Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 3
USA, (2022–2025), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (235)

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada je o 4x třech epizodách, budu tedy brát hodnocení po čtyřech blocích (po epizodách komentáře přímo u nich): 1a) ** velice nudný rozjezd, zmatený a nezáživný, který dostane spád až v poslední třetině. Andor se chová jako debil a prakticky VEŠKERÉ jeho idiocie vedou k eskalaci děje. Tedy, kdyby se choval chytře, neděje se nic. 1b) **** O dost usazenější a s jasným cílem. Andorovi idiocie z první trojky mají (jak jinak) přesah až sem (za mě zbytečný, drama šlo vystavět i jinak). Díky obsazení Genevieve O'Reilly perfektně funguje propojení na Rogue One a Epizodu III. Velmi chytrý scenáristický tah. 1c) *** Třetí trojice je ve znamení “imperiálního koncentráku” a dalšího propojení na Rogue One. Celkově je to 50:50 v nudných debatách na imperiálních večírcích (okolo senátorky) a neokoukaného prostředí onoho “koncentráku”. Prakticky cokoliv tam funguje a je dost škoda, že nebyl primární náplní této trojice (první epizodu doslova zabil klábosením a vše se dohánělo v tom posledním a NEDOŘEŠILO!). 1d) *** Tím, že se koncept trojic minule rozsypal je poslední skupinka divný neidentifikovaný slepenec, který se snaží dohnat co se dá. Utíkáme z vězení, řešíme pohřeb, konverzace senátorky, čachry překupníka. Prostě guláš, který je z poloviny fantastický a z poloviny nudný. První řada jako celek: *** Za mě jako celek je Andor zcela zbytečný počin. Prakticky je to o tom, že v první epizodě udělal 3 nelogické debility a celou řadu za ně nese následky. Z celých 12ti jsou solidní 3-4. Zbytek si hraje na drama a není nijak moc záživný (tedy možná maximálně pro hard-core fanoušky SW universa). ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díky tomu, že první sezóna měla 12 dílů (navíc se vzestupnou tendencí) jsem s chutí zapomenul na 1,2 a 4 díl, které byli z mého pohledu opravdu mizerné. Zbytek je ovšem velmi dobrý až vynikající. Perfektně napsané vedlejší postavy. I Diego Luna se nakonec "rozjel" i v neakčních sekvencích seriálu. Ale když opomenu scénář herecké výkony, akci a efekty, to nejlepší na seriálu je atmosféra!! Ponuré napětí které se postupně stupňuje (I díky perfektní hudbě) a od poloviny této série je všeobjímající a prolíná se v podstatě ve všech scénách. Za mě osobně je to prozatím nejlepší seriál z těch co byli vytvořeny od Mandaloriana. S chutí a klidným svědomím pálím 5* a 90% ()

Reklama

Script 

všechny recenze uživatele

Andor není dokonalý seriál, ale za to silně zapamatovatelný. Po skončení první série mi furt leží v žaludku ikonické a klíčové momenty, díky kterým jsem si seriál oblíbil. Má pomalejší rozjezd, ale za to postupně nechává vzrůstat napětí a udrží si ho až do konce série. Občas se najdou momenty, kdy seriál připomíná svoje seriálové hodnoty, viz třeba zakončení první řady (poslední slova co si vyměnil Andor s Luthenem v závěru), ale jinak jde o jedinečný zážitek, který zaujme nejen po stránce děje. V seriálu není absolutně žádná postava, která by mi nesedla a to platí i pro záporné role jako je třeba Dedra Meero, kterou hraje Denise Gough (skvělá volba). Chápete všechny postavy, jejich logické kroky a na každé je něco kladného. Herecké výkony jsou obstojné (Stellan Skarsgård a Andy Serkis válí). Kamera je téměř dokonalá v každičké scéně a máte sto chutí si z každého záběru udělat tapetu pro vaši plochu. Vizuál nabízí v epizodě Oko dosud nic nevídaného a to jak ze světa Star Wars, tak celkově i ze světa filmu. Takže ano. Andor je vskutku jedinečný seriál. Není na pět hvězd, ale zaryl se mi do hlavy mnohem hlubším způsobem, než třeba Mandalorian. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Andor není nijak výjimečně dobře zrežírovaný, ani patřičně epický. Děj obsahuje absolutní minimum dechberouích scén, a ve skutečnosti se toho během dvanácti epizod moc nestalo. Dvě, možná i tři by šly zkrátit do jedné. Jenže i tak je to dost možná nejlepší Star Wars od Pomsty Sithů. Andor je totiž pocitvé řemeslo. Postavy působí opravdově, dialogy nejsou jen moralizující fráze a všechno je patřičně odžité. Když vedoucí denní směny na pátém patře udělí rozkaz, víte, že o něm přemýšlel a chápe jeho důsledky. Udělal na mě větší dojem, než kdokoliv z rádoby osudových, ale zoufale papírových charakterů z Epizod VII až IX. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Po příjemném fan servisu (Mandalorian), průměrném fan servisu (Boba Fett) a mizerném fan servisu (Obi-Wan Kenobi) dorazil zemitý, neprvoplánový politicko-špionážní thriller inteligentně kritizující totalitarismus. Zatímco v případě předchozích hraných SW seriálů byl scenář nejslabší stránkou, u Andora jsou naopak děj, postavy a vývoj obého klíčovými prvky. Celkově skutečně velmi jiné než to, co si obvykle většina z nás pod značkou SW představí. Až se divím, že něco takhle nedětinského u Disneyho prošlo. Naopak mě skoro vůbec nepřekvapuje nízká sledovanost, protože k okouzlující sci-fi pohádce má tohle depresivní drama o utlačovaném plebsu s nejednoznačnými (anti)hrdiny docela daleko. Škoda je snad jenom toho, že si tvůrci v čele s Tonym Gilroyem u první série nevystačili s menším počtem epizod, protože opravdu dobré to začne být skoro až v půlce (vrcholem je vězeňská linie). Do té doby je to jen ucházející televizní content s nadprůměrným produkčním zázemím. Ještě jednu řadu si ale tenhle 'seriálový prequel filmového prequelu Epizody IV' každopádně zaslouží. S01: 75 % ()

Galerie (320)

Zajímavosti (45)

  • Tvorcovia seriálu pôvodne premýšľali nad piatimi sériami, no keď si uvedomili škálu, akú seriál bude mať, Andor skončí po dvoch dvanásť-dielnych sériách, pričom záverečná scéna bude priamo nadväzovať na Rogue One (2016). (drake31)
  • Bitva o Mimban se odehrávala v roce 10 BBY a válčili mezi sebou Impérium s Mimbaneskou osvobozeneckou armádou. Bitvy se účastnila 224. imperiální obrněná divize. Cassian Andor (Diego Luna) zde byl jako kuchař a Han Solo (Alden Ehrenreich) jako voják imperiální pěchoty. Konflikt skončil vítězstvím Impéria, které ale utrpělo vysoké ztráty z důvodu nasazení „všeho, co je dostupné“. (Veskoslav)
  • Veškeré práce v dílně jsou skutečné. Celá dílna je postavena v měřítku 1:1 včetně funkčních pracovních stolů. Herci tedy nemuseli předstírat práci. (Veskoslav)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama