Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve Vysokých Tatrách se natáčí film podle skutečné události a jeho režisér (Josef Langmiler) věří, že přispěje k odhalení dosud neznámého vraha mladé dívky. Natáčení se účastní také Zeman a mladý slovenský kriminalista Gajdoš (Emil Horváth ml.). Atmosféra doby, kdy se vražda stala, ožije během natáčení natolik, že pachatelé znervózní a prozradí se sami. Po návratu do Prahy je Zeman jmenován náčelníkem pražské kriminálky... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl je kromě toho, že se odehrává na Slovensku a že se odehrává ve filmovém prostředí zajímavý tím, že námět k němu napsal Jan Otčenášek. Takže tu překvapivě dostaneme ve scénách rozprav Zemana s režisérem docela zajímavé dialogy ohledně násilí v realitě a ve filmu. Režisér se snaží přinést ve svém filmu co nejautentičtější rekonstrukci skutečného nevyřešeného případu, a Zeman mu vysvětluje, že to prostě není možné, protože realita není tak zajímavá, aby se hodila do filmu. Jinak případ je trochu přitažený za vlasy, a kdo vraždil, jsem poznal poměrně rychle, ale právě dialogy Brabce a Langmilera to táhnou docela nahoru. Ze slovenských herců je asi nejlepší Štefan Kvietik, slovenský dvojník Anthonyho Quinna, Emil Horváth coby mladý kriminalista se stane v dalších dílech stálou postavou a přesídlí do Prahy. Většinou už ale jenom dělá křoví. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Major Ján Zeman na osobnú žiadosť svojho nadriadeného plukovníka Pavláska odlieta inkognito zo stovežatej Prahy do majestátnych Vysokých Tatier. Natáča sa tam film o znásilnení a vražde. Je inšpirovaný skutočnou udalosťou. Zeman má za úlohu sa pokusiť popri filmovaní odhaliť skutočného vraha. Výdatne mu v tom bude pomáhať snaživý, slovenský poskok poručík Gajdoš, ktorého stvárnil Emil Horváth ml. Scénaristicky je to zaujímavé (film vo filme), potešili ma aj nádherné lokácie Vysokých Tatier a plusom je tiež i to, že jednu z hlavných úloh zahral charizmatický Štefan Kvietik. Tatranský prípad súdruha majora Zemana oceňujem troma červenými hviezdičkami. *** ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásná kriminálka v krásném prostředí Tater navíc s krásným Kvietikem, no co víc si přát? Snad jen, aby mi Liškův Tou dolinou nezněl v hlavě spolu s Bláznivým dnem. Samostatně se jedná o moc hezké písně, ale jejich splynutí by nemuselo dělat dobrotu. K velkým pozitivům tohoto dílu patří nejen divácky atraktivní nahlédnutí pod pokličku filmařské práce, ale také slovní přestřelky mezi Zemanem a režisérem, které vrcholí filozofickou disputací v kolibě. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smím vědět jak budete postupovat vy? To nemůžeš. Jak to? Protože to sám nevím. Bezesporu další z vrcholů seriálu jako takového kde můžete opět zapomenout na jakoukoliv politiku. V parádních kulisách Vysokých Tater se odehrává perfektně zamotaný případ s nečekanou a překvapivou pointou ve které se ukáže, že sexuální vražda která je zde vyšetřována ve skutečnosti sexuální vraždou vůbec nebyla. Každopádně slovní přestřelky mezi Brabcem a režisérem Langmilerem jsou nezapomenutelné a na scénu tu nastupuje i sympaťák Sherlock Holmes z Kysúce Martin Gajdoš který na konci vyplní přestupní lístky do Prahy. Jenom škoda, že v dalších dílech už je pak vesměs jenom jako křoví. Každopádně tento díl patří mezi moje nejoblíbenější a i jako samostatná kriminálka netýkající se přímo tohoto seriálu by úplně bez problému obstál.100% ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Otčenášek je jako scénárista podepsán pod dvěma díly majora Zemana a v obou případech se jedná o luxusní příběhy. Zajímavé je, že inspirací se pro tvůrce stala nevyšetřená sexuální vražda. V seriálu je v rozporu se skutečností nejen vyšetřena, ale navíc je prezentována jako nesexuální vražda (oběť se vyspala se svým milencem a teprve poté byla někým jiným zavražděna). Dialogy mezi Zemanem a režisérem jsou brilantní, nová postava Martina Gajdoše zde dostala větší prostor než v dalších dílech. Ze třetí desítky seriálu mám raději jen Poselství z neznámé země. Tatranské pastorále jsou podle mě skutečně kvalitnější než kultovní Studna a Mimikry. V neposlední řadě se jedná o jeden z nepolitických dílů seriálu (většina těch několika dalších apolitických je kvalitou mnohem horší než Tatranské pastorále). ()

Galerie (4)

Zajímavosti (12)

  • V čase cca 31:10 – 31:18 prochází okolo filmařské Volhy, do které nastupuje Jan Zeman (Vladimír Brabec), člověk. Během střihu záběru odpředu dozadu je jasně vidět, že jsou to dva různí lidé (nebo alespoň s různým oblečením). (budivoj)
  • Při rozhovoru Zemana (Vladimír Brabec) a režiséra (Josef Langmiler) v kolibě zazní z úst Zemana: „Každý si necháme své Dichtung und Wahrheit.“ „Dichtung und Wahrheit“ je životopisná kniha J. W. Goetheho a překlad názvu knihy zní „Báseň i pravda“. (xisp)
  • Jan Teplý si zahrál v epizodě dvojroli, podezřelého Karla Hrdličku a herce Toníka, který ho hraje ve filmu. Pro rozlišení byl v této roli předabován Stanislavem Fišerem. (sator)

Reklama

Reklama