Reklama

Reklama

Past

(TV film)
Trailer
Česko, 2020, 94 min

Režie:

Viktor Polesný

Předloha:

Šárka Maixnerová (kniha)

Scénář:

Viktor Polesný

Kamera:

David Ployhar

Hudba:

Zdenek Merta

Hrají:

Zuzana Stivínová, Adam Vojtek, Štěpán Gajdošík, Igor Orozovič, Jitka Ježková, Kristýna Frejová, Lenka Zahradnická, Daniel Bambas, Jan Novotný, Jan Teplý ml. (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V roce 1951 dostane známá česká herečka Jiřina Štěpničková (Z. Stivínová) dopis z Rakouska od režiséra Františka Čápa, který nedávno emigroval. Zve ji na západ a slibuje role v divadle i ve filmu. Je to lákavá nabídka, protože v divadle, kde hraje, velí spíše muži v plukovnických uniformách, než skuteční režiséři a umělečtí šéfové. Panuje tu tuhá stranická disciplína a repertoár vypadá podle toho. Budoucnost herečky v komunistickém Československu, které je pevnou součástí Sovětského bloku, je neradostná. Zvláště pro ženu, které komunistické ideály nikdy nepřirostly příliš k srdci. Rozhodne se tedy, že využije příležitosti a uteče. Spolu s nevelkou skupinkou lidí a malým synem Jirkou (A. Vojtek) se svěří do rukou převaděče a podnikne riskantní cestu přes hranice. Ale něco je špatně. Chytnou je. Všechno bylo předem připravené. Sám převaděč je členem StB. Ale tím všechno teprve začíná… Film nemapuje jen tragický osud herečky Jiřiny Štěpničkové, ale vypráví o době, kdy vyšetřovatelé Státní bezpečnosti byli neomezenými pány nad lidmi, kdy herci z divadla žádali soud o co nejvyšší trest pro bývalou kolegyni, kdy ti, co se nepřidali k davu, byli zatracováni a ponižováni. Vypráví o době, která by se už neměla nikdy opakovat. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (157)

.baris. 

všechny recenze uživatele

Past je film o pravdivém příběhu o zrůdnosti doby a zničených lidských životech a mohl být strašně dobrý, protože ten příběh je neskutečně silný, ale bohužel svůj potenciál nevyužil a je natočený v mnohém mizerně.. Stivínová předvádí fantastický výkon, výborný je i představitel malého Jiřího, také další herci byli vhodně zvoleni (velký palec nahoru za Milušku Bittnerovou a mladého Heřmánka), ovšem chtělo by to trošku méně útržkovitosti a více kontextu. Pro diváka neznalého reálií doby podle mě nebylo možné se v příběhu dobře vyznat. Celé by si to klidně zasloužilo větší délku, protože vyprávět bylo co. Takhle to působí nedodělaně a těžko se do toho hlouběji ponořuje.. Některé linky navíc působí víc než neukončeně (například linka Lenky Zahradnické či Daniela Bambase). Totální wtf je pak hudba, ty rádoby rockové vsuvky byly teda úplně mimo mísu. Škoda. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně zmařená šance. Takhle se proboha nedělá film, postavy se tam objevovaly způsobem, jak kdyby každý třetí co šel kolem zrovna vešel do příběhu bez kontextu, bez navětvení na jiné postavy. Sled nedovyprávěných scén půosbí opravdu, jak od kdyby scénář psalo mimino v přestávkách mezi kojeníma. Obzvlášť mě to sere, protože casting se povedl a třeba scény s Igorem Orozovičem jsou skvělý, ten kluk je výbornej v divadle a jak vidno tak mu sluší i kamera, Zuzana Stivínová se mě taky velmi líbila, ale bohužel takhle vyprávět silný příběh opravdu nejde. No třeba vyjde pokus číslo dvě, protože osoba Jiřího Štěpničky, to je vysloveně hamletovská tragedie, tak sem s ní, ale pořádně bych prosil. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

TV film, který by se kvalitou zpracování v pohodě hodil i na plátna a strčil by do kapes jiné historické kousky, které v ČR na plátna jdou. Od výpravy přes většinu výkonů, a to hlavně famózní Zuzany Stivínové a malého Adama Vojtka. Na televizní tvorbu skutečně nadprůměr. 75% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Past mě rozhodně neurazila. Peripetie herečky J. Štěpničkové jsem znal, a tak jsem byl zvědav na zpracování. Solidní kamera se kromě celků zaměřuje i na detaily, pracuje se symboly i pouhými náznaky. Jsem rád, že opět někdo vypráví i obrazem, což se mi nejvíce líbilo u soudu. Místo mluvících hlav stačila jen hudba a záběry na jednotlivé aktéry. Samozřejmě divák musel zapojit vlastní představivost, což kvituji. Příjemně překvapila Zuzana Stivínová, byť Štěpničková byla daleko hezčí. Ale ona ji zahrála bravurně. A samozřejmě malý Adam Vojtek, kterého k vypjatému výkonu doufám nedohnali strašením či násilím. Igor Orozovič si střihl padoucha, což bývají vděčné role, popravdě bych však na místě Stivínové sedět nechtěl. Alespoň trochu znalý divák ví, kam bude příběh směřovat, a tak mu nevadí očekávané scény a obrazy, jelikož je pro něj důležitá celková atmosféra snímku. Ta se vskutku povedla a já bych zde na adresu komunistů musel napsat vodopád vulgarismů nejhrubšího zrna. Ano, komunisti byli (a jsou) svině a herci kurvy. A je zatraceně důležité všechno tohle si připomínat. Jen houšť podobných filmů! Nesmí být zapomenuta doba teroru a útlaku. A já si mohu dovolit to napsat, jelikož jsem si ji bohužel prožil. A byl to hnus, velebnosti, a kdo dnes totalitní dobu vychvaluje, tak buď o ní nic neví, nebo se tehdy měl dobře, protože táhl s rudými za jeden provaz. Solidní film! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh herečky Jiřiny Štěpničkové, která se v padesátých letech pokusila emigrovat do Německa, ale padla do pasti STB, která s ní udělala exemplární proces a odsoudila ji na patnáct let. Opravdu velmi silný příběh, ale zpracován tak nějak televizně s plochými emocemi jako se to točilo před dvaceti lety. Stejný problém jsem měl u předchozího filmu Viktora Polesného Monstrum. Nicméně pozitva krom námětu to má v hereckých výkonech ( Stivínová jistota, Orozovič jistý, ale sedl jsem si na zadek z výkonu malého Adama Vojtka, klobouk dolů, to emočně zamávalo nejvíc ) a dobrá je i výprava a vizuál jako film do kina, ale celkový dojem je, že nebyl využit potenciál, který mohl útočit na pět hvězd. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Železniční stanice, kde přestupuje Jiřina Štěpničková (Zuzana Stivínová) při své cestě ke státním hranicím, se ve filmu jmenuje Svojšín-Černošín. Ve skutečnosti se však jedná o nádraží v Bakove nad Jizerou, okres Mladá Boleslav. Na Mapy.cz dokonce nalezneme fotky z natáčení, kde zde byla přistavena parní lokomotiva. (tommahol)
  • Režisér Polesný požádal syna herečky Štěpničkové Jiřího, zda by si scénář přečetl a případně opravil faktické chyby, ten ale odmítl, neměl na to sílu. Nakonec svolil k účasti na závěrečném promítání a byl filmem velmi dojat. (sator)

Reklama

Reklama