Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Legenda o hraběti Drákulovi ožívá v novém vyprávění, které detailně rozvádí upírovy krvavé zločiny – a prozrazuje jeho zranitelná místa. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (159)

AloeB 

všechny recenze uživatele

"You're a monster!" "And you are a lawyer. Nobody is perfect." Co se původně zdálo jako libové pojetí upírské látky se zvrhlo v tvrdě impotentní scénář. Mnoho lidí už to naznačilo, že mají tři epizody sestupnou tendenci, a zatímco první (pro mě i druhá) je senzační, tak poslední díl je příběhové bahno snažící se tvářit vážně. Drákula v podání Claese Banga je k pomilování, jeho nejednoznačná sexuální orientace je roztomile inovativní (byť nechápu, jak mohl chtít Harkera za svou bride, když je chtěl primárně k rození dětí). Gender swap Helsingovy postavy je možná trochu zbytečný, ale Agatha van Helsing jako jeptiška byla skvělá postava. A přestože se seriál pyšní geniálními scénami jako vyjednávání nahého Drákuly před davem jeptišek, mnoho částí plavby na lodi (miluju lodě) nebo Renfieldova advokátská záchrana svého pána. I ta Lucy byla poměrně dobrá postava, sice u mě postava Sewarda trochu klesala tím, že takovou sobeckou instabitch tak čistě a bez nadhledu miloval (alespoň k tomu směřoval narativ filmu), ale jako nestranný pozorovatel jsem ji měl radši než jejího ex. Zasazení do moderní doby bylo násilné, závěr fraška. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro mě neuvěřitelně rozpolcené. Viděl jsem desítky adaptací Draculy, knihu jsem samozřejmě i četl a dvojice Moffat+Gatiss pro mě není záruka kvality, ale spíše nevyrovnaných hazardérů, kteří často své pojetí přeženou (Doctor Who, Sherlock, víme). Draculu vzali, roztrhali a složili po svém. V prvním díle jim to v podstatě vychází (možná až na prostořekou sestru, která i přes všechny sympatie je pěst na oko celého dílu). Druhý jde cestou, která není špatná, ale v mnohém jde proti původní látce. Třetí díl je kapitola sama o sobě a nechci říkat spoilery, ale tady zašli tvůrci opravdu daleko. Každý díl má však atmosféru, vynikající Drákula působí svěže a provokativně (většina dvojsmyslů je výborných, občas až moc). Přestože jedna část mé duše chce tohle pojetí jako celek odsoudit, druhá si cenní uzavřeného příběhu na tři díly a hlavně odvahy jít dál než dřívější adaptace (kdo viděl např. Draculu 2000, tak ví, že jde zajít na různá místa...). Současně je pojetí rozporuplné i proto, že je tady moderní vyváženost, nejen genderová, ale LGBT komunita si přijde na své a nic z toho není pro příběh smysluplně opodstatněné, ale jen módně přidané (viz první dotaz sestry na Harkera o Draculovi, druhý díl a bohatý mladík, třetí díl...). Je to troufalý pokus Drákulu zpracovat odlišně. Díky za něj, ale současně to není ono, mění to podstatu díla a tak by to stejně tak nemusel být Drákula :-)).. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Mám z toho hrozně schizofrenní pocit, protože je to Moffat se všemi svými klady i zápory... Má to fajn nápady, občas výživné dialogy. Sestra/doktorka Hellsingová je k sežrání (takový nepřiznaný Dr.Who.. stejně jako je celá tahle minisérie nepřiznaným Dr.Whoovským speciálem z paralelního vesmíru), Pak to ale Moffat zase jednou, ve zdání své geniality, překombinovává aby z toho sem tam vylezl nějaký cool twist, který ale s předstihem prokoukne každý kdo už pár moffaťáren nakoukal. Bang mi sednul do role teprve až ve třetím díle. Papírem šustící fóry vyšly v cca 50% ....Popravdě mě to více sralo než bavilo, ale občas tam z toho hemžení nesourodých nápadů vyskočilo něco trefného, nebo sympatického, takže dejmetomu průměr. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Skutečně nechápu tu rozpolcenost reakcí, tím musím začít. Po obecně uznávaném prvním díle jsem byl celkem zaháčkován, ale tak nějak jsem se psychicky připravoval na předesílaný strmý sešup...jenže ten nepřišel a nový Drákula (kterému jsem několik měsíců odolával, ale věděl jsem, že ho chci vidět) mě naprosto pohltil a tři 90ti minutové filmy byly tak akorát, i když bych možná spíše bral 6 půlených, ale vzhledem k příběhu je to rozhodně takto lepší. Vůbec nejvíce mě pohltila herecká dvojice Dolly Wells a Claes Bang, jež jsou naprosto mimořádně vybraní a skvěle své prokreslené postavy zvládli. Tvůrci Sherlocka i tentokrát přišli s mnoha skutečně nečekanými zvraty a já se hodně těším, s jakým materiálem se vytasí dále. A ne, další Sherlock to nebude. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Po zpackaném závěru Sherlocka se Moffat s Gatissem revitalizovali nalezením originálního interpretačního klíče pro 21. století pro nesčetněkrát zfilmovanou klasiku. Dracula je v jejich podání intertextová metahříčka, která sebeuvědoměle pomrkává po předloze i jiných adaptacích, boří čtvrtou stěnu a ukazuje hravost a lásku tvůrců k řemeslu. Claes Bang je pak dokonalým ztělesněním hraběte pro všechny doby. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Seriál sa natáčal päť mesiacov. (dwdb)
  • Slovenské lokácie: ulice historického jadra a Starý zámok v Banskej Štiavnici, Oravský hrad a Zuberec. (DJW)

Související novinky

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

Parazit Davida Koeppa našel režiséra

24.04.2020

David Koepp je nejen filmový scenárista stojící za snímky jako Válka světů, Jurský park, či Mission: Impossible, je totiž zároveň i úspěšným spisovatelem. Jeho nejnovější knížku, v originálním názvu… (více)

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

Nový Drákula od režisérky Ničitelky

12.03.2020

Studia Blumhouse a Universal chystají nového Drákulu. Po nedávné minisérii od Netflixu a BBC a snímku Drákula: Neznámá legenda nebo dřívějších známých adaptacích se tak jedná již o několikáté… (více)

Reklama

Reklama