Reklama

Reklama

Hříšní lidé města pražského

(seriál)
  • Velká Británie The Sinful People of Prague
TV spot 9
Československo, (1968–1969), 10 h 25 min (Minutáž: 38–54 min)

Předloha:

Jiří Marek (povídka)

Scénář:

Jiří Sequens st.

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrají:

Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová, Jaroslav Mareš, Jaroslav Raušer (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný seriál kriminálních případů ze třicátých let 20. století podle povídek Jiřího Marka. Pražská "mordparta" policejního rady Vacátka bojuje s podsvětím. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem inspektorů Mrázka (František Filipovský), Brůžka (Josef Bláha) a Boušeho (Josef Vinklář). Jejich práci si ze svého postu kriminálního rady hlídá Karel Vacátko (Jaroslav Marvan). Se stejným obsazením vznikly v letech 1970 - 71 čtyři celovečerní filmy - Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále. V roce 1986 byl jako volné pokračování natočen seriál Panoptikum Města pražského. (mibara)

(více)

Videa (20)

TV spot 9

Recenze (274)

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná klasika, kdy už herci dávno nehraji „komicky“ jako po přechodu od němého filmu ke zvukovému, ale je znát jejich profesionalita. Kromě reálií „Staré Prahy“ potěší fakt, že tehdy ještě nebylo nutné, aby dílo bylo zábavné... Sledování tohoto seriálu je vždy pohlazením duše. Jelikož na ČSFD jsou problémy se „schvalováním“ Zajímavostí, informace připojím sem. V epizodě č. 6. Případ lichého střevíce, jde pan rada vyšetřovat na zámeček, kde proběhla bujará oslava narozenin továrníkova syna, při které nešťastně zemřela místní učitelka. Zámeček se nachází v obci Líšno sousedící s Bystřicí u Benešova. Zpustlý hrad (zvaný Léštno) pro svoji rodinu přestavěl Čeněk Daněk z Esse, spoluzakladatel firmy ČKD. Po válce mu byl zámek odebrán a přiklepnut Českému červenému kříži, momentálně je opuštěn. Zahrál si i v jisté detektivce. Tennisové kurty, kde zlatá mládež předstírala, že je svěží tam ovšem nenajdete. Filmovaly se na slavných kurtech na Vyšehradě vedle Jedličkova ústavu. V jednom záběru je vysoko nad kurty vidět Leopoldova brána. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Trpělivost je prvním zákonem kriminalistiky." A trpělivý rada Vacátko rozhodně je. Máme v Praze mord? Tak si pošle pro pivo, aby to jeho týmu ze Čtyřky pořádně zapálilo. A pak už jen zbývá, aby si společně s pány Boušem, Brůžkem a Mrázkem nasadili buřinky a za společného pískání na píšťalky v poklidu vyrazili za pachatelem. Mě tato stará škola vždycky bavila a i když mám k některých archaickým způsobům vyšetřování jisté výhrady, tak atmosféru to rozhodně má. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepčích našich seriálů, který ani krapek nezavání kulisami, zato z něj dýchá stará Praha. Mnozí herci zde dostali opravdovou příležitost si po dlouhé době zahrát(Marvan,Filipovský...), pro jiné se jejich postavy staly i stínem,z kterého se jim skoro nepodařilo dostat(Vinklář,Bláha). Prostě tento seriál si skoro nikdy nenechám ujít ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv pánové Sequens a Marek byli komunisté jak řemen, nutno přiznat, že tohle uměli - v podstatě dobová rekonstrukce tehdejších kriminálních případů vychází velmi dobře, i proto, že Sequens natáčel co nejvíce na autentických místech, jež třeba hned po natáčení padla za oběť socialistické výstavbě (zdravíme do Holešovic!). Velmi dobří herci, zajímavé případy, některé dnes již kultovní scény. ()

pfa 

všechny recenze uživatele

Tóny znělky přivádí z obrazovky záruku kvalitní a nefalšované detektivky. Příběhy mordparty ze "čtyřky" v čele s radou Vacátkem jsou opravdu to nejlepší v tomto žánru. [1O/1O] 1.Přísaha, 2.Malý a velký vrah, 3.Lady Macbeth z Vinohrad, 4.Otisky prstů, 5.Černá rukavice, 6.Případ lichého střevíce, 7.Lodní uzel, 8.Telegram z Neapole, 9.Turecké náunice, 10.Kaprova smrt, 11.Hra, 12.Špion přijede v sedm, 13.Svědomí. ()

Galerie (301)

Zajímavosti (81)

  • Točilo se hodně v Praze Podolí, místa jsou už dnes k nepoznání, staré domy zmizely a nahradily je novostavby. (sator)
  • Jaroslav Marvan byl během natáčení tak zabrán do své postavy, že na svojí ženu a známé volal stejně podrážděně, jako Vacátko na podřízené. (FireTight)

Reklama

Reklama