Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

První vysokorozpočtový snímek režiséra Sama Peckinpaha se zároveň stal prvním filmem, který byl bez vědomí autora uveden ve zkrácené verzi. Nyní, o čtyřicet let později, byla objevena a restaurována většina chybějících záběrů. Nové scény přispěly k ještě dokonalejšímu vykreslení posedlosti unijního důstojníka (Charlton Heston), který vede samozvanou výpravu složenou z vězňů (Richard Harris), bývalých otroků a zločinců (James Coburn), aby v Mexiku dopadli tlupu vraždících Apačů. Vyvstává otázka: Kdo představuje větší hrozbu? Major Dundee nabízí jedno z nejlepších hereckých obsazení v dějinách westernu a konečně přichází v podobě, v jaké ho zamýšlel legendární režisér! (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pomník amerického patriotizmu, prvého Peckinpahovho "veľkého" filmu, v ktorom zberba, zložená z gaunerov, zločincov, černochov, dezertérov, Severanov, Južanov a pár dobrovoľníkom pod velením majora Amosa Charlesa Dundeeho bojuje v mene slobody, demokracie a svätej Ameriky proti Apačom, pričom majú problém nevyzabíjať sa sami medzi sebou... Patetická, nudná báchorka, v polovici navyše s absolútne zbytočným rádoby pohodársko-romantickým predelom a prispatým tempom, ktorá spoľahlivo podporila ultranacionalistickú propagandu 60.-tych rokov, o tom, ako sa všetci Američania dokážu spojiť proti spoločnému nepriateľovi. Že Peckinpah natočil niečo takéto sa mi ani veriť nechce. Sorry, Sam. 24% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný western so slabým drajvom. Slušnej charakterizácii postavy Richarda Harrisa sa bohužiaľ nevyrovnáva tá Charltona Hestona, a ich konflikt, ktorý má byť primárnou líniou filmu, podráža množstvo vedľajších scénok, ktoré ho zbytočne spomaľujú a naťahujú. Ako vidím, kolegovia si sťažujú už na zdĺhavosť 123 minútovej verzie - a to ja som musel obsedieť pri 152 minútovej, ktorej nepomohlo ani veľké plátno. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ne zcela typický Peckinpahovský western, přesto však skvělá podívaná, která mě nenudila ani přes delší stopáž. Perfektní herecké výkony známých tváří, dobrá hudba a atraktivní prostředí Unie a Konfederace, tentokrát s jednotkou namíchanou z obou znepřátelených armád. Osobní spory, romantická linie a ústřední zápletka jsou patřičným zpestřením. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Na Packinpaha prachsprostá bída, která v kontextu jiných westernů této éry brázdí ornici šedého průměru. Nic pro co by stálo dvě a půl hodiny čučet v kině. Mimochodem, potenciální "sílu" zápletky jsem doteď nepochopil. Ať už v podobě, kterou Peckinpah zamýšlel, nebo tak jak jí realizoval. Simply boring. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Western, ako sa patrí, so všetkým, čo tam má byť, veľkými zábermi krajiny a slušným rozpočtom. Len tí Apači sú o niečom celkom inom ako z Mayoviek, a oddiel americkej armády, ktorý sa za nimi vydá, tiež nie je podľa ideálnych predstáv. Väzni, vrahovia, južania, černosi a jeden kňaz, s takým zložením je radosť veliť, pokiaľ sa teda nezabíjajú navzájom. Ale zážitkov nám rozprávač-kronikár prinesie dosť, dokonca aj krásne ženy, len sa to od polovice už trochu vlečie. –––– Tak ty si buď vojenský supermozog a strategický génius, alebo najväčší idiot v Severnom Mexiku. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (8)

  • Sam Peckinpah se k hercům choval natolik hrubě, že ho Charlton Heston málem napadl svou šavlí. Heston později přiznal, že to bylo poprvé a naposledy, kdy někoho na natáčení fyzicky ohrozil. (MrCreosote)
  • Charlton Heston (Major Dundee) nevycházel s Richardem Harrisem (kapitán Benjamin Tyreen), který byl často opilý a chodil pozdě na natáčení. Jako žert rozmístil Harris před Hestonův maskovací přívěs desítky budíků a všechny je nastavil tak, aby se spustily ve stejnou dobu. Když Heston vyšel, lekl se a Harris zavtipkoval: „Právě se hlásím.“ (Marek06)

Reklama

Reklama