Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi 50. až 70. let minulého století. Honza Steiner nebyl žádný drsňák ani grázl. Byl to jen kluk, který měl smůlu, že se ocitl ve špatnou dobu na špatném místě. Na šikmou plochu se dostal shodou nešťastných osudových náhod. Výchovu Honzovi poskytly dětské domovy, pasťáky a nakonec kriminál. Vedl dlouhou, nevyhlášenou a pravidly právě neoplývající válku s důstojníkem veřejné bezpečnosti. Konflikt vyvrcholil zinscenovaným honem na Honzu, který nešťastně zastřelil svého úhlavního nepřítele a byl za to odsouzen k trestu smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

kebom 

všechny recenze uživatele

Na TV film a súčasnú úroveň filmovej produkcie vynikajúci počin. Režísér Svoboda je naozaj pán režisér. Policajné scény s prenasledovaním na strechách ma technickým spracovaním naozaj prekvapili. Zopár chýb (úplne nadbytočná "erotická" scéna - to asi vo všetkých filmoch už musí byť -, alebo napríklad diaľničná nálepka na žiguľáku dakedy v šesťdesiatych rokoch kedy nič také nejestvovalo) mi výsledný dojem nepokazilo. Na filme vyzdvihujem hlavne spád. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak tohle může být jen televizní film, ten si zaslouží velké plátno. Výborná režie, skoro výborný scénář a hlavně dost dobré výkony, hlavně trojice Dolanský, Hádek a Motloch, obzvláště Motloch v roli příslušníka VB je mrazivý. Je to příběh ze života, lidské charaktery jsou skutečně takové, někteří jsou skutečně svině, i když doba byla tvrdá, těžko říct, jak bychom se zachovali. Udělení milosti patří k velmi silným zážitkům, kdy fandíte klukovi, který byl ke zločinu spíše donucen, měl to v dětství těžké, což na druhou stranu nikoho neomlouvá. Jediné, co bych vytknul, je možná ne zcela využitá linie s Pajdou a některé poměrně zbytečné záběry (třeba jak Krajčo s Motlochem pořád lijou na kameru vodu, asi čtyřikrát). Výborný film, škoda, že se nevysílá častěji. ()

Reklama

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

V očekávání českého vězeňského dramatu o vině a trestu, o pochybování, o spravedlnosti vzešla další dobová vzpomínka a zlé časy padesátých let. Ovšem v tak obrané podobě, že drsnou dobu reflektuje naprosto minimálně.. Hlavní hrdina Honza je vší silou obhajován nejhorším možným argumentem, tedy že je za jeho jednání zodpovědná výchova a prostředí, ve kterém vyrůstal a on sám tak neměl volbu být jiný. V pořádku, výchova hraje v rozvoji velkou roli, ale může tohle zločinci přilepšit k menšímu trestu? Petr Svoboda se Vás bude snažit pořádnou dávkou šedého patosu přesvědčit, že ano. Plete se mu tam do toho Stockholmský syndrom, šikana prodlouženýma rukama zákona, ale stejně si jede to svoje.. Alibismus, sprostý alibismus! 60% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné televizní drama, které si celkem zákonitě vybral režisér Svoboda pro vyhraněný rebelský charakter hlavního hrdiny a atmosféru tíživých 50. let deformovaných stalinistickým režimem. Vzhledem k dlouholetému členství Jiřího Svobody v komunistické straně a jeho angažovanosti jde o jeden z pokusů vyrovnat se s vlastní minulostí. Podobné náměty s kriminální zápletkou jsou ve Svobodově tvorbě časté. Slušný scénář a především výborný Jan Dolanský v hlavní roli jsou hlavními přednostmi tohoto kousku. Celkový dojem: 70 %. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Koukám, že dnešní neděle se nese v historických procesech dle skutečných událostí. nejprve Past s Jiřinou Štěpničkovou a nyní toto. No, koukal jsem na to jak blázen řeknu vám. Vůbec jsem o tomto filmu nevěděl a o to více jsem byl mile překvapen. Ačkoliv TV film, bylo na co těch 108 minut koukat. Jediné co mi tam vadilo byla ta hudba. Ne, nevydila mi ta úvodní melodie Dana Landy se skvosttným duetem na konci závěrečných titulků, který bych chtěl mít nahraný (na CD si to Dan zpívá sám). Ale ta syntetizátorová až devadesátková hudba. To je ale jediné co bych vytkl. Příběh skutečně zajímavý. Člověk si uvědomil, že žít si s dobře rozdanými kartami hned od začátku života pokud si to nějak nezkoní se dá slušně až do smrti. Ale ne každý tu kliku má. Někdo do začátku nedostane nic, nidko jej nepodporuje, nikdo se jej nezastane... A i když se snaží, dostává samé kopance. To se pak těžko nějak začleňovat... Zaujme zde celá škála mladých hereckých hvězd jako Krajčo, Dolanský, Vlasáková (ti jsou mimochodem dnes s Dolanským manželé), dokonce se tam objeví i ,,soudkyně Barbara'' :-) . Film se celkem snažil držet i v rámci historických předloh padesátých a sedmdesátých let a jak říkám na TV film dost slušný počin. * * * * ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Film sa sčasti natáčal na zámku Velké Heraltice, ktorý predstavoval polepšovňu či na stanici Frýdlant nad Ostravicí (stretnutie Steinera s advokátom Vozdným). Väzenské scény sa točili v opavskej väznici. (dyfur)
  • Natáčelo se i v bývalém dole Gabriela v Karviné a na karvinském Masarykově náměstí. Natáčení exteriérů probíhalo také ve městě Příbor na Novojičínsku. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama