Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (169)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to ještě jeden film, který by nám Tolkienův životopis dovyprávěl až do konce. Toto jsou jen mladá léta a připomenutí skutečnosti, která praví, že i Pán prstenů je jen odpovědí na hrůzy Velké války. Podobně jako cokoli, co napsala ztracená generace, včetně A. A. Milnea. A samozřejmě před válkou všichni, bez rozdílu, randili tak, že brali své drahé polovičky na Wagnerovy opery ;) ()

Necron 

všechny recenze uživatele

Farewell master - krasne a citlive propracovana zakladni cast zivota profesora, jazykovedce a pionyra fantasy (kam se hrabe Joanne Rowlingová se svym vykradenym a vyumelkovanym pop-trendy Potěrem?). Cely film je doprovazen dokonalym soundtrackem Thomase Newmana, uz jsem ho slysel 10x a porad me bavi .) ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aby se vyhnul klasické životopisné suchosti, pokouší se snímek do Tolkienova vidění reality projektovat náznaky z jeho fantazie, resp. budoucího díla (nepolopatičtěji bojiště 1. světové války jako smrtonosný Mordor). Nicméně tím hlavně dokazuje, že slavný autor/jazykovědec žádný extra vzrušující život, o kterém by se měly točit filmy, ve svém předspisovatelském období nevedl (natož potom) – pár studentských nerozvážností, pevný kamarádský spolek ("fellowship") roztržený válkou a šťastná láska. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem že u životopisného filmu o Tolkienovi budu vyzdvihovat především kameru a hudbu. Ostatní je televizně průměrný až hanba. Nevím proč je tu vynecháno dost podstatných věcí např. s Edith se oženil ještě před odjezdem na frontu. Dále se neuvádí, že se po vyléčení horečky opět vrátil do války byť nepřímo na frontu. Celkově se lítá ve flashbacích tolik, že mě opravdu chybí nějaký popisek. Především pak se dostaneme o hodně let dopředu, kde už má Tolkien děti a začne psát Hobbita. Nevím proč se zaměřilo na nezajímavé části a ty se byly nezajímavě natočeny. Teď však k důležitému - Nicholas Hoult mě nesedí jako Tolkien. Nechci tady popisovat, že na fotkách z první světové má knír. Hoult nemá ani chemii s Lily Collins, takže v reálné podobě krásný romantický až skoro románový příběh je tu tam. Velmi tleskám výběru herců. Proč ho herecky strčí do kapsy na pár minut Derek Jacobi? Pro nezaujaté diváky tady není, co hledat. Pro fanoušky Tolkiena to bude docela nuda se prokousat konečně k náznakům tvorby. Velká škoda, protože jinak výjevy z války a krásné záběry na stromy je radost vidět - zase ta kamera! Hodnocení OST: Na poměry životopisu krásný soundtrack od Newmana. Vlastně díky němu jsem byl schopný dokoukat film. 8/10 ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Kdo mě alespoň trošičku zná, moc dobře ví, že svět Středozemě, zejména pak moje milovaná filmová trilogie, je pro mě něco jako modla, která často určuje, koho budu mít rád a koho ne. A to by bylo, abych si životopisný snímek o otci toho světa nechal ujít, ještě k tomu s věčně sympatickým Nicholasem Houltem v hlavní roli. Tolkien není film pro každého. A nemyslím žánrově, ale hlavně obsahově. Pokud autorovu tvorbu znáte pouze prostřednictvím filmových adaptací, film vás možná nebude zas až tak bavit. Pokud se vám však do rukou dostaly knihy nejen Hobita a Pána prstenů, ale také třeba Silmarillion, Artušův pád, plus nějaké jeho spisy o germánské mytologii, kouzlo některých scén a okamžiků pochopíte a film si o to víc užijete. Film není žádný manifest Tolkienových budoucích výtvorů, je to zejména o něm a jeho životě. Odkazy na veškerá jeho díla jsou téměř ve většině scén, plus scéna z kavárny, kde Tolkien vysvětluje své milé, co je to Celador, patří mezi úplně ty nejhezčí. Ten film má prostě atmosféru, co na tom, že některé části se občas táhnou, plus sekvence s 1. světovou válkou byla trochu zmatečná, to nejdůležitější zvládá film opravdu dobře. Kdyby se ale nebál tomu dodat ještě trochu víc šťávy, vůbec bych se nezlobil. Průměrné 4* ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • Před uvedením filmu do kin se rodina J.R.R. Tolkiena a lidé řídící jeho pozůstalost od filmu distancovala a přála si na pravou míru uvést, že film neschválili a nepodíleli se na jeho tvorbě žádným způsobem. (Pajky3)

Reklama

Reklama