Reklama

Reklama

Chlapec, který spoutal vítr

  • Velká Británie The Boy Who Harnessed the Wind (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Režisérský debut britského herce nigerijského původu Chiwetela Ejiofora vypráví příběh založený na reálných událostech o malawském školákovi, který svým vynálezem zachránil vesnici před hladomorem. William Kamkwamba (Maxwell Simba) navzdory nedůvěře okolí a tíživým podmínkám dokázal i se svým velmi omezeným vzděláním a možnostmi díky svému důvtipu přijít na způsob, jak v Malawi zajistit úrodu i v období sucha. Za pomocí otcova (Chiwetel Ejiofor) kola vytvořil větrný mlýn, který čerpal vodu a zavlažoval ornou půdu. Snímek mimo ústředního příběhu zobrazuje i složitou politickou, klimatickou a socioekonomickou situaci v Malawi na počátku století. Autentičnost dokresluje jazyk nyanja, jímž se po většinu filmu hovoří, lokální hudba a scény zobrazující místní rituály. (Candice)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (47)

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Chlapec, ktorý zachránil svoju rodinu, aj keď mu nikto neveril. Voda je najsilnejší živel zo všetkých a nedá sa žiť bez neho ani s jeho nadbytkom. Pekný príbeh, trošku pomalšie tempo. Koniec bol veľmi pekne spravený. Klobúk dole pred hlavným hercom, ktorý sa dokázal naučit reč tohto kmeňa len pre tento film. 3,5* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film stojí na hereckých výkonech. Nedělá jednoduchý portrét oběti, ale hluboce informovaný a plně vylíčený portrét kultury. Většina z nás o ní ví málo. Třináctiletý chlapec v Malawi vymyslí neobvyklý způsob, jak svou vesnici a rodinu zachránit od hladomoru. Podle pravdivé povídky Williama Kamkwamby. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Námět je sice odhadem tak na 45 minut filmového materiálu a ta 113ti minutová stopáž je v některých pasážích docela znát, avšak na režijní prvotinu Chiwetela Ejiofora dobré. Poutavý příběh chlapce, který dokázal chytrým vynálezem zachránit život své rodině a vesnici je natočený jednoduše, s pár klíčovými a jasně nalinkovanými postavami a jejich vzájemnou vazbou a interakcí, k tomu nepochopení ze strany otce, korupce vlády a těžký život v chudé zemi uprostřed Afriky - jakožto potřebné opepření děje. Všechny klíčové body jsou načrtnuty obstojně a výpovědní hodnota stojí za to, i když film nejde obvykle úplně do hloubky a spíše jen klouže po povrchu a soustředí se primárně jen na jednu rovinu. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem přemýšlela jestli dát 3* nebo 4*, nakonec jsem hodnocení snížila a to z jednogo důvodu. Film má neskutečně pomalé tempo. Musela jsem ho třikrát pauznout., abych si trochu odpočinula a následně ho mohla dokoukat. Příběh je to zajímavý a z jiné kultury. Baví mě sledovat, jak to funguje jinde na světě, to co je pro nás samozřejmostí je pro ně něco nového moderního. A věřím, že tam existuje několik dětí, ze kterých se stanou géniové, vždyť kolik takových sktečných příběhů bylo? Chiwetel se snažil hrát i na struny emocí. Upřímně? Emoce u mě zafungovali akorát jednou a to při scéně, kdy jim ukradli všechno jídlo zatím co otec byl pryč a William sháněl zrní, ale to se ve mě spíše probudila empatie. kterou oplývám až až. Jinak emoce 0. Ani jsem neměla radost z toho, že postavil mini větrnou elektrárnu, prostě nic. Není to úplně špatný film, přiblíží jinou zemi a jinou kulturu nám, co o tom moc nevíme, ale není to nic speciálního. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na režisérský debut Chiwetala Ejiofora se jedná o více než solidní kousek. Je na něm sice znát, že námět je povídka na pár stránek, ale film naštěstí není jenom o chlapci, který spoutal vítr, ale i o životě v Malawi. A to i včetně letmého nahlédnutí na tamní politiku. No a i když je film občas trošku pomalejší, vůbec to nevadí. O životě v této africké zemi vypovídá více, než kdejaký dokument. Za mě super kousek. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Natáčalo sa na autentických miestach v dedinke Wimbe a v meste Kasungu, ktoré leží na západe Malawi. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama