars s vědomím, že natočí špionážní thriller o zrodě povstalců, to chce odvahu. Osobně považuji jeho předešlou účast na filmu Rogue One za velice zdařilou, ten scénář tehdy totiž neměl chybu. A popravdě. Už jsem přejedený dětinským zpracováním tématiky ze světa Hvězdných válek, takže dospělejší nádech jsem přivítal s otevřenou náručí. Seriál Andor se nese v dosti komorním stylu, moc akce zde nenajdete (ale najde se tam, nebojte se). Na druhou stranu, seriál exceluje v tom, co má primárně reprezentovat (nekompromisní špionážní drama). Ke konci ta příběhová linka totiž nabírá takové grády, že jsem se nestačil divit. Celá zápletka točící se okolo imperiálního vězení patří k tomu nejlepšímu, co jsem ve Star Wars za posledních 20 let viděl. V popředí zde kraluje Andy Serkis, to je za mě fakt herecká extratřída. A závěr tomu nasazuje pomyslnou korunku. Chci druhou sérii. A to hned. Dávám silné 4 hvězdy. S trochu rychlejším rozjezdem bych to plnotučné hodnocení udělil. Bez jakýchkoli námitek...Ale i tak parádní drama. Za mě dávám 8,5/10 P.S. Fakt to má tak nízkou sledovanost na streamovacích službách? Smutná realita :( ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Andor se soustředí hlavně na obyčejné lidi a jejich lokální problémy. Konečně jako divák chápu útlak impéria. Ve všech předchozích filmech, seriálech atd. se proti němu válčí, ale až Andor ukáže, jak je na hovno, když jste támhle obyčejnej automechanik a přijdou vojáci a zavřou vám krám. Hrozně mě bavily i ty porady na tom gestapáckym ústředí. Navíc casting je velmi silný, až na část s loupeží jsou všechny postavy výrazné a charismatické a to platí dvojnásob pro záporáky. S klidem se vyrovnají i Wernerovi Herzogovi z Mandaloriana. I všechny ty intriky a špinavá akce bez technických wifikundací či Síly byla super. Jediné, co mi malinko drhlo byla absence ufonů ve vážnějších rolích. Naprosto to chápu, páč nepůsoběj seriózně. Ale na Star Wars mě vždycky bavily všechny ty zrůdky a zde jsou výrazně upozaděné. ()

Torimmer 

všechny recenze uživatele

Andor udělal to, co málokterý projekt novodobých SW udělal. Přistupuje k sobě jako k samostatnému příběhu. Buduje postavy, scenérie, události a všechno z toho vyplývající jako myšlenkově samostatný projekt. Co se týče mytologie SW, tak ta tu je na pozadí příběhů. Je to skutečně svět Hvězdných válek, a ne svět jakoby odehrávající se ve filmech o Hvězdných válkách. Nepotřebuje to odkazovat pro to, aby se tvořil děj. Děj si tvoří čistě svůj. Je to jakoby se tady odehrával příběh, který se nebojí o ONU gigantickou frančízu. Rozjezd je pomalý, tak jako celý seriál, a asi i trochu slabší, ale když si na to tak vzpomenu, je v duchu zbytku epizod. Seriál se fakt soustředí na to, co zrovna vypráví. Je cílevědomý, což nové trilogii chybělo, a to nemluvme raději o Book of Boba Fett. Ale taky se vytratila ta exibice, to zbožštění světa kolem, což zvládal Mandalorian. Andor si jasně vytýčil, co chce. Paradoxně samotný Cassian je nejméně zajímavou postavou, která dle mého není asi ani herecky ani scénáristicky dostatečně angažovaná. Nepřináší emoce, a zatím v první sérii, spěje jasným vývojem ke konci. Oproti tomu Luthen, Kino, Mon Mothma, ta blondýna se svojí holkou, a další postavy, které přicházejí a odcházejí jak se jim zlíbí, oživujou celý seriál. Velké momenty nejsou tak GALAKTICKY velké, aby to uspokojilo fanoušky celé frančízy, ale přirozeně vyplynou. Ve zkratce - seriál sleduje lidi, ne hrdiny. ()

Galerie (320)

Zajímavosti (45)

  • Jedno z tetování Arvela Skeena (Ebon Moss-Bachrach) byl Kraytský drak, monstrózní stvoření z Tatooinu. V epizodě Kapitola 9: Šerif (2020) seriálu Mandalorián (od r. 2019) Dino Djarinao (Pedro Pascal) musel čelit dospělému jedinci tohoto druhu. Tuto verzi kraytského draka lze nejlépe přirovnat ke žralokovi, který se pohybuje pískem Tatooinu a loví kořist. (Veskoslav)
  • Bitva o Mimban se odehrávala v roce 10 BBY a válčili mezi sebou Impérium s Mimbaneskou osvobozeneckou armádou. Bitvy se účastnila 224. imperiální obrněná divize. Cassian Andor (Diego Luna) zde byl jako kuchař a Han Solo (Alden Ehrenreich) jako voják imperiální pěchoty. Konflikt skončil vítězstvím Impéria, které ale utrpělo vysoké ztráty z důvodu nasazení „všeho, co je dostupné“. (Veskoslav)
  • Fest byla planeta nacházející se v sektoru Atrivis v teritoriích Vnějšího okraje (okrajová část Galaxie, většinou neprobádána, nebyla pod plnou imperiální správou). Poprvé byla zmíněn v knize „Star Wars: Rogue One: The Ultimate Visual Guide“. (Veskoslav)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama