Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Očima jedenáctileté Christy (Sarah Bolger) je vyprávěn příběh její irské rodinky, která přijela hledat obživu i novou budoucnost - In America. Christy a její mladší sestřičce Ariel (hraje ji skutečná sestra Sarah - Emma Bolger) se Amerika zdá přitažlivá a kouzelná, zdá se jim, že je zde všechno uskutečnitelné. Setkání s realitou není tak magické. Rodiče těžko hledají práci, vidí i nevábné prostředí Harlemu, kde se museli levně ubytovat, plného feťáků a transvestitů. Přesto je to prostředí, kde ožijí sousedské vztahy a rodina může budovat nový domov.

Na světové premiéře v Torontu v roce 2002 si získal srdce publika film In America režiséra a velkého vypravěče Jima Sheridana (např. Ve jménu otce), dvojnásobného držitele Oscara (a 13x nominovaného). Na základě vlastních zkušeností a s podporou svých dvou dcer, které se podílely na scénáři, přenesl na plátno mimořádně emocionální příběh irské rodiny, která přijela hledat nový život v New Yorku. Filmové vyprávění vzešlé z jednoduchého základu doslova zvedlo na konci filmu obecenstvo v Torontu ze židlí k dlouhému aplausu. Zvláštní sympatie si získaly filmové i skutečné sestry Sarah a Emma Bolger. Film o strastiplné cestě herce Johnnyho, jehož povolání získává v putování za obživou a uplatněním zcela jiné dimenze, a dalších členů jeho rodinky, která šla za svým snem a v drsné realitě objevuje humor, citové zázemí a nové, poněkud výstřední přátele, přichází i do našich kin předat poselství o lidské sounáležitosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O třech přáních desetiletého děvčátka ... Citlivý, empatický snímek inspirovaný skutečným příběhem vypráví o irské rodině, která se po smrti jednoho z dětí pokouší o nový začátek v zemi neomezených možností. Dětský pohled na život zjemňuje a zkrášluje tvrdou realitu amerického snu a nechává prostor pro fantazii. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo je to transvestita?“ – „Muž, obliekajúci sa ako žena.“ – „Na Halloween?“ – „Stále.“ Škoda hŕstky takmer pozoruhodných dojemných scén (triafanie do E.T. – Mimozemšťana). Je ich škoda na taký mizerný scenár, ktorý poriadne nie je ani o prisťahovalcoch (peripetie v cudzej krajine líči až úsmevne rozprávkovo, bodaj by to takto jednoducho naozaj chodilo aj v realite) ani o smrti blízkeho rodinného príslušníka (a následného vyrovnávania sa s tým). Snímke neprospieva emočné tlačenie na pílu a k oscarovej nominácií za najlepší scenár (!) sa nevyjadrujem. Naopak, nominácie pre Djimona Hounsoua a krehkú Samanthu Mortonovú (obrovská britská posila pre americkú kinematografiu - MINORITY REPORT, KRÁĽOVNÁ ALŽBETA: ZLATÝ VEK, LIBERTIN), sú podľa mňa zaslúžené (potešia aj detské výkony). Zvláštne, že človek, ktorý sa pri písaní scenára inšpiroval vlastnými smutnými zážitkami, napísal také tuctové dielo. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek. Sheridan ví, jak zasáhnout něčí srdce. Jsou tam úžasné scény, které vás nenechají nadechnout. Při životě vás drží jen kapka naděje a že jich tam je dost. Hlavně scéna, kde otec bojuje o plyšového E.T.ho mě dostala. Sheridan to zdojemnuje přidáváním scén z amatérské kamery, kde je vidět rodiná radost a pohoda. Po celou dobu filmu nevíte, jak film dopadne, ale přesto si budete přát ať jim to vyjde. Rozhodně tento snímek stojí za shlédnutí ať to stojí co to stojí. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

V dobe, keď Írčan Jim Sheridan pricestoval so ženou a dvomi deťmi - dievčatkami - do New Yorku, bola ešte štvorica silne otrasená úmrtím ich piateho člena rodiny, malého chlapčeka, ktorý spadol zo schodov. Sheridan podľa scenára členov svojej rodinky natočil autobiografický film, v ktorom si spolu s nimi lieči dávnych démonov. Ide o veľmi smutnú a osobnú výpoveď, venovanú pamiatke syna. Na Sheridanovom mieste by som urobil to isté. I keď by išlo skôr o záplatu na moje rany, než plnohodnotný divácky zážitok. Po filmárskej stránke filmu niet čo vytknúť. Herci sú slušní, psychológia silná, ale obsahovo vás neroztrhá, ak sa vám nestalo niečo podobné a odpovede na svoje otázky ste nenašli na miestach, na ktorých ich našiel sám Sheridan. ()

Blue.Poison 

všechny recenze uživatele

Rodina, která se rozpadá v trosky, špinavý pavlačový dům plný feťáků a neúprosně drsná ruka osudu. Smutný příběh, smutné prostředí, smutné postavy. Přesto má tenhle film v sobě strašně moc síly a energie. Byť děj plyne pomalu, najde se v něm mnoho výjimečných momentů, které diváka prostě připoutají. Herecké výkony jsou skvělé, scénář až trpce skutečný a profesionální kamera, která se střídá s amatérskou má také něco do sebe. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Samantha Morton se narodila v roce 1977. Byla tak o pouhých 14 let starší než Sarah Bolger v roli její dcery, která se narodila v roce 1991. (ČSFD)
  • Sarah Bolger a Emma Bolger, které ve filmu ztvárnily sestry, jsou sestrami i ve skutečnosti. (R´Hell)

Reklama

Reklama