Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Kombinace Krkonoše a Hapkovy hudby je neodolatelná a utáhne celý film. Příběh sám je jednoduchý se silným sociálním podtextem a trochou té komunistické manipulace, kterou ovšem výše zmíněné spolu se slušným hereckým obsazením naštěstí dost utlumuje. Pro mě od dětství milovaná klasika, u které si vždy vzpomenu na pana Lohnického, který při natáčení zemřel. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Další z mých dětských restů, který jsem viděl jako desetiletý a pak až teď. Pamatoval jsem si hlavně Karla Heřmánka coby pašeráckého borce, kterého nikdo nedohoní a Ondřeje Havelku jako naivního a zapáleného pana učitele. A mohu říct, že film se mi líbil stejně, jako v těch deseti. Karlu Heřmánkovi jsem držel palce snad i na nohou a Ondřej Havelka mě přenesl opět do dětských let, kdy jsem toužil mít ve škole takového učitele. Potěší i představitelé dětských rolí (třeba Adam z "Návštěvníků" v záporné roli). Nestárnoucí film. 80%. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Pokud se budeme bavit a jakémsi kouzlu (a můžete si pod tímto pojmem představovat cokoliv) ,tak kolik tuzemských snímků disponuje větší silou, něž právě tento zasněžený příběh z počátku století? Věra Plívová-Šimková byla shůry obdařena a dáme li stranou Pány kluky, tak u Krakonoše a Lyžníků se vyřádila (v dobrém slova smyslu) asi nejvíc. Milé, nenásilné, poetické i autentické....jedním slovem pohlazení. Navíc herecký výkony....to snad ani nejde nazvat výkony, ale prostým lidským bytím. A co teprve dětské role, třeba Kreidl, Krňanská nebo Král...o tom si ti dnešní "herci" z Ulice a podobných seriálů mohou nechat jenom zdát. Ne Mrazík, ale tenhle snímek patří k zimě (chcete li k vánocům), stejně tak jako patří k tomu nejlepšímu z domácí kinematografie. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Plívová tentokrát opět točila v kruté podkrkonošské zimě se spoustou sněhu (a filmy se sněhem nemám rád). Jako téma si zvolila počátky lyžování v českých zemích (včetně pana hraběte Harracha na konci filmu) v chudém kraji, kde lidi živilo sklo, tkalcovský stav, ale v nemenší míře i pašování ze Slezska. Ta vratislavka tedy nebyla od Liberce, ale z Wroclawi, došlo mi to teprve v půli filmu... Film jistě dětem přinesl dobrou podívanou, z hlediska odrostlých je to spíše průměr, znám lepší filmy naší krajanky z Chuchelny... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Paní režisérka Plívová-Šimková měla neobyčejný cit pro dětský film, který nádherným způsobem využila i v tomto krásném, poklidném snímku. Obraz doby je naprosto věrohodný. Chudí kluci Budařů, pomáhající pašerákovi, proti, z počátku, zlému synkovi bohatého hospodského. Překrásné prostředí je ovšem, z hlediska filmařského, velmi nepřátelské. Na filmu se ovšem drsné podmínky, za kterých se točil, neprojevily, a proto tu máme, v doprovodu krásné skladby Petra Hapky, jedinečný dětský, ale i dospělácký film, který naštěstí není tolik przněn komerčními televizemi. Film vlévá klid a pohodu (nejen) do dětských duší a je i morálně poučný. "Copak nevíš, ty chytráku, že bez kořalky se obejdu? Ale že bez pašování by půlka Krkonoš chcípla hlady?!" ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Celou dobu se ve filmu říká ski, prkna, nebo dřeva. Slovo lyže zazní pouze jednou, když Matěj (Jan Kreidl) prosí sošku Krakonoše o další lyže. (Standey)
  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Zdeněk Troška, který na filmu dělal asistenta režie, vzpomíná, že díky zkušenostem tří měsíců na sněhu během tohoto natáčení nikdy v životě nerežíroval žádný film v zimě. Odmítl kvůli tomu i scénář Anděla Páně (2005). Troškovu averzi též posílila i smrt Václava Lohniského, který Zdeňku Troškovi dle jeho slov umřel v náručí. (Nach)

Reklama

Reklama