Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 242)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Inteligentní člověk by neměl být vojákem, neboť nedokáže tupě plnit nesmyslné rozkazy a radši bojuje humorem proti válce. Přesně takový je MUDr. Hawkey Pierce, kterého pouze sarkasmus, vtípky, chlast a svádění sestřiček dokázali udržet při zdravém rozumu, když jeho práci neustále ničily kulky rozmanitě si poletující po Koreji. Hawkeymu se sice měnili skvělí nahravači na smeč (Trapper, B. J.) i oběti vtípků (Frank, Charles) zmateného velitele Henryho vystřídal v průběhu války ironik Potter, ale na zábavě se to nijak neprojevilo. Korejci bojovali proti Korejcům a kverulanti Hawkeyova typu se prostě museli ptát, proč tento poloostrov navštívila US Army, nutí je řeznickým způsobem zachraňovat životní funkce uniformovaných pacientů a posílat je někam, kde budou mít lékaři čas na jejich celkovou opravu. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

M*A*S*H. Aneb jednoduchý návod, jak si zlepšit den už u snídaně. Téměř pravidelně sleduji jednu epizodu každé ráno a doopravdy jsem si zamiloval tento seriál. Každá jednotlivá epizoda ihned vtáhne diváka do děje a dokáže nejen pobavit nad absurditami armádních protokolů a války všeobecně, ale každá postava, či problém dokáže dojmout rozdílným způsobem a za to si tohoto díla nesmírně cením. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál je intelektuální. V tom nejryzejším slova významu. Zatímco knihy a film byly IMHO (IMHO!) jednoduchým sdělením, že válka je vůl a pak už beze smyslu vtipkujeme, chlastáme a souložíme, série daly důvod, abychom se na to vše rozzlobili. Nenásilně a jemně povýšily bezuzdné taškařice s citem na umění...A je prostě jasné, proč je tento seriál nazýván nejlepších. Jeho úroveň s přibývajícími léty stoupala, což se o většině televizní produkce říct nedá. A cenu za nejlepší herecký výkon bych dal Garymu Burghoffovi, jeho komika je naprosto úžasná. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle se nehodnotí jednoduše. Každopádně musím vycházet z originálního filmu, který je prostě někde úplně jinde. Sitcom je jasně protiválečný jaksi "na měkko", zatímco ve filmu a hlavně v předloze občas probleskne, že tahle válka byla jednou z těch potřebných, což není na škodu jednou za čas připomenout. To, co pak tato verze provedla s původními postavami, je již neprominutelné. Speciálně nikdy neodpustím naprostou degradaci a "superarbitraci" skvělé postavy Roberta Duvalla. Výtek na adresu M.A.S.H.e bych jistě snesl celou hromadu (někdy až neskutečné moralizování), ale dobře cítím, že se jedná pouze o víceméně vykonstruované rozumové důvody a, že se na M.A.S.H. dívám rád a nikdy mě nenudil. Nemohu strhnout více než hvězdičku za nesoulad rozumu s citem, ale dělám to nerad. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Začalo to roku 1970 u Roberta Altmana, jehož překvapivě úspěšný snímek získává Zlatou palmu v Cannes a Oskara za scénář. A ani netušil, jakou přízeň diváků si o dva roky mladší seriál získá. Korejská válka pohledem několika chirurgů přináší především lidský přístup několika jedinců, s obyčejnými starostmi, kousavým cynismem a neustálou nadějí přibližující je ke svým blízkým, doma v Americe. Tvůrci každou epizodu zasypali nespočtem gagů, hřejivým, černým humorem a realitou každodenního strachu ze smrti. A i dnes je radostí sledovat noblesního Alana Aldu (stále aktivně hrající – např. nominace na Oskara za Letce Martina Scorseseho) v hlavní roli. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (972)

  • Z nutnosti byla jednotka „4077. MASH“ v románu Richarda Hookera, filmu a televizním seriálu menší než skutečné jednotky MASH. Fiktivní 4077. tvořili čtyři všeobecní chirurgové a jeden neurochirurg, asi 10 sester a 50–70 mužů. Za průměrných 24 hodin mohli projít 300 zraněnými vojáky. Pro srovnání, 8076. mobilní armádní chirurgická nemocnice měla personál čítající 10 lékařů, 12 ošetřovatelů a 89 vojáků různých lékařských a nelékařských specializací. Při jedné příležitosti jednotka zvládla více než 600 pacientů během 24 hodin. (sator)
  • Koktejl Shirley Temple, který čas od času v důstojnickém baru někdo objedná, je nealkoholický nápoj. Je tradičně vyráběný ze zázvorového piva, citronové nebo limetkové šťávy s troškou grenadiny a ozdobený Maraschino třešní. Tyto koktejly jsou často podávány dětem, které stolují s dospělými místo alkoholových koktejlů. Koktejl byl vynalezen barmanem v Chasen's, restauraci v západním Hollywoodu v Kalifornii, pro tehdy dětskou herečku Shirley Temple. Sama Temple ale nebyla fanouškem tohoto nápoje. (sator)
  • Hvězdičky v názvu M*A*S*H nejsou součástí oficiální vojenské zkratky. Americké zdroje uvádí, že se poprvé objevily v názvu knihy „MASH: A Novel About Three Army Doctors“ (česky „M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy“) a až později byly použity na plakátech k M*A*S*H (1970). Ale není tomu tak. První vydání knihy Richarda Hookera z roku 1968 hvězdičky mezi písmeny neobsahují. Takže první výskyt byl nejspíše na plakátu k filmu. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama