Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

Nach 

všechny recenze uživatele

Bohužel až moc obyčejný film o neobyčejném člověku. Rutinní snímek, který těží z života jedné osobnosti, která byla nadaná na různé schopnosti, které dokázala využít, žel to nadání zde vidíme pouze v počátku. Nejsme u toho, kdy Tolkien píše svá díla, jaké peripetie v rámci nich řeší a jak na ně reaguje společnost. Místo toho tu máme průměrnou romanci, protkanou několika lacinými scénami z první světové války. A tu a tam probleskne nějaký kouřový tvor či drak. Nic co by stálo za pozornost. Je to hezký příběh o mládí, ale nezajímavý příběh o slavném spisovateli, který vytvořil celý jeden svět. 60% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Životopisný film klasického střihu, ale nevadilo mi to. Vytknout nicméně musím vykreslení Tolkienových přátel, kteří byli pro příběh sice důležití, jenže až do konce víceméně zaměnitelní. Škoda. Nicholas Hoult je ale stále sympaťák, Lily Collins také (a navíc krásná), líbilo se mi, jak scenáristé do děje vpašovali různé Tolkienovy inspirace a také jak režie párkrát použila nějaký záběr, který připomněl filmy Petera Jacksona. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavý, ale neuchvátí. 1) Nikdy jsem nebyl vášnivý fanoušek Hobbita a Pána prstenů, možná proto, že jsem se s těmito díly seznámil až ve svém dospělém věku. Tolkien byl nesporně velmi úctyhodný pán, profesor anglického jazyka na Oxfordu, do smrti věrný své první lásce, do které se zamiloval ve svých 16 letech, člověk milující děti, Boha a svou vlast, dobrovolník v první světové válce. Nevěřím však, že by byl takový suchar, jak ho zobrazuje tento snímek. Nedivím se, že se jeho potomci od filmu distancovali._____ 2) A tak vedle působivých válečných zákopů jsem ocenil především pěkné herce. Jsou to: 30letý Nicolas Hoult (Tolkien), 18letý přitažlivý Albie Marber (mladý Robert Gilson), 24letý Ir, kudrnatý Patrick Gibson (starší Robert Gilson, syn ředitele koleje), 17letý Ty Tennant (mladší Chris Wiseman), 24letý Tom Glynn-Carney s rovnými světle hnědými vlasy (starší Chris Wiseman, hudební skladatel), Adam Bregman (mladší Geoffrey Smith) a 25letý Anthony Boyle (starší Geoffrey Smith, básník). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Intimně a poctivě převyprávěné mládí autora nejslavnějších románů století. Není to však film o Pánovi prstenů ani o Hobbitovi - je to příběh o Tolkienovi, o jeho lásce, ztrátách, přátelích a zásadních zkušenostech či setkáních, které formovali jeho představivost, jeho náhled na otázky kolem dobra a zla a především jeho vztah k samotnému jazyku. Nečekejte hollywoodské oslavné chorály a velikášské umělé sekvence a dostanete procítěný a uvěřitelný obrázek obyčejného neobyčejného člověka, sympaticky představující prvorozené zlomky jeho kultovních děl, s jejichž obeznámením tvůrci dopředu počítají. Některé prázdnější sekvence mi sice připomínali, že bych tenhle životopis rád viděl i v těch velikášských hollywoodských rukách, ale jsem přesvědčen, že sám Tolkien by se nezlobil. Nicholas Hoult přesný, Thomas Newman zase jednou stopro okouzlující. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Od filmu jsem vlastně dostal přesně to, co jsem od něj očekával. Jedná se o životopisný film zobrazující život J. R. R. Tolkiena od jeho dětství do okamžiku, kdy začne jako dospělý psát první řádky Hobita. Hned na načátek musím pochválit celkovou filmografii filmu. Disponuje relativně ojedinělým stylem, především co se týče prací s barvami. Díky tomu vypadají úžasně především scény z fronty, kterým ty barvy dodávají skoro atmosféru skoro až válečné fantasy. Příběh jako takový je dobrý, přestože se tvůrci (samozřejmě) nevyhli jistým klišé, kterým se životopisné filmy těžko vyhýbají (některé scény hrají na city možná až moc). Postavy tu jsou nicméně ve většině případů sympatické i dobře zahrané. Nemůžu říct, že bych byl z Nicholase Houlta jako Tolkiena nějak extra nadšený, na druhou stranu ale v této roli nikoho ani neurazí a myslím, že se jí chopil dobře. Na závěr musím napsat, že jsem trochu překvapený, že kolem tohoto filmu nepanuje o něco větší nadšení, jelikož se přece jen jedná o životopis dost možná nejvýznamnějšího spisovatele fantasy, jehož dílo bylo tak úspěšně převedeno na stříbrná plátna. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)
  • Ve filmu je scéna, kdy J.J.R Tolkien (Nicholas Hoult) a Edith Bratt (Lily Collins) sedí v cukrárně a hází kostky cukru na kloubky lidí. Ve skutečnosti však seděly na balkoně v čajovně a házely kostky cukru po procházejících lidech na chodníku. (ARI50)

Reklama

Reklama