Reklama

Reklama

Xena

(seriál)
USA / Nový Zéland, (1995–2001), 98 h 9 min (Minutáž: 42–45 min)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Lucy Lawless, Renée O'Connor, Ted Raimi, Kevin Smith, Hudson Leick, Karl Urban, Alexandra Tydings, Adrienne Wilkinson, Márton Csókás, Danielle Cormack (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(134)

Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna, zocelená žárem bitev. Síla... vášeň... nebezpečí. Její odvaha změní svět. (oficiální text distributora)

Recenze (548)

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Srdcovka z dětství :) S odstupem času sice vidím řadu nedostatků - např. většina epizod má totožné schéma (jen ten záporák se pokaždé jmenuje jinak), Xeniny schopnosti se mění dle potřeby scénáře a místy to celé působí trochu trapně - nicméně, klady převládají stále... V prvé řadě chválím obsazení - Lucy a Renée jsou skvělé, charismatické a coby akční hrdinky táhnou celý příběh na výbornou, dále Kevin Smith či úžasná Hudson Leick... A takto bych mohl pokračovat i nadále, jelikož kvalitních herců je zde hned celá řada :) Dále si pochvalu zaslouží postavy - nejen že jsou dobře napsány, ale prochází si i určitým vývojem, často se rozhodují, co je správné a co ne, dělají chyby, což je posouvá na hranici „uvěřitelnosti" a místy některá rozhodnutí vyloženě překvapí. Xena a Gabriela jsou samozřejmě TOP, nicméně i takový Joxer má něco do sebe - opomenout snad nelze ani Callisto, Area či Eliho... Věcí další je příběh - ten je směsicí mnoha žánrů, místy to není zcela ideální a působí to dosti překombinovaně, nicméně oceňuji „kontinuitu v příběhu" (akčkoli na sebe epizody nenavazují, řada elementů je nám neustále připomínána, tzn. minulost hrdinů, vrací se staré postavy, řeší se staré „rány"), prostředí starověku mi sedlo a některé epizody se vytasily s opravdu kvalitním příběhem a velmu slušným zpracováním - „trilogie" Rheingold pak patří k mým nejoblíbenějším epizodám... A na závěr technické zpracování - to je sice naivní a laciné, nicméně mě sedlo: pokud pominu Xeniny bitky s nevýraznými záporáky, mohu vynachválit souboje, u nichž zamrzela jedině snad absence krve. Dále prostředí, v němž se sice neustále recyklují jednotlivé kulisy a kostýmy, nicméně navození atmosféry starověkého Řecka/Říma/Indie/Číny a mnohých jiných zemí funguje na jedničku. Rovněž i CGI je poměrně snesitelné. Dále dobrá kamera a výborná hudba... I po letech můj TOP fantasy seriál, aneb když vás nebaví Hra o trůny :D ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Trikově na solidní úrovni odvedený seriál si podkopává nohy do nebe volající vymydleností na postu scénáristy. Skutečná realita pro ultra-feministku Xenu neexistuje, stejně tak základní fyzikální zákony. Všechny díly pracují s křečovitou strukturou, kde logika chybí. Proč vzniklo v devadesátých letech tolik fantasy braků je otázka na místě, chtěli snad Američané utéct od reality do fikce? Každopádně seriál pro ty, co u obrazovky obdivují výrazně odlišní kvality než ty filmového rázu. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha televizních produktů, kde se mechanicky opakují stokrát prověřené šablony, pouze prostředí se mění. Jednou je to sci-fi, podruhé, jako v tomto případě, zase fantasy prostředí. Důležitý je, aby to mělo hodně přestávek na reklamy a figurky se Xenou se taky určitě nějaký prodají. Dvě zajímavosti - nehraje tu Kevin Sorbo a feministky budou v sedmým nebi. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Xena! Můj oblíbený seriál mládí. Jajajaja. Xena je správnej béčkovou seriál, bojové sény jsou super, humor ujde. A do toho pár dobrých herců tj Bruce Campbell kterej jako mistr zlodějiny dokonale obstál. Sice seriál nějak moc v dnešní době nenadchne ale i tak mám ho rád. Ale 5* si nechávám pro Herkula kterej si mi líbil o něco víc. ()

Drnqonovic 

všechny recenze uživatele

Kde Herkules měl ještě jakž takž základy v historické rovině (myšleno hodně s nadsázkou), tam Xena překročila úplně všechno a to bylo ono!!! Uhrančivá Lucy Lawless a její parťačka Reneé O'Connor (všichni jsme čekali, kdy se políbí a já ten díl samozřejmě propásl) v nádherně fantaskním prznění řecko-římsko-skandinávsko-indicko-čínsko-japonské a kdovíjaké další mytologie. Do toho hrstka dementů v čele s Joxerem Velikým, sem tam nějaká ta amazonka a samozřejmě Kevin Sorbo, který se tam občas mihne jako Herkules. Pokud se oprostíte od jakýchkoliv předsudků, vypnete mozek a přistoupíte na hru, budete se královsky bavit. Pro mě je to slabůstka s jednou z nejlepší seriálových znělek všech dob. Nejnářezovější byl ovšem díl, kde Xenu s Gábi ukřižovali Římané, a do toho jely prostřihy Cesarova ubodání v Senátu (kterého mimochodem hrál Karl Urban) a obě holky se najednou probudily v nebi, kde se mlátil archanděl Gabriel s démony. Touhle dobou seriál dávno překonal hranici WTF a pokud se dobře pamatuju, jednou tam byl dokonce díl, kde se snažili zabránit Caligulovi zabít Afroditu, protože jinak by se dostal mezi anděly a nahradil by křesťanského boha. Nebo tak něco. Prostě FUCK YOU Evropo, tohle je XENA!!! PS: Ares byl démonicky boží. Ty jeho vousy jsem chtěl mít, už když jsem byl malej! ()

Galerie (557)

Zajímavosti (70)

  • Muzikálové epizody si tvůrci mohli dovolit. Sama Lucy Lawless (Xena) měla od mala pěvecký talent a studovala dokonce operní zpěv. (ČSFD)
  • Nejslavnější zbraň, Chakram, vybral pro Xenu tvůrce seriálu Rob Tapert, který řekl: ,,Měl jsem knížku s fotkami dávných zbraní a našel jsem tam Chakram. Rozhodl jsem se, že to je ta pravá zbraň pro Xenu a že žádná jiná postava ji nebude používat. Scénárista John Schulian tu zbraň nesnášel a navrhoval se jí zbavit. Ale já jsem mu řekl, že to je ta nejúžasnější zbraň, jakou jsem kdy viděl, a že to bude Xenin poznávací znak." (ČSFD)
  • Veľa diskusií okolo seriálu spôsobili špekulácie o možnom lesbickom vzťahu medzi dvoma hlavnými predstaviteľkami, ktorý scenáristi zámerne neobjasnili. Vďaka týmto dohadom hlavná predstaviteľka Lucy Lawless uviedla, že verí v romantický vzťah Xeny a Gabrielly. (Fabrinka)

Související novinky

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

22.03.2013

Byl vydatnou posilou v Rychle a zběsile 5. Vlastně kdykoliv byl na plátně, kradl si show pro sebe (není divu, že právě on měl privilegium pronést jedno povolené „f*ck" v PG-13 filmu). Drsný agent… (více)

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

03.06.2009

Představa, že by někdo natočil celovečerní remake Xeny a do hlavní roli obsadil Natálku, je vskutku... přiznejme si to, lákavá. Ne, nedojde k tomu. Přesto si Natalie velmi podobnou postavu (resp.… (více)

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

01.04.2009

Nikdo neví, odkud ta móda najednou přišla (vždyť posledně tady byl průšvih s názvem Poslední legie), ale najednou filmové a televizní tvůrce ohromně zajímá antický Řím. Kromě plánovaného… (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama