Reklama

Reklama

Tichý nepřítel

  • USA The Devil's Own (více)
Trailer

Obsahy(1)

Newyorský policista irského původu Tom O´Meara ve svém domě ubytuje na doporučení přítele mladého emigranta za Severního Irska Roryho Devaneye. Sympatický mladík si brzy získává srdce všech členů rodiny. Nikdo z nich přitom netuší, že Rory je brutální terorista, který má na svědomí přes dvě desítky lidských životů. Před vlastním osudem se člověk neschová ani v New Yorku. Po Rorym jdou brzy nejen agenti Britské tajné služby, kteří ho chtějí bez milosti zatknout. Rorymu se ale podaří uprchnout a při útěku je donucen zabít Tomova kolegu. Rozzuřený O´Meara odmítá pomoc FBI i Britské tajné služby a sám se vydává po Roryho stopě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když na Tichého nepřítele náhodou narazíte v televizi a vidíte z něj jen jednu nebo dvě scény, může vám připadat jako více než příjemné drama s Harrisonem Fordem a Bradem Pittem. Pak ale dostanete příležitost vidět celý film a následuje nutné zklamání; co to sakra je? Tak především je to dokonalá přehlídka toho, jak se to prostě dělat nemá. Téma o zlém muži, který se ubytuje u dobrého muže a ještě navíc policisty není přímo k zahození, jenže to by scénárista musel dát do děje ještě nějakou další zápletku. Celou hodinu a půl se na plátně neděje doslova nic a vy jen znuděně čekáte až dojde film k tomu, k čemu musí dojít hned od začátku: kdy Harrison zjistí, že Brad není ten sympatický chlapík, za kterého se vydává. K vaší smůle se tahle scéna objevuje ale asi deset minut před koncem, do té doby se musíte kochat nezáživnými záběry na obyčejný život policistovy rodiny, které v sobě snad žádné poselství nepřinášejí. To by ještě tak nevadilo, jenže oni nepřinášejí ani nic jiného, ať už pobavení, napětí, zamyšlení, akci... Prostě dokonalý prototyp průměrného šedého nevýrazného filmu, na který okamžitě zapomenete. Speciální doporučení: pusťte si první dvě minuty, příjezd Brada k Harrisonovi a potom konec a věřte mi, že děj pochopíte stejně jako já a o nic nepřijdete (a možná dokonce dáte tomuhle filmu ještě vyšší hodnocení). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po rokoch som si film pustil znova a tentokrát s CZ redabingom s dvornými dabérmi ústrednej dvojky a zrazu sa mi film páčil o stupeň viac. Stále si myslím, že vzťah medzi ústrednou dvojkou mohol byť oveľa lepšie prepracovaný, ale samostatne tie postavy fungujú celkom dobre. Hlavne Fordov polda s morálnymi zásadami je dosť zaujímavý. Škoda, že ho scenárista nedostal do premyslenejšej dilemy. Takto mal rozhodovanie viacmenej celkom jednoduché. Ale aspoň línia s jeho parťákom bola nejednoznačná. U Pittovej postavy to zas chcelo zvýrazniť jeho túžbu po normálnom živote, ktorý na chvíľu zažije. Holt tí dvaja mali mať oveľa viac spoločných scén. Všetko ostatné vrátane béčkovej línie s priekupníkom zbraní Williamsom by som upozadil. Oproti prvému zhliadnutiu s pred vyše dvadsiatich rokov som si oveľa viac vychutnal tých pár pôsobivých prestreliek. Stará dobrá poctivá robota, keď sa všetko natáčalo na pľace, strieľalo sa zo zbraní a skutočne to tam vybuchovalo. Proste stokrát fyzickejšie prestrelky ako v ktoromkoľvek súčasnom blockbustery. A to aj drsným nekompromisným vyznením. Takže aj keď by som film v mnohých ohľadoch vylepšil, tak celkovo je to solídny nadpriemer, ktorý v dobe vzniku zapadol medzi lepšími filmami, ale dnes mi sedí viac ako súčasná produkcia. 6/10. ()

Reklama

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak jsem tenhle film v roce 1997 viděl v hradeckém kině Centrál, a teď nedávno jsem si ho zopakoval díky televizní obrazovce. Padla na mě trochu nostalgie kolik vody uplynulo od chvíle, kdy jsem tento kousek viděl poprvé. Příběh o násilí a zbraních, který má jasný mírový odkaz natočil režisér Alan J. Pakula. Úderný počátek během kterého podlehne atentátu otec hlavního hrdiny a strhne se intenzivní přestřelka mezi bojovníky IRA a členy britských bezpečnostních složek vtáhne diváky rychle do děje. Jenže ve zbytku filmu se adrenalinem znatelně šetří. a to je velké zklamání po tak povedeném úvodu. Zápletka se točí kolem snahy IRA nakoupit protiletadlové rakety FIM-92 Stinger a tak je mladý hrdina Rory Devaney (Brad Pitt) vyslán za Atlantik, aby vše zařídil. Jelikož je Irů ve Státech spousta dostane se mu dobrého krytí v rodině nic netušícího idealistického policisty Toma O'Meara (Harrison Ford). V prosperující Americe je hlavní hrdina hrající riskantní a nebezpečnou hru jako v Jiříkově vidění. Oba muži ač tak povahově a věkem rozdílní se postupně sbližují, ale Roryho dohání jeho irská minulost. Smyčka se začíná utahovat. Tklivý soundtrack složil James Horner a snaží se tak o navození tísnivé atmosféry. Film měl velký potenciál, ale trestuhodně ho promarnil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Don't look for a happy ending. It's not an American story. It's an Irish one..“ Harrison Ford jako trochu naivní Mirek O'Dušín a Pitt jakožto radikální plod konfliktu v Severním Irsku představují dva bezvýznamné body na spirále etnicko-nacionalistického násilí. Je škoda, že jednotlivé akční scény převyšují ten rutinně natočený děj, který je spojuje, protože na dilematickém poli „morálního práva na obranu a pomstu“ bylo zaseto dobře. Největší překvapení asi nakonec bylo, že tam nehrálo nic od U2.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Superhviezdna dvojica v klišoidnom, ale pútavom príbehu. Na film som sa tešil už necelý rok pred premiérou a rozhodne ma nesklamal. Sklamali ma snáď len jeho tržby, ktoré som pri vtedajšej popularite obidvoch hercov nečakal. Vynikajúca akčná dráma. Pridať tam ešte viac tej akčnej šťavy a mali by sme 5 * trhák. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Brad Pitt chcel opustiť natáčanie filmu pre neustále prepisovanie scenára, pohrozili mu však žalobou na 62 miliónov amerických dolárov, a tak ho radšej dokončil. (beso74)
  • Brad Pitt bol pri potulkách Západným Belfastom, kde si chcel vybrúsiť svoj severoírsky akcent, napadnutý. (beso74)

Reklama

Reklama