Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protagonistom je Bill (Jeremy Theobald). Bill je nezamestnaný ctižiadostivý spisovateľ, ktorý žije samotársky a nudný život v Londýne. Billa veľmi fascinujú ľudia s nádejou, že nájde nejaké podklady, o ktorých by mohol písať. Z davu ľudí si teda začne náhodne vyberať jednotlivých ľudí a sleduje ich. Stanoví si pravidlá, aby sa vyhol problémom a aby jeho sledovanie bolo vždy náhodné. Ale čoskoro poruší jedno z pravidiel a sleduje niekoho viac krát, než len raz. Osoba, ktorú často sleduje je Cobb (Alex Haw). Cobb ako sebaistý a inteligentný zlodej prichytí Billa pri sledovaní. Ale kto koho vlastne sledoval? (genetique)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (502)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit vcelku originální námět a velmi zvláštní atmosféru, která se napříč snímkem vznáší. Musím rovněž konstatovat, že na první celovečerák je to pořádný úspěch. Nechápu, jak mohl Nolan od něčeho takového odskočit natočit super paskvil Memento. Popřehazování děje ve většině případů nekompromisně zavrhuji, tady si to ovšem bez tohoto tahu nedovedu představit. Kdyby byl tento snímek odvyprávěn chronologicky, tak by byl takřka až debilní a spousty pasáží by totálně vyzněly do prázdna. Takhle to mělo celkem příjemný šmrnc. Příběh je jednoduchý a zajímavý, ne jak ty bezduché Lynchovi kokotiny, či překombinované Memento. Jeremy Theobald mi svoji první vizáží dost připomínal Edu Nortona, ale co ten by tady pohledával. Hereckým "umem" mi ho připomínal už méně. Trošku mi vadila ta šeredná herečka, ale nakonec jsem to přežil. S ohledem na to, že se jedná takřka o režisérův debut překlopím misky vah spíše ke 4 kouskům. Nudit jsem se prakticky nestihl, čemuž samozřejmě napomohla i příjemná stopáž. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Nolanova výborná práce s postavami, dialogy a časem dělá z Following rafinovanou podívanou, jenž vás už od počátku nutí zajímat se, co bude následovat, ale vzhledem k hutnosti právě probíhajícího vám nedává možnost o dalším vývoji přemýšlet a zkazit si tak zážitek hádáním posledního konečného zvratu. A ačkoliv ten poslední jsem víceméně očekával a nebyl tak šokující, jak píší jiní (karty jsou zkrátka odhaleny příliš brzy a nebo jsem zkrátka moc nakoukával Memento a Dokonalý trik), Nolanův celovečerní debut je skoro stejně kvalitní jako jeho následující práce a už kvůli zmíněným pozitivům (zapomněl jsem na skvělé výkony vcelku neznámých hereckých tváří) se jedná o povinnost jej vidět každého fanouška Nolana a (sub?)žánru obecně. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"You take it away, and show them what they had." Může mít zlodějina něco jako vyšší smysl? Nolanův scenáristicky propracovaný neo-noir, který se odehrává ve třech časových vrstvách (s orientací vám pomůže účes „mladého muže“ či stav jeho obličeje). Povědomí narušené časové posloupnosti nutí diváka zvažovat, co která scéna v danou chvíli znamená či na základě nových znalostí přehodnotit význam těch předcházejících a vlastně ho tím staví do pozice přímého svědka autorových Počátků „úchylných“ sklonů k nelinearitě vyprávění. Na to, že to bylo točeno doslova po sobotách, na první dobrou a rozpočet by stěží vystačil na pondělní snídani štábu posledního Batmana, klobouk dolů. Když jsme u toho Temného rytíře, symbol na dveřích hlavního hrdiny bylo stejné znamení, jaké kdysi zažíval na své farmě uprostřed kukuřičných polí pastor Mel Gibson.. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nolan ve své prvotině předvedl vše, čím je dnes tak proslavený a uznávaný. Velmi kvalitní scénář, dobrý výběr herců a skvělá atmosféra. Přesto je Following filmem, který je velmi jednoduchý a přes závěrečné procitnutí snímkem bez velkých a nečekaných zvratů. To je vzhledem k tématu možná trochu škoda, ale je to vynahrazeno krátkou stopáží, která udrží jednoduchý film v pohybu bez výraznějších hluchých míst. Na první pokus je to také překvapivě vyzrálé a dobře natočené. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Krásný debut jednoho z předních režisérů dnešní doby, za neuvěřitelných 6000$ dokázal Nolan natočit ucelený film, který oslní nejen svým chytrým scénářem, šokujícími zvraty a závěrečnou pointou, ale i nečekaně slušnou prací s neznýmými herci. Černobílá kamera snímající vše poměrně zblízka centruje divácký zájem na ústřední dvě postavy, jež jsou oba veskrze zajímavé (a jak už bylo řečeno i slušně zahrané) charaktery, které se spolu se svižnou režií a rozumnou stopáží postarají o kvalitní a záživnou podívanou bez hluchých míst. Po Nolanově temné, krátkometrážní prvotině Doodlebug bych však čekal mnohem atmosferičtější hudbu. 8/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (26)

  • Na stěně v Billově pokoji jsou nenápadně zastrčeny fotky Jacka Torrance (Jack Nicholson) z Kubrickova filmu Osvícení (1980). (ČSFD)
  • Christopher Nolan dostal nápad k napsání scénáře poté, co byl sám vykraden. Fascinovalo ho, co k tomu lidi vede a jak ovlivňují ostatním životy. (Ai.ma)

Reklama

Reklama