Reklama

Reklama

The Wire - Špína Baltimoru

(seriál)
  • USA The Wire (více)
USA, (2002–2008), 59 h 27 min (Minutáž: 55–93 min)

Tvůrci:

David Simon

Hrají:

Dominic West, John Doman, Clarke Peters, Frankie Faison, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Andre Royo, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Aidan Gillen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(60)

Tento realistický kriminální seriál z produkce HBO, jehož autorem je scenárista David Simon, tvůrce trojdílné minisérie The Corner, oceněné prestižní cenou Emmy, vypráví o vyšetřování případů spjatých s drogami a vraždami v Baltimore. Sleduje je z nejrůznějších úhlů, jak očima policie, tak těch, co stojí proti ní, a zachycuje svět plný úskoků i stálého sledování, v němž lze snadno překročit tenkou hranici mezi dobrem a zlem, zločinem a trestem. První řada se soustřeďuje na leckdy marné úsilí policie infiltrovat se do drogového kartelu v západním Baltimore, v jehož čele stojí Avon Barksdale a jeho pobočník Stringer Bell. (HBO Europe)

(více)

Recenze (380)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující detektivní seriál v intencích té špinavé, drsné, staré školy. Politicky nekorektní freska života v chudinské čtvrti amerického (západního) velkoměsta se vším tím svinstvem ukrytým někde pod povrchem věcí - zločinnost, drogy, korupce, nezaměstnanost, kariérismus, poměry u policie, justice atd. Kriminálka z rodu těch opravdových, která jde ve stopách amerických drsných detektivek 70. a 80. let a které se dá bezmezně uvěřit. Hlavní hrdina Jimmy McNulty je následovník třeba takového Franka Serpica, jen je jeho pohled mnohem realističtější a také je dobře vidět, kam se za ty roky posunul daný žánr. Fascinující je především ta drobnokresba jednotlivých charakterů, z níž vyvstává složitý popis vazeb a propojení jednotlivých sociálních a profesních sítí, které pak tvůrci promyšleně a skutečně mistrovsky skládají do obrazu fungování opravdu složitého a komplexního systému. The Wire je zřejmě nejpopisnější a nejpřesnější rozklíčování vazby klientelismu, korupce, propojení zločinu, byznysu a politiky, kariérismu a dalších negativních stránek západní demokracie, jaké je možno na televizních obrazovkách vidět. Díky bohu, že se takovéhle věci ještě dnes, ve věku všech těch ,,Kriminálek dosaďsiamerickévelkoměsto", točí... Chci šestou sérii! Série 1: 100%, série 2: 90%, série 3: 90%, série 4: 100%, série 5: 100% Podobné seriály: Policejní odznak PS: Tak The Wire už byl citován i v Simpsonových, konkrétně v 11. epizodě 24. řady... :-) ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Jó, The Wire by v dnešní době BLM vznikal těžko. 5 našlapaných sérií a naprosto neuvěřitelná laťka kvality, nepočítám-li úvodní díly sérií - hlavně u úplně prvního dílu jsem měl problém a říkal jsem si, jestli má smysl koukat dál, ale overall hodnocení mě přesvědčilo a jsem vážně rád, že jsem v Baltimoru zůstal. Je to drsný, surový, syrový, politický, násilný, má to skvělé postavy (RIP MKW), vynikající atmosféru a každá série pracuje s trošku jiným tématem, jinými lidmi a přitom je celý seriál výborně provázán. Jedno z nejlepších nahlédnutí do problematiky gangů, navíc z velice detailně (skoro až fifty-fifty) z obou stran zúčastněných, tedy policajtů i gangů. Málo kde se diváci mohou setkat s takovým zpracováním tvrdého naturalismu, jako právě zde. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Season 1 - Hra na kovboje a indiány nikdy nebyla lepší. 100% Season 2 - "Boy, them Greeks and those twisted-ass names. Man, lay off the Greeks. They invented civilization. Yeah? Ass-fucking, too." 90% Season 3 - "I caught him, Bunk. On the wire. I caught him. He doesn't fuckin' know it." 90% Season 4 - "A wise man does not burn his bridges until he first knows he can part the waters." 100% and a fucking A+ Season 5 - "The dead men don't care." ne a ne a ne, ta poslední řada prostě nedopadla podle mých očekávání a je to škoda, hrozná, protože rozehráno to bylo perfektně, přetáhlo se to ale za vlasy a... "what the fuck did I do" to deserve this. 60% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

A tohle má být jako co? Jak může takovouhle nudu Empire zařadit jako nejlepší serial všech dob? __ Ano, The Wire se snaží ukázat krutou realitu, kterou policejní práce představuje a možná pár klukům zničí jejich ideály ohledně vysněné práce, ale pro mě je to pořád jedna nahoněná hype nuda, která je přehnaně a zbytečně sprostá (pardon, ale aby policajti řešili jestli hovna padají a chcanky tečou). Dva díly mi bohatě stačily! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Viděno kompletních 5 sérií) „Jaká je nejmíň užitečná věc na ženský?“ - „Jaká?“ - „Ožralej Ir. Ale ty doopravdy Ir nejsi, že?“ Neznám krimi seriál, který by tak bez příkras ukazoval boj policie s drogovými dealery. Právě věrohodnost (až zdánlivá „obyčejnost“) je tu největší klad. Seriál nikam nespěchá, přesto se toho stane spoustu, a je zde dostatek prostoru pro mraky postav, povětšinou skvostně napsaných a zahraných (těžko vybrat jen pár, za mě to budou Jimmy, Stringer, Omar, Bunk, Freamon, Bodie, Prez, Snoop, Mouzone a Carcetti), ne každý se ale (bohužel) dožije konce. Povýšení, sesazení, vyhození či zabití je však kořením seriálu a vývoj určitých osudů překvapí, potěší i zklame. Vysokou kvalitu si seriál udržuje po celých 5 sérií (maličko slabší je jen 2. řada) a konec byl parádní, takže za mě plný počet. „Nebylo to jednohlasný, byli tam lidi, kteří mluvili v tvůj prospěch.“ - „Taky jsem to slyšel. Takže 6 z 10 černošskejch policajtů si myslí, že sem rasistickej debil.“ - „Na druhou stranu, 4 z 10 si myslí, že seš jenom debil.“ ()

Galerie (602)

Zajímavosti (35)

  • Felicia "Snoop" Pearson byla pro seriál objevena Michaelem K. Williamsem (Omar Little) v jednom z baltimorských barů. Hraje tu prakticky sama sebe, ačkoliv ve skutečnosti zabila pouze jednoho člověka. Po skončení natáčení byla v březnu 2011 zatčena při rozsáhlé drogové razii baltimorské policie. (Lulala)
  • Postava Avona Barksdala (Wood Harris) byla volně inspirována Melvinem Williamsem přezdívaným "Little Melvin". Proslulý drogový král Baltimoru byl zatčen právě jedním z dvojice hlavních autorů seriálu, Edem Burnsem. Samotný "Little Melvin" ztvárnil roli diákona, který pomáhá Cuttymu a Bunnymu. (Sonnik)
  • Herec Dominic West (Jimmy McNulty) zobral rolu len preto, lebo mu jeho agent povedal, že show nevydrží viac ako jednu sériu. (Kaceris)

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno