Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman řeší svůj první pražský případ. V oběhu jsou padělané potravinové lístky a hlavní podezřelou se stala učitelka Lída (Renáta Doleželová), která se mu velmi líbí. Naštěstí pro něj jsou praví pachatelé odhaleni a usvědčeni a může Lídu pozvat na první schůzku... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Případ falšování potravinových lístků, bez kterých jste si nekoupili vůbec nic. V jednom nájemním domě je nalezen mrtvý hokynář, který prodává na místní tržnici. Tam se Zeman seznámí s výřečnou bylinkářkou i s mladou učitelkou, která tam chodí nakupovat byliny i maso. Učitelka se mu na první pohled moc líbí, proto je na tržnici velmi často. Zjistí, že se tam obchoduje s falešnými potravinovými lístky a pátrá, kdo je tiskne a šíří. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tridsať prípadov majora Zemana" - Prípad z roku 1950 sa týka vyšetrovania nedovolenej výroby a šírenia falošných potravinových lístkov. Súdruhovia z pražskej kriminálky v ňom natrafia na starú, prefíkanú bylinkárku a jej mazaného brata, ktorý sa živí maľovaním gýčových obrazov. Popri tom kšeftujú s lístkami na mäso. Nebude však ľahké im to dokázať. Usvedčí ich až na poslednú chvíľu nájdená "Mědirytina". V tejto epizode sa Zeman spozná so svojou budúcou manželkou Lídou. ** ()

Reklama

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dějově v rámci první desítky seriálu nejpohodovější díl. Žádní Banderovci, žádný převrat, žádní vrazi, žádní agenti. Z těch klidnějších dílů je to jeden z nejlepších. Výborná Světla Amortová v roli vychytralé babky kořenářky. Do děje jsou zde uvedeny dvě důležité postavy seriálu - budoucí první Zemanova manželka Lída (podle scénáře rodačka z Prostějova a její představitelka pocházela z Brodku u Přerova) a zejména kriminalista Miroslav Stejskal, který se pak objevuje až do 26. epizody. Ano, rovněž Ladislav Skládal (Ivo Niederle) se poprvé objevuje v epizodě Mědirytina. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Venkovskej člověk praští králíka a lístky prodá." Tak se údajně přichází k potravinovým lístkům a Honza to musí vyšetřit, rozkrýt a odhalit. Jenže taky se musí vyštramákovat do nejslušivější uniformy, decentně zneužít pravomoci veřejného činitele a svést soudružku učitelku. Je to celkem makačka, ale mně se mezi všemi těmi nepoctivými imperialistickými živly, tedy stánkaři, řezníky i bankovními úředníky, vždycky líbilo a zpívala mi k tomu Hana Hegerová, takže za mě tradičně spokojenost. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na scéně se nám objevuje hezounká (tedy ve své době) Renátka Doleželová a fanatická komunistka Amortová si tady vysekla docela zdařile kriminální živel, narušující nové hospodaření. I když lístkový systém fungoval i leckde na západě, třeba ve Velké Británii, kde byl zrušen později, než u nás. Kemr byl v roli "umělce" na Karlově mostě neodolatelný. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (10)

  • Malíř (Josef Kemr) nabízí své obrazy, které pojmenovává a použije slovo „kameňák“. Má tím na mysli Karlův most, který nesl i pojmenování Kamenný most. (sator)
  • Zeman (Vladimír Brabec) si v třeskuté zimě v rukavicích zmrzlé ruce schovává do kabátu, ale stromy kolem jsou v plné zeleni. (sator)
  • Renáta Doleželová vzpomínala: „Se mi z produkce ozvali s tím, jestli bych nechtěla hrát jakousi Lídu Brůhovou. V té době jsem ovšem byla vdaná a čerstvě v jiném stavu. Bylo mi to strašně líto, odepsala jsem tedy, že to z důvodu mého těhotenství nejde a popřála jim hodně štěstí. K mému překvapení mi bylo odepsáno, že to nevadí a k rukám se mi dostal další scénář, kdy paní Brůhová byla provdána za Jana Zemana a točit se začíná v porodnici. Takže mě nemuseli ani vycpávat. Když hrajeme v Mědirytině scénu, kde paní Hegerová zpívá, tak sedím a mám ubrusem zakryté břicho. Potom jsem odletěla, za týden se narodil syn a postsynchrony jsem točila po porodu.“ (Ganglion)

Reklama

Reklama