Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

nash. 

všechny recenze uživatele

Poetická pohodovka nabízející téměř pohádkově idealizovaný svět počátku minulého století, viděný „dětskýma očima“, ať už dětí nebo dospělých, ponořených do sentimentálních vzpomínek, měnících dětství, nejen to před sto lety, v ideální, navždy ztracený svět. Královna českého dětského filmu Věra Plívová - Šimková v nejlepší formě, k tomu krásná Hapkova hudba, skvělý Havelka jako nadšený učitel, nevtíravý humor, obvyklá klukovská dobrodružství, úsměvné okouzlení vynálezem zahnutých prkýnek a samozřejmě Karel Heřmánek jako nepolapitelný pašíř. To jsou jen některé z důvodů, proč se k lyžníkům člověk rád vrací ať je zima nebo léto. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem měl tenhle film jen ve vzpomínkách. Krásných vzpomínkách. Dnes jsem konečně neodolal a....lepší, než jsem čekal. Plívová filmy s dětmi uměla. K tomu návrat do zašlých časů, kdy děti lehávaly na peci, v sednici se tkalo, pletly se proutěné košíky, pekly se zlatavé koláče a malí nezbedníci naslouchali se zatajeným dechem vypravěči, který je zavedl do světa pohádek a pověstí. K tomu laskavý humor, četníci padající na rychlých prknech do hlubokého sněhu, hostinský jako Krakonoš, co nejde pro ránu (ale i dobré slovo) daleko, kluci nezbedníci, koulovačka s panem učitelem...uf. Tu pátou hvězdu musím prostě přihodit! ()

Reklama

Zevon 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená vánoční pohodovka. Miluju to, hory, lyže, sníh, děti, dobu, kdy mi na mobil nezvonila návštěva u vchodu, že jsou tady, kdy se lidi vzájemně znali a neexistovalo tolik hajzlů, co prodávají všechno a nemají přitom nic, než holou prdel a v hlavě našrocené nesmysly multilevelových školitelů. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, s retro horskou zimní estetikou situovanou do doby před sto lety, do dob, kdy se do jednotřídky jezdilo na sánkách a kdy se místní ochotníci nesměle těšili, že "'přijede delegace až z Vrchlabí a možná i z Prahy!" Vůbec nejde o pohádku, přitom Krakonoš téměř pohádkově působí, lidem se žije těžce (sociální linka nepůsobí nijak nuceně, a nakonec ani ten proslov knížete Harracha taky ne) a přitom z filmu vyzařuje optimismus a radost. Hapkova písen je příkladem výborného odhadu atmosféry filmu, herce je radost sledovat (hostinský Augusta, Heřmánek, propagároři lyžování - lyžníci Hekšus a roztomilý venkovský učitel Havelka, Vladyka a vlastně všechny dětské role). Pokud něco o Vánocích pravidelně, tak prosím, tohohle Krakonoše. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Film pro děti všeho věku. Zhruba tak lze charakterizovat tuto klasickou dětskou komedii plnou rafinovaných jemnosti bohaté, rozvité režisérčiny i scénárističtiny duše. Jemný, v podstatě prostý příběh se zakompovanou pučící první dětskou láskou a stejně dojemně nedospělým trojúhelníkem je asi tím hlavním, co z filmu, který jinak jak svým záběrem, tak tématem působí spíše jako "dospělácké" dílo prezentované záměrně zorným úhlem dětského věku. Osobité ztvárnění nádherných scén ve sklárně, skvělé pojednání atmosféry prvních školských místností nikterak se nelišících od běžných chalup i stejně dobře zvládnuté interiéry řemeslnických dílen nebo hospodské atmosféry připomínají znovu spíše historické filmy než klasickou dětskou tvorbu. Účin filmu neméně zesiluje i jeho "cyklické" pojetí času a prostoru mezi masopustem a velikonocemi, mezi zimou v plné síle a horským předjařím, které v nížinácj pučí už sněženkami, bledulemi neřkuli petrklíči. Práce s herci jakoby evokovala - ovšem v osobité, výrazné a neopakovatelné poetice Plívové-Šimkové - BABIČKU Boženy Němcové. Sociální otázka - bída horáckého života z pomezí Jizerských hor a Krkonoš - je tu vlastně pojmenována naplno a bezohledně, současně však nevtíravě a jaksi něžně. Knitlová i Šimková tak znovu potvrdily pravdu, která se zdá být svým notorickým opakováním už opotřebovaná a přesto si znovu a znovu vynucuje své zdůraznění. Pravdu pravící, že ženské vidění světa svou osobitostí a neopakovatelnou výrazností je pro současný svět euromamerickoruského člověka nepostradatelné a životodárné, pokud má být uchována plnost života charakterizující ještě životní styl generací našich bezprostředních předků. . ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)
  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)

Reklama

Reklama