Reklama

Reklama

Morbius

  • USA Morbius (více)
Trailer 6

Na stříbrné plátno přichází jeden z nejpodmanivějších a nerozporuplnějších hrdinů filmového světa značky Marvel, jehož představitelem je Oscarem oceněný Jared Leto, který se ve snímku mění v charismatického antihrdinu Michaela Morbiuse. Doktor Morbius trpí vzácnou a smrtelnou krevní chorobou. S úmyslem zachránit druhé, kterým hrozí stejný osud, se Michael rozhodne k zoufale riskantnímu činu. Zdánlivý úspěch přinese lék, který je však dost možná nebezpečnější než sama smrtelná choroba, neboť promění léčitele v lovce. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (450)

Toren 

všechny recenze uživatele

4/10. Trápení pokračuje a Sony naplno dokazuje, že netuší, co dělá a svým projektům absolutně nevěří. Trailerová kampaň se tak skládala s příslibů, které se samozřejmě nenaplnili (hraničí to až s podvodem) a Morbius je jednu ku jedné dalším promarněným projektem jako dřívější Venomové. Jde o film, jenž je natočen bez jakýchkoliv ambicí a podle manuálu "udělejme to rychle, levně a hlavně zaměnitelně". Je to jako se vrátit 15 let do minulosti a sledovat komiksové bijáky, které nemilosrdně rozprášil čas. Leto se může snažit jak chce... ale pokud nemá co hrát, tak neobstojí. Matt Smith si svou roli užívá... ale je jednookým králem mezi slepými. Struktura příběhu je přímočará a brutálním způsobem předvídatelná, jakékoliv témata jsou okamžitě smeteny ze stolu a výsledek připomíná ohlodanou kost, která ve střižně nechala většinu materiálu. Finále tragické. Fakt tragické a těch pár zajímavých nápadů (vizualizace schopností, pár gagů či "vztah" úhlavního dua) nezachrání skutečnost, že Morbius nenabízí nic... co by divák (v rámci gigantické konkurence) mohl ocenit. Opravdu fascinující prohra, kterou mi hlava nebere. A ty potitulkové scény jsou nešťastná tečka za tímhle nezvládnutým a unylým chaosem. Ach jo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I když kvalit filmů od sousedů z MCU nedosahuje (ale je povedenější než Black Widow a ne o moc horší než první Doctor Strange), Morbius je rozhodně lepší než oba dva Venomové dohromady, a to hlavně díky postavám, na kterých vážně záleží. Škoda, že se více nepřitlačilo na hororovou pilu, neboť právě tento film s právě tímto hrdinou si to mohl dovolit. Líbí se mi, že upoutávky, které jsem viděl, nevyzradily všechno a například záporáka si vlastně komplet schovávaly až do kina. A ačkoliv to není nijak objevný záporák, je to dobrý záporák a jeho motivaci se podařilo vcelku uvěřitelně podat i na trochu omezenějším prostoru. Akčních scén není moc, ale jsou, a v nepřehledný zmatek se nemění díky zpomalování času v ty pravé momenty. Jared Leto na mě v hlavní roli působil dobře, toho urputného hrdinu, který se nechce vzdát lidskosti, jsem mu věřil se vším všudy. Pro mě prostě nijak přelomový, ale příjemný a neurážející film, při němž jsem se na rozdíl od zmíněného Venoma nemusel co chvíli stydět, nač se to proboha dívám. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Jared Leto si coby doktor Michael Morbius tyká s netopýry. Jejich DNA totiž smíchal s lidskou. Od té doby má neodolatelnou chuť konzumovat lidskou krev a po vzácné krevní chorobě, kterou odjakživa trpěl, není ani památky. Účinky séra se ale rozhodne zneužít jeho protivník, kterého vždy považoval za svého bratra. Comiscové hrátky od Marvelu s hororovou příchutí, které byly předlohou filmu, jsou v našich končinách velkou neznámou. S tím ovšem u mě nevyvstal problém. Film má docela průbojný náboj, nebojí se šlápnout, respektive rád by šlápl do krvavější explicitnosti (krev je digitální a je nutno si její zvýšený poměr domyslet), ačkoliv je limitován přístupností. A hlavní hrdina umí využít své charisma. Jeho soupeř v podání Matta Smithe už ale značně zaostává a většina vedlejších postav přílišné zajímavosti nepobrala. A postupem času film začne upadat do jakési režijní rutiny (viz bezinvenční finále). I tak snímek celkem delší dobu vzdoruje rutinnímu pojetí a má náběh na určitou formu novátorství v dané filmové oblasti. Letovu tvář trikoví specialisté prohnali digitálním morfingem, z hlediska maskérství se sice nejedná přímo o (r)evoluci, nějaký děsivý rozměr jeho vampýr určitě má. Trikově to mělo velmi blízko k Bladeovi, což je film z dnešního pohledu značně letitý. U comicsových adaptací pochopitelně nečekám psychologickou studii postav, respektive ústředního hrdiny, bylo ale malinko naznačeno, že film má nějaké povědomí o snímcích typu Moucha. Je dobré zjištění, že režisér Daniel Espinosa si nějakým způsobem uvědomoval nedostatky scénáře, tudíž se mu daří je redukovat, ne až tak eliminovat, přičemž se vyskytly scény, které jaksi nebyly zcela objasněny, ještě lépe, nevylučuje se, že mně jejich úplná smysluplnost unikla vlivem neadekvátního střihu. Jared Leto si vyprodukoval komiksárnu, která naznačuje budoucí týmové sloučení (viz Michael Keaton v po titulkové scéně). Návrat jeho krvežíznivého hrdiny sice tolik jistý není, ovšem svůj dosavadní prostor na scéně zužitkoval obstojně. 7/10 ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

S ohledem na kvality Morbia se zde hodně zmiňuje druhý Venom, který byl sice kvalitativně na hraně mezi průměrem a podprůměrem, nicméně se snažil být alespoň vtipný a místy se mu to i dařilo. Morbius neví, koho a čím by jak mohl (a měl) zaujmout! Espinosův film není dostatečně akční, ani děsivý, ani - jak už jsem zmínil - vtipný. Film má trestuhodně krátkou stopáž, takže divák v kině pozoruje sled nahodile uspořádaných scén, veskrz bez kauzality a logiky. Z hlediska vizuálních efektů jde na současné poměry o odfláklý kousek - upíří look je spíše děsivě strašný než strašně děsivý. I Nightcrawler z X2 měl lépe udělané "kouřové pohyby" než Morbius a spol. Leto se celkem snažil, ale špatný scénář mu co krok (či skok) podrážel nohy, zatímco Smith byl vyloženě trapný. Zbytek osazenstva byl pouze jakási bezúčelná výplň. Jsem zvědavý, jestli se po tomto podprůměrném kousku ještě Morbius zjeví na velkém plátně, s ohledem na (spíše) vlažné titulkové scény. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Vůbec se nedivím, že Morbius v kinech propadl i na podruhé, neboť kdo by to chtěl celé podstoupit znovu? Všechny čest americkým vtipálkům, neboť Internet opět nezklamal a pobavil dokonce více, nežli film samotný. Zpět k hodnocení: Celkově dílo hodně připomíná atmosférou Venoma, bohužel se však nechává inspirovat pouze nepodstatnostmi. Velký potenciál byl zakořeněn v netradičně, nicméně skvěle vypadajících bojových scénách. Nakonec však s tím související pokus o grandiózní závěr vytvoří na plátně spíše chaotickou patlanici a člověku nezbývá, nežli pouze odhadovat co se právě odehrává. Možná by tvůrcům neškodilo si pro příště přesně určit žánr, se kterým se bude pracovat a hlavně zvolit zajímavější zápletku. Nejenže to působí tak trochu křečovitě, ale hlavně byla upírská tématika postavena na přihlouplé premise a dílo není funkční ani jako horor, ani super hrdinský film. Není to sice ani zdaleka tak slabé, jak jsem se vzhledem k hodnocením obával, ale přesto je celkové znění prázdné a zapomenutelné. Jared Leto se však své role chopil docela dobře, tak snad pro něj příště bude psát scénář někdo svéprávný. 50% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení filmu trvalo 12 týdnů. (ČSFD)
  • Na začátku filmu říká mladý Michael (Charlie Shotwell) mladému Milovi (Joseph Esson), že jsou jako původní Sparťané. Jde o narážku na herní sérii „Halo“. V pozdějiší scéně testuje dospělý Michael Morbius (Jared Leto) upíří sérum na myši, kterou nazývá „Pokusný objekt 117“. Jde opět o narážku na herní sérii „Halo“, jejíž protagonista je Master Chief John 117. (spacemaster)

Související novinky

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

Jak to vypadá s budoucností Spider-Mana?

03.03.2024

Před dvěma lety se i měsíce po premiéře kina stále bortila pod nápory nadšených fanoušků, kteří dotlačili tři pavoučí hrdiny k obřím tržbám ve filmu Spider-Man: Bez domova. Právě tento film ukázal,… (více)

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Reklama

Reklama