Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

David Gale (Kevin Spacey), muž pevných morálních zásad, sleduje všechna soudní rozhodnutí, ve kterých padne trest smrti. Je zásadně proti. Podivnou souhrou okolností je ale sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Díky exkluzivnímu rozhovoru s reportérkou (Kate Winslet), tři dny před termínem, zveřejní svůj příběh a honba za pravdou začíná... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale mám s ním několik problémů. Ani mi tak moc nevadila silná politická zainteresovanost v otázce trestu smrti, u něhož se nacházím spíše na té straně barikády, proti níž film vyznívá, protože zrovna tohle je téma, kdy chápu a akceptuju argumenty obou stran. Naopak velmi mě rozmrzelo, že scénář dává důvtipnému divákovi strašně velkou zbytečnou příležitost zkazit si překvapení. Já totiž pointu (a nemyslím nějakou dílčí pointu, ale opravdu ten hlavní "šok" daný poslední scénou) odhadl po dvaceti dvou minutách. Vím to takhle přesně, protože jsem se schválně podíval na časomíru, abych se v případě, že budu mít pravdu, mohl pochlubit, jak jsem důvtipný :-D. Ten scénář je vůbec takovej nedotaženej, třeba vztah mezi dvěma žurnalisty na mě moc přesvědčivě nepůsobil. No a poslední "výtka" je ryze osobní. Kevin Spacey patří k mým oblíbeným hercům, ale až u role profesora filosofie Davida Galea jsem si uvědomil, jak strašně moc se podobá jednomu učiteli z Jihočeské univerzity, který k nám na gympl chodil učit filosofii. A od toho momentu na mě Spaceyho výkon působil divně ... ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"SOCRATES WAS UGLY, PLATO WAS FAT, AND ARISTOTLE WAS A PRISSY DRESSER." --------- Na roku vzniku filmu som nejak prehliadol nulu a bol v tom, že je 2013. A tak na to pozerám, užívam si ten nádherný šedý filter, tú zrnitosť obrazu, celý čas sa sám seba pýtam, ako je možné, že tu Katka vyzerá tak dobre a mlado vyzerajúc, reku či nejak pokročili technológie omladzovania, ale hlavne, prečo by Parker točil v '13 film, čo vyzerá (po filmárskej stránke) tak zhruba na prelom milénia. A potom, keď ho dopozerám, zbadám, že aha, tak nič, 2003 it is... Každopádne, Parker s Davidom Galeom odišiel (hoci o 17 rokov neskôr, ale predsa) v tom najlepšom (alebo radšej, aby ma nemohol nikto zdžubať, "nie v najhoršom"), i keď zámorskí kritici by asi nesúhlasili. Za mňa obrovská spokojnosť. Odhliadnuc od explicitnej agitky som videl čistú, poctivú filmárčinu, viac než solídne výkony od viac než solídneho obsadenia a topový scenár, ktorý miestni komentátori mali odhalený už v polovici filmu (kvalitný roast). Dlho som už nevidel takto dobrý film. A čo tu dávala Rhona v tých dvoch scénach... Rghhh... S tým v mysli odchádzam teraz zrobiť inú činnosť... ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Film o trestu smrti? To musím vidět, řekl jsem si před necelými sedmy lety, v roce 2003, a zamířil jsem na film do kina. Nebyla to zvučná herecké jména, která mě do kina přilákala, tehdy, ve svých 16 letech jsem opravdu herecké obsazení neřešil. Do kina mě přilákalo téma filmu, jelikož jsem odpůrce trestu smrti, a tento film mě v tomto mém názoru jen utvrdil. A nyní, po těch necelých sedmi letech, jsem se na tento film podíval znovu. Nikdy jsem na něj nezapomněl, za celou tu dobu jsem si na něj občas vzpomněl a věděl jsem, že ho chci znovu vidět. Co mě na tomto filmu tak zaujalo? Tak bezesporu, jak už jsem zmínil, to bylo velmi zajímavé a atraktivní téma. Trest smrti vždycky bude velice diskutabilním trestem a tento film je jakýmsi příspěvkem do letitého sporu mezi odpůrci a zastánci tohoto trestu. Opravdu atraktivní téma zde vyniká i díky tomu, že film není jen o trestu smrti, ale celkově máme možnost sledovat příběh jednoho zajímavého muže od začátku až do hořkého a dá se říci i neočekávaného a překvapivého konce. Avšak film může mít sebelepší námět, ale bez dobrých a kvalitních herců nikdy nebude žádný film kvalitní. Kevin Spacey mě zde velmi zaujal, byl to totiž první film, ve kterém jsem ho viděl, mé první setkání s tímto kvalitním hercem a rozhodně ne poslední )nedlouho poté jsem pak viděl film Pošli to dál). A Kate Winslet mi opět dokázala, jak kvalitní a zajímavou herečkou umí být. Tímto svým výkonem se dostala mezi mé oblíbené herečky a po filmu Věčný svit neposkvrněné mysli, který následoval hned po tomto filmu, se definitivně stala mou nejoblíbenější herečkou. Takže dvě herecké hvězdy podávající velmi kvalitní výkony, k tomu zajímavý příběh napínavý od začátku až do konce, to prostě nemohlo dopadnouit jinak. Stejně jako po prvním zhlédnutí uděluji pět hvězd, protože tenhle film je prostě dokonalý. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Místy se to zbytečně drolilo, jindy zase rebelský Alan Parker (zřejmě definitivně jeho poslední film) nabízí skutečně působivé sekvence. Vysokoškolský profesor měl „všechno“ – rodinu, zázemí, byl vážený, inteligentní, a proti trestu smrti bojoval veřejně. Teď mu sám čelí. Může za to v prvním plánu půvabná studentka, která na něj nejprve vystrčila zadek, aby ho druhý den obvinila ze znásilnění. K soudu nedojde, ale aférka s jeho životem sakra zacloumala. Když přijde obvinění z vraždy, je to jiné kafe. Svůj příběh chce nyní vyložit investigativní novinářce. A ta se do případu dle očekávání až nebezpečně hluboko ponoří. Parker nás tentokrát velmi rád přesvědčuje o své pravdě (jeho odpor k trestu smrti je patrný). Jeho osvětové úmysly mi nevadily, i když je mi jasné, že leckoho politický nádech nadzvedl. Kate Winslet (možná to zní po Titaniku nebo Iris divně, ale její velké role jí teprve čekají) i aktivista Kevin Spacey (jeho další morálně ambivalentní hrdina) a pochopitelně i Laura Linney jsou standardně vynikající! I přes pár kaněk pro mě sofistikované a přesvědčivé drama. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

O tom že mi Kevin a Kate předvedou hereckou symfonii jsem nepochybovala, ale že by mi příběh týkající se trestu smrti tak vzal, tomu už říkám umění. Ani sama nevím, jestli jsem zastánce nebo odpůrce trestu smrti. Melou se ve mně dvě přesvědčení a to „Oko za oka, zub za zub.“ vs. „Každý má právo na život.“ a opravdu nevím, které vyhraje. I když tento film mi dost pomáhá rozhodnout se. Život Davida Galea je netradiční drama, které Vás určitě pohltí, překvapí, dojme i pobaví. A přestože moje detektivní schopnosti z části odhalily oč tam běží, stejně mi to na zážitku neubralo a tak se Život Davida Galea stal součástí mého života :o) ()

Galerie (103)

Zajímavosti (9)

  • Oba synové režiséra Alana Parkera, Alexander a Jake, složili vedlejší hudbu k filmu. Jeho mladší syn Alex složil a nahrál skladbu k závěrečným titulkům. (becki_tu)
  • Jedna z fotografií na stene v dome Dustyho Wrighta je slávny záber "Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave na Šafárikovom námestí" od známeho slovenského fotografa Ladislava Bielika z čias okupácie ČSSR sovietskymi vojskami v roku 1968. (cure)
  • Režisér filmu Alan Parker si zahrál malou roli jednoho z hostů na večírku na začátku filmu. Můžeme ho vidět, jak si bere ze stolu jídlo. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama