Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

karlosss18 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu se mi hrozně líbí,že se odehrává v zimě(moje nejoblíbenější období,hlavně Vánoce).Dá se to srovnávat s filmem Páni kluci,ale nemůžu si pomoct,tohle se mi líbí víc.Děti vidí Krakonoše v pašerákovi zboží,který si to sviští Krkonošskými hřebeny na tehdy novém vynálezu zvaný lyže,prostě paráda...80% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Film pro děti všeho věku. Zhruba tak lze charakterizovat tuto klasickou dětskou komedii plnou rafinovaných jemnosti bohaté, rozvité režisérčiny i scénárističtiny duše. Jemný, v podstatě prostý příběh se zakompovanou pučící první dětskou láskou a stejně dojemně nedospělým trojúhelníkem je asi tím hlavním, co z filmu, který jinak jak svým záběrem, tak tématem působí spíše jako "dospělácké" dílo prezentované záměrně zorným úhlem dětského věku. Osobité ztvárnění nádherných scén ve sklárně, skvělé pojednání atmosféry prvních školských místností nikterak se nelišících od běžných chalup i stejně dobře zvládnuté interiéry řemeslnických dílen nebo hospodské atmosféry připomínají znovu spíše historické filmy než klasickou dětskou tvorbu. Účin filmu neméně zesiluje i jeho "cyklické" pojetí času a prostoru mezi masopustem a velikonocemi, mezi zimou v plné síle a horským předjařím, které v nížinácj pučí už sněženkami, bledulemi neřkuli petrklíči. Práce s herci jakoby evokovala - ovšem v osobité, výrazné a neopakovatelné poetice Plívové-Šimkové - BABIČKU Boženy Němcové. Sociální otázka - bída horáckého života z pomezí Jizerských hor a Krkonoš - je tu vlastně pojmenována naplno a bezohledně, současně však nevtíravě a jaksi něžně. Knitlová i Šimková tak znovu potvrdily pravdu, která se zdá být svým notorickým opakováním už opotřebovaná a přesto si znovu a znovu vynucuje své zdůraznění. Pravdu pravící, že ženské vidění světa svou osobitostí a neopakovatelnou výrazností je pro současný svět euromamerickoruského člověka nepostradatelné a životodárné, pokud má být uchována plnost života charakterizující ještě životní styl generací našich bezprostředních předků. . ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Plívová tentokrát opět točila v kruté podkrkonošské zimě se spoustou sněhu (a filmy se sněhem nemám rád). Jako téma si zvolila počátky lyžování v českých zemích (včetně pana hraběte Harracha na konci filmu) v chudém kraji, kde lidi živilo sklo, tkalcovský stav, ale v nemenší míře i pašování ze Slezska. Ta vratislavka tedy nebyla od Liberce, ale z Wroclawi, došlo mi to teprve v půli filmu... Film jistě dětem přinesl dobrou podívanou, z hlediska odrostlých je to spíše průměr, znám lepší filmy naší krajanky z Chuchelny... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Filmová tvorba českej režisérky Věry Plívovej-Šimkovej ma nikdy neoslovila. Ani neviem prečo, ale jej filmom akosi nedokážem prísť na chuť. V roku 1980 natočila detskú rodinnú komédiu odohrávajúcu sa na počiatku dvadsiateho storočia v zasnežených krkonošských horách. Pašovanie, lyžovanie a kopec zábavy. No ja neviem. Čo na to povedať? Snímok "Krakonoš a lyžníci" som videl viacero krát, ale ani raz som sa pri ňom bohvieako nepobavil. ** ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

...aneb příběh o tom, jak se do našich končin dostaly lyže. Dal jsem si již koncem léta předsevzetí, že letošní prosinec věnuju převážně dohnání starších klasik, těch pohádkových, vánočních nebo jen prostě zimních. Započal jsem to nevinným roztomilým příběhem, který mi po dlouhá léta v televizi unikal, a tak bylo téměř povinností jej dneska zhlédnout. Dětské role jsou zde obdobně bravurní, jako ve většině českých rodinných komedií z období před revolucí. A na tom se staví jejich hlavní úspěch. P. S. Miluju filmová camea Jana Krause :D ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Štáb filmu byl ubytován v Železném Brodě v hotelu Crystal a Domě stavbařů. Řadu pomocných rolí sehráli obyvatelé Železného Brodu. (Vladimir.Vlc)
  • Zdeněk Troška, který na filmu dělal asistenta režie, vzpomíná, že díky zkušenostem tří měsíců na sněhu během tohoto natáčení nikdy v životě nerežíroval žádný film v zimě. Odmítl kvůli tomu i scénář Anděla Páně (2005). Troškovu averzi též posílila i smrt Václava Lohniského, který Zdeňku Troškovi dle jeho slov umřel v náručí. (Nach)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Reklama

Reklama