Reklama

Reklama

Bonnie a Clyde

  • USA Bonnie and Clyde (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký film režiséra Arthura Penna Bonnie a Clyde patří dnes již do zlatého fondu světové kinematografie. Příběh dvou sympatických lupičů se odehrává v Americe třicátých let a je založen na skutečných událostech a skutečných postavách. Bonnie Parkerová se narodila v Roweně v Texasu roku 1910. Roku 1931 pracovala v kavárně. Pak se dala na dráhu zločinu. Clyde Barrow pocházel z rodiny nájemce půdy. V mládí vyloupil benzínovou pumpu. Byl odsouzen na dva roky, ale roku 1931 byl propuštěn za dobré chování. V tomto okamžiku začíná vlastní filmový příběh zločinecké dvojice, který je pojat spíše baladicky a s jistým nadhledem, aby pak nakonec gradoval v závěrečné orgii krutosti, v dnešním kontextu kinematografie ovšem množstvím krve dávno překonané. Film v době svého vzniku vzbudil velký ohlas a sklidil pochopitelně také mnoho cen. Jmenujme např. Oscara za vedlejší roli Estelle Parsonsové a kameru Burnetta Guffeyho, film měl ovšem ještě dalších osm oscarových nominací! V hlavních rolích pochopitelně zaujali Warren Beatty a Faye Dunawayová. Ta si vedle oscarové nominace odnesla za film i Cenu Britské akademie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (326)

Javert 

všechny recenze uživatele

Kvalitní podívaná plná vtipných narážek, akce a romantiky. Nemůžu si pomoct, ale Beatty mě přišel děsně nesympatický, naopak Dunaway zatraceně krásná:)) jako v každém jejím 60s a 70s filmu. Potěšily mě krásně napsané role pro oba herce jménem Gene. Hackman v jedné ze svých prvních větších rolí je jako bratr hlavního hrdiny skvělý, stejně tak jako Wilder, jehož mini role mě také u srdce zahřála. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jaký skandál to tehdy musel být. K smrti krásná Faye Dunaway a bělozubka Warren Beatty na cestě, jejímž cílem je aspoň na chvíli být někým jiným. Vytrhnutí z obyčejné pěny dní přes mrtvoly a několik vyloupených bank. Násilí, krev a sex. Ó, jaký pocit muselo zažívat tehdejší konzervativní publikum? Bonnie a Clyde se společně s Jamesem Deanem stali archetypem pro "Live fast and die young". ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Bonnie & Clyde jsou nejslavnější dvojící v historii, kam se na ně hrabe třeba Chip a Dale nebo Brat s Angelinou, proto si filmové zpracování zasloužili - a lépe to snad dopadnout nemohlo. Warren Beatty byl možná pro roli až moc přesládlý, ale nad Faye Dunawaovou jsem se rozplýval celou dobu, její krása byla nadčasová a určitě to nebyl můj poslední film s ní, opravdu nádherná ženská, a proto ten konec mně mrzel. Vztah mezi oběma zločinci byl strhující a poslední scéna jak kamera střídá pohledy to ještě umocnila. Celkově je to výborná gangstera, kde se kradou auta častěji než v GTA a poslední přestřelka byla jednou z nejbrutálnějších a trošku semnou pohnula. Neskutečně silný zážitek! ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si doplnil i tuto klasiku s úžasnou Faye Dunawa. Jejich příběh asi každý zná. Je docela zvláštní, že jim to tak dlouho procházelo. Celou dobu jenom loupí a utíkají před policajtama. Proč to vlastně dělali, no pro zábavu. Zmínil bych i známého Geneho Hackmana jako bráchu od Clydea. Spolu tvořili slavný Barrowův gang. No a skončili podle očekávání... "Můžete už jenom utíkat." ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

V roce 1967 byli Bonnie & Clyde nejbrutálnějším filmem všech dob. Zejména závěrečná scéna divákům doslova vyrážela dech svou (do těch časů nikde jinde nespatřenou) důslednou krvavostí. Právě ona je důvodem, proč byl tehdy film promítán i na některých horrorových festivalech. Tento dodnes kontroverzní, místy zřetelně levicový snímek, patří nejen k zásadním dílům gangsterského žánru, ale také k důležitým milníkům v dějinách kinematografie. Mohl být natočen právě díky své době, která tak přála revolučním počinům zejména v oblasti umění. Konec 60. let je (co se týče jeho nejvýznamějších filmů) zcela ve znamení vzpoury proti zažitým konvencím. Tato rebelie s sebou přináší mj. úplně nový pohled na ztvárnění filmového násilí. (Dále viz Easy Rider, Night of the Living Dead nebo Wild Bunch). [Dodatek (duben 2011): Nedávno jsem to viděl asi podesáté, a dojem byl opět vynikající. O kolika filmech starších čtyřiceti let můžeme říct, že působí dojmem, jako by byly natočeny včera? Samozřejmě za předpokladu, že by ještě včera vznikaly tak dobré filmy.] ()

Galerie (123)

Zajímavosti (50)

  • Skutočný Clyde Barrow bol vraj podľa klebiet bisexuál a Warren Beatty ho ako bisexuála aj chcel hrať, ale režisér Arthur Penn mu to vyhovoril. Namiesto toho bol vo filme impotentný. (ladko)
  • Do role Bonnie zvažoval Beatty okrem svojej sestry Shirley MacLaine aj svoju priateľku, francúzsku herečku Leslie Caronovú. (marlon)
  • Roztřílené auto původní majitelé prodali za 3 500 amerických dolarů. (M.B)

Související novinky

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

včera

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Zemřel Gene Wilder

Zemřel Gene Wilder

30.08.2016

Alzheimerova choroba nám v neděli sebrala třiaosmdesátiletého herce Genea Wildera. Pokud jste viděli Producenty, Ohnivá sedla nebo Mladého Frankensteina, dobře víte, o koho jde. Tohle je ale jen… (více)

Bonnie a Clyde tentokrát natvrdo

Bonnie a Clyde tentokrát natvrdo

27.07.2011

Je zvláštní říct to o filmu, který byl ve své době kritizován za amorálnost a drsnost (zejména krvavé finále diváky v roce 1967 doslova šokovalo), ale je to tak – Bonnie a Clyde Arthura Penna nabízí… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama