Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blade je statný černoch, napůl člověk a napůl upír, který s pomocí starého a nemocného učitele Whistlera bojuje proti upírům. Vtrhne na obrovskou upíří diskotéku, všechna monstra zlikviduje a zmizí dřív, než se objeví policie. Mezi oběťmi je také zuhelnatělé tělo upíra Quinna, který však na patologii obživne, vysaje patologa a poraní jeho kolegyni. Potom uteče před Bladem a policií do opuštěné továrny, kde má základnu. Mezitím dochází ve společenství upírů ke sporu. Mladý ctižádostivý Frost lidmi pohrdá, protože je považuje pouze za potravu, a chce neomezenou moc. Karen je napadena policistou, který upírům slouží. Podaří se jí ubránit a Blade se jeho sledováním dostane na stopu další upírské komunity. Blade s Karen proniknou do archívu, kde zabijí zrůdného strážce a zjistí, že Frost chystá rituál, kterým chce oživit boha krve Le Magru, s jehož pomocí by ovládl lidstvo. Frost pronikne do továrny, kde se zmocní Karen a smrtelně zraní Whistlera. Blade se vydá za Frostem a likviduje všechny upíry, kteří se mu postaví do cesty. Je poražen, když se před ním objeví jeho matka. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (631)

Claw 

všechny recenze uživatele

Blade je úžasná postava, která vychází zejména z komiksu a je to na něm znát. Wesley Snipes je naprosto perfektní. Příběh na pozadí "úpírské ságy", legend, "tradic" a videoher není natolik důležitý, spíše velice dobře ztvárňuje prostor a pole pro úžasnou akční jízdu, která oplývá za prvé na svoji dobu úžasnými speciálními efekty (digiefekty velice dobře spojeny se starou dobrou maskérskou školou) a zejména megaakcí, kdy Snipes seká, řeže, bodá, láme, drtí, kope, mlátí, střílí a "nafukuje" své nepřátele v tak excelentně dynamickém tempu, že se mu v této rovině akčního filmu za posledních 20 let málo který film vyrovnal. A o to tady jde, příběh tuctový, herecké výkony velice střídmé, od velmi dobrých po vyloženě mrzuté (např. hlavní černošská hrdinka). Celé upírské pozadí v mnoha ohledech navíc někdy zaniká pod minimálně sestříhanými souboji opravdových mistrů martial arts ("Blade" je opravdu jejich přehlídkou) a člověk má spíš pocit, že sleduje nějaký klasický japonský karate masakr. Přesně takové filmy mám rád. Blade jednička je prostě... jednička a pecka dohromady... /90% + FILM ROKU/ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Isham: 1. The Edge Of The Blade - Mystikal [4:11] ,2. 1/2 & 1/2 - Gang Starr/M.O.P. [4:17] ,3. Blade - KRS-One/Channel One [3:10] ,4. Fighting A War - Down 2 Earth/Rome [4:01] ,5. Reservations - P.A. [4:26] ,6. Gangsta Bounce - Wolfpak [5:27] ,7. Things Ain't The Same - Kasino [4:33] ,8. Deadly Zone - Bounty Killer/Mobb Deep [5:00] ,9. Blade 4 Glory - Majesty/Bizzy Bone [3:45] ,10. Strictly Business - Mantronik/EPMD [3:35] ,11. Wrek Tha Discotek - Roger S./Soulson [6:13] ,12. Confusion - New Order [10:12] ,13. Playing With Lightning - Expansion Union [4:31] ,14. Dig This Vibe - DJ Krush [4:54] ,15. Dealing With The Roster - Junkie XL [5:33], ()

Reklama

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Filmy o zubatých strécích, co pijí bělostným pannám krev, mám opravdu rád. Ať už se jedná o černobílé a němé (přesto tak sugestivní) klenoty až po novější barevné poklony historii (Coppolův draculovský opus, Herzogův remake Nosferata). Nuže, Blade není nic víc než rychlá akční střílečka, která by ráda působila moderně. Bohužel, působí pouze a jen debilně. I Underworld mi se svou relativně vágní vazbou na svět Vampire: The Masquerade připadá jako hotový klenot s atmosférou a náznaky logiky. Blade je nelogický škvár, který z vampírů dělá bandu mongoloidních letitých strejců na straně jedné a sjetých účastníků techno party na straně druhé. Naprostou absenci jakéhokoli dramatu a mystiky má nahradit supidní muskulatura Wesleyho Snipese, který je vampírem, přece však člověkem... Co ale může zachránit herec, který nezahraje nic než křečovitou zlost? Co vlastně vůbec lze zachránit ve filmu, kterému vévodí scénář tak řídký, že by jím propadl i bagr? Logika je ve světě Bladea sprosté slovo, ale prosím, je to akčňák, blockbuster a popkorňák. To však neomlouvá béčkovou a zmatečnou režii Stephena Norringtona, naprosto nulové napětí a žádnou invenci. A víte, co se stane, když černý upír potká netalentovaného režiséra a stvoří spolu nehorázný bloud bez hlavy a paty? Ano. Zrodí se odpad. A fakt, že mám filmy o upírech opravdu rád, ho jen korunuje hnojovým věnečkem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Po letech pořád dost cool. Film o mladých korporátních cucácích, kteří se derou na místa zasloužilých manažerů, ale nejvíc badass lovec upírů, nabíječ odkojený ulicí a jedním stárnoucím hipíkem, jim do toho zas a znovu hází vidle, resp. stříbrné kolíky. Udo Kier je jediný herec, u kterého díky jeho charismatu nepoznáte, že nemá co hrát, ale neva. Přes přestřelenou stopáž je to v jádru krásně přímočarý brak, spíš rare než well done, který se ovšem vyhýbá spoustě žánrových klišé (např. absence romantické linky, i když by se nabízela) a je brutálnější, nekompromisnější, designově osobitější a zábavnější než většina ambicióznějších komiksovek, které následovaly. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Lateef, Visáč, Pacco, Cornon ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Raz zistíš, že si vyhynul.“ Blade v r. 1998 ukázal (a vytýčil) nový smer akčného žánru, ale obecne zvykne bývať za film, ktorý sa postaral o masívny boom komiksových filmov v kinách, považovaný skôr až hit X-MEN z r. 2000. Stephen Norrington (asi nikdy nepochopím, ako človek ako on mohol natočiť takú pecku) režíruje ako ďábel, nehľadiac na krv, sex, násilie, nadávky. Diváci boli takým prístupom, energickou réžiou, výborným kastingom a na tú dobu dychvyrážajúcimi akčnými sekvenciami ohúrení a tak nečudo, že snímka na celom svete zarobila krásnych 131 miliónovom pri pomerne rozumnom 45-miliónovom rozpočte (a najmä prakticky nulových očakávaniach). Mladučký neduživý Stephen Dorff pre Bladea nečakane predstavuje vyrovnaného súpera, dozaista potešia podporné roličky kultových hercov (Kier, Kristofferson), audiovizuálna stránka je skvelá (do nemalej miery sa inšpirujúca vtedajšou módnou tzv. ázijskou vlnou) a akčné scény berú dych, na čom má podiel elektrizujúci Wesley Snipes, ktorému pohyb prudko pristane (pravda, herectvo už menej, ale minimálne v jednotke to bolo v pohode). Čertovsky originálny scenár, prekvapivé zvraty, vtipné dialógy, mrazivá vampírska mytológia a prekrásna atmosféra. Triky nič moc, ale nevadí. Kino Považan NMnV 1999 ()

Galerie (42)

Zajímavosti (64)

  • Ve scéně, kdy policisté honí Bladea (Wesley Snipes) a on vyleze na střechu, policisté rozstřílejí dveře, ze kterých lítají dřevěné třísky. V dalším záběru je však možné vidět, že jsou dveře z kovu. (Pepy)
  • DVD obsahuje i alternativni konec, v němž se na chvíli objeví režisér Stephen Norrington, jako muž v černém kabátu na střeše domu. (TomikZlesa)
  • Stan Lee si měl zahrát cameo jako policista, který vstupuje do klubu při nálezu Quinnova (Donal Logue) upáleného těla. Scéna se nakonec vystříhla. (TomikZlesa)

Související novinky

Nový Blade bude mít tvrdou přístupnost

Nový Blade bude mít tvrdou přístupnost

24.07.2024

Je tomu už pět let od slavnostního oznámení marvelovského šéfa Kevina Feigeho na Comic-Conu v San Diegu v roce 2019, že se dočkáme nové verze komiksové postavy drsného lovce upírů Bladea s tváří… (více)

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

Vrátí se Blade s Wesley Snipesem?

31.08.2018

Akční trilogie Blade s Wesley Snipesem (Demolition Man) patří k málo filmům předmarvelovské éry, za které se nemusí fanoušci komiksů tak úplně stydět. Od té doby se však plno věcí změnilo, tak… (více)

Vládci vesmíru od Goyera?

Vládci vesmíru od Goyera?

01.12.2017

Když má scenárista (a občasný režisér) David Goyer dobrý rok, nadělí nám Bladea nebo Batman začíná. Když má špatný rok, vypadne z něj Blade: Trinity nebo Ghost Rider 2. Hollywoodská studia ale tohle… (více)

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

Koho přinese mrchožrout ze záhrobí?

16.04.2011

Remake gotického akčního hororu Vrána si původně vydupal z hřbitovní země Stephen „natočil jsem Bladea a pak jsem zešílel“ Norrington. Nakonec kvůli sporům se studiem Relativity odstoupil a s ním… (více)

Reklama

Reklama