Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chudý muzikant se zlatým srdcem, který putuje po kraji a písničkou si vydělává na skromné živobytí pro početnou rodinu, se jednoho dne rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za dobré srdce dostane od kouzelného dědečka čarodějný ubrousek, na kterém se na požádání objeví ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta také o oslíka, z něhož se sypou dukáty. Toho nešťastný chudák dostal od dědečka jako náhradu za ztracený ubrousek. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se všechno neobrátilo v dobré. A tak je nakonec muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský třetím dědečkovým darem po zásluze potrestán. (TV Nova)

(více)

Recenze (332)

castor 

všechny recenze uživatele

V době budovatelských filmů se naštěstí našel čas i na milou pohádku, která se už dávno zlatým písmem zapsala mezi nestárnoucí klasiky. Příjemná atmosféra, přepálená barevnost, chytlavé melodie, výborní herci a přímočarý děj, který neodmyslitelně patří k tuzemským vánočním svátkům. Zdaleka neleze na nervy a potěší i třeba za deset let. Holt, kdepak ty staré zlaté pohádkové časy jsou.. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, tak jsem tyhle pohádky z 50. let neměl moc rád - Obušku, z pytle ven!, Hrátky s čertem, Byl jednou jeden král..., Dařbuján a Pandrhola... a našlo by se jich asi ještě víc. Myslím, že mi prostě vadilo, že je na nich na první pohled znát, že to jsou už opravdu staré filmy (a fakt by mě zajímalo, nakolik oslovují současné děti). Třeba ten animovaný obušek je vyloženě trapas (o samotném příšerném názvu filmu ani nemluvě). U toho Pandrholy a Obuška mi navíc vadí i to jejich vyznění, které mi přijde - nemůžu si pomoci - poplatné své době. Chuďas je zde oslavován, zatímco boháč je zde vylíčen jako krajně odpudivé monstrum, které nezaslouží slitování. Takový schematický pohled na svět mi je protivný, byť je samozřejmě pro české pohádky zcela typický (v případě obuška mě navíc irituje i další české pohádkové klišé, a sice že každý hostinský je prohnaná svině, což možná platilo za totáče, ale dneska mě takový pohled už uráží). Z hlediska hereckých výkonů tomu asi nejde nic vytknout, a celkově filmařsky je to natočeno více než zručně, což zřejmě vysvětluje, proč se to každý rok na Vánoce reprízuje v telce, ale osobně mi je ta postava muzikanta, který si nasekal chalupu plnou dětí, a místo aby se o ně staral, tak někde bezstarostně trajdá po světě, dost nesympatická, a ta postava kouzelného dědečka (snad Bůh?) mi tam přijde vyloženě jako bizar, takže se obávám, že ani na stará kolena už to moc na milost nevezmu. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

U této populární pohádky mi nikdy spousta věcí neseděla. Hlavní hrdina vypadá jako padesátník s kupou malých dětí, a to je v příběhu vlastně nejmladší postavou (kompars nepočítám). Je tu spousta záběrů na roztomilá živá zvířátka, ale díky nim ještě vynikne ateliérovost většiny filmu. A tomu nakonec napomáhá i barevný obraz. Triková úroveň odpovídá době vzniku, rozhodnutí udělat obušek animovaný bylo každopádně rozumné. Na to, jak málo je tu děje, je pohádka vlastně docela dlouhá. Takže to zachraňuje jen jedna zlidovělá písnička. ()

kaposlav odpad!

všechny recenze uživatele

Toto ma na svedomí zrejme podobný propagátor komunizmu ako tú frašku Dařbuján a Pandrhola (1959). Mrdať deti jedno za druhým rok čo rok áno, ale živiť ich ma niekto iný. Čo na tom, že som debil bez peňazí? Veď na vine je vždycky nejaký podnikateľ. Každopádne ho treba vykresliť ako chamtivého antifilantropa, čo nemá súcit s blbcom, čo najviac energie mrhá na svoj reprodukčný potenciál. Z takýchto filmových výplachov sa nechali inšpirovať najmä naši potmavší spoluobčania a neprešlo ich to ani po revolúcií. Výsledok dnes vidíme všetci ako v SR, tak i v ČR. Našťastie tu máme cirkev, ktorá káže milujte sa, množte sa. Tak nech sa páči a môžete sa o tie mnohopočetné rodiny aj s darebnými rodičmi starať, ale zo svojho, čo je odveký problém cirkvi, keďže oni nič neprodukujú a žijú z daní pracujúcich a z príspevkov. Toto sú choré nebezpečné myšlienky, čo propaguje táto takzvaná rozprávka, ktorá vznikla z úplne iného dôvodu ako na čo sa hrá. Ja sa ani nečudujem, že Hitler je tak populárny a že ľudia vyjadrujú tak radikálne riešenia problémov ako čo počúvam a odpor voči emigrantom. História sa opakuje. Vlastne táto rozprávka nás učí, že máme byť dobroprajní a pohostinní k tým, čo majú veľa detí a nič do úst a potom keď si zvyknú, že ich chováme ako prasce, tak sa množia vo veľkom ďalej. Rozdiel je ten že z prasat je úžitok. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kouzelná pohádka natočená v dobách největšího >kulturního temna< dodnes kdykoli mile potěší, mimo jiné dnes už lehce ujetou >hlubotiskovou< barevností. To si člověk hned tak pípne jak ten ptáček... :-D . . . Čím to, že právě tenkrát, v padesátých a šedesátých létech vznikly ty nejlepší české filmové pohádky...(?) Možná i proto, že to jejich poselství se neslo v PŘÍBĚHU a tehdejší skuteční umělci nepotřebovali pouhým šaškováním a pitvořením zakrývat povrchnost, hloupost a neumětelství, jako ty dnešní celebřitní hvězdičky... ()

Galerie (17)

Zajímavosti (13)

  • Ve Sněžném došlo i k jedné velké nepříjemnosti. Filmový osel byl uvázaný v kůlně, v jejíž blízkosti byl ustájený pár koní. A to bylo špatně. Osla totiž jednou v noci přemohly choutky, utrhl se a běžel ke kobylce. Druhý kůň se kvůli tomu splašil, a když se vzepjal, napíchl se na železnou tyč. Utrpěl natolik vážné zranění, že musel být druhý den utracen. (ČSFD)
  • Scéna výprasku byla hodně kritizována. Novinářům vadilo, že je tak krutá a naturalistická. (Sinecod)
  • Když dostane muzikant (Ladislav Pešek) „jitrnici, jakou svět neviděl“, lze si všimnout v pravém rohu mikrofonu. (Beo.wulf)

Reklama

Reklama