Reklama

Reklama

Šokující odhalení

  • USA Bombshell (více)
Trailer 6

Skupina žen vytáhne do boje proti zakladateli Fox News Rogeru Ailesovi. Nelíbí se jim jeho obtěžování na pracovišti. (Filmbox)

Videa (19)

Trailer 6

Recenze (139)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tyhlety film/exposé věci mě vždycky přijdou zajímavé, protože dost testují možnosti toho, co fikční kinofilm snese. Je to v podstatě námět pro reportáž, pro text, pro žurnalistický výstup, ale zpracováno to je do konzervativní podoby celovečerního filmového vyprávění - vždy to ve mně budí velmi zajímavé pocity, někdy to může být hodně statické a mechanické, někdy to může působit divně - ale má to zajímavou energii. Co se týče tohohle konkrétního skandálu, přijde mi osobně celkem nefunkční, že ten film řeší konflikt toho, že ženám se stalo něco hrozného, když chtěly "jen dělat svou práci". Jenže ona práce byla žurnalistika na Fox News, která má mimo jiné legitimizaci oněch hrozných věcí v DNA. To mohl být fascinující kontrast a konflikt, který prakticky není osloven. Kdyby se tyto ženy nestaly oběťmi sexuálního obtěžování nebo jiných křivd a zločinů, neměly by s Foxy žádný problém a šířily by agresivní škodlivé neetické dezinformace dodnes. Přitom negativita Fox News je tu plně vykreslována, takže ten kontrast zůstává, jen je zcela neosloven. Abych vysvětlil, co tím myslím, použiju extrémní příklad: Je to jako by vznikl film z druhé světové války o tom, jak byly členky NSDAP ukřivděny a nemohly rozvíjet svou stranickou kariéru. Jako jo, je to asi nefér vůči nim, ale opradu budem přehlížet toho slona v místnosti? ()

campix 

všechny recenze uživatele

Novinářská agitka, které nedokáže dosáhnout kvalit oceňovaných filmů z předchozích let. Nechci, aby to vyznělo nějak předpojatě, ale ono to tak stejně vyzní. Příliš zde do nebe křičí ta síla ženského empowermentu. Ano jedná se o příběh několika žen, které se vzepřely uchyláckému vedení stanice Fox, ale jedná se o naprostou zpravodajskou žumpu, která má problém správně jmenovat evropské státy a jde na ruku prezidentu Trumpovi (něco jako u nás TV Barrandov) a oslavuje ženy, které se do svých pozic dostaly přes postel a dostaly se tam především díky svému vzhledu. Ukázka toho, jak tenhle zvrácený business funguje. Otázka však zní. Měl by někdo takový být glorifikován? Mohla by následovat sálodlouhá konverzace na toto téma. Je to moderní a mě tohle opravdu nebaví. Nesoudím, ale jako zajímavý snímek, Bombshell rozhodně hodnotit nemohu. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Komu šokujúce odhalenie, komu nie. To, že šéfovia (hocijakí, čohokoľvek) si veľmi často za svoje podriadené vyberajú atraktívne dámy, je dlhodobo známa vec. A rovnako je známa vec, že vzťah medzi šéfom a jeho atraktívnou podriadenou veľmi často skĺzne do istej formy sexuálneho vzťahu. Niekedy tomu predchádza nepríjemné obťažovanie, neustále narážky, či vynucovanie si sexuálnych služieb pre iných (sprievod pre známych, návštevy). Nezriedka je sex so šéfom alebo ním určenými osobami kompenzovaný zvýšením platu. Inokedy profesným postupom, či inými pracovno-právnymi bonusmi. Korporátna sex norma vo vzťahu boss-slúžka/podriadená. Nevravím, že je to správne, naopak, je to typické zneužívanie moci. Najmä v súkromných firmách sa to deje zhusta. A nie každá žena sa dokáže ubrániť. Nie každá sa chce ubrániť. Zvlášť, ak ide o prácu snov, zvlášť ak to všetko pôsobí na jeden zo základných ľudských pudov. John Lithgow nepôsobí v úlohe zvrhlíka, napriek snahe nejako extra démonicky. Pretože sa vie zavďačiť, vie, prečo ženy z jeho tímu zväčša neodchádzajú (vysoké platy, snaha sa zastať sa ich, iné benefity). Zároveň má sociálne cítenie. Ale všetko je to predovšetkým systémová chyba korporácií ako takých, nie diskriminácie žien. Až po odstránení kapitalizmu sa dá dôstojne riešiť údajná diskriminácia a aj hnutie metoo. Pretože, ak sa aj z čela firiem odstránia odpudzujúci predátori, zároveň v nich odídu organizátorsky i riadiaco schopní a výkonní muži, čo si sem-tam radi šuchli bokom. Nič sa nezmení. Buď ich nahradia revolučnou zlobou naladené ženy, ktoré podriadených budú jebať bez ohľadu na sociálne benefity v mene čo najefektívnejšieho chodu firmy, nepripúšťajúceho kreatívne oddychové chvíľky. Alebo  na ich miesta dosadia "progresívnych manažérov" s empatiou limitne blízkou nule, bez vyjadrenia emócií, ktorí spôsobia, že z firiem sa stanú emočne strnulé mŕtve schránky. Orientované na výkon, a na nič iné než výkon. Metoo zvíťazí, ľudskosť odumrie. Nie vďaka hlúpemu hnutiu, ono vôbec nie je márne. No vďaka systému. Preto sa film síce tvári bombasticky, ale napráva len zlomenú bočnú halúzku v kompletne rakovinou postihnutom mohutnom strome zastaraného patriarchálno buržoázno kapitalistického modelu. Ale aby som len nehanil, výkon ženského tria bol skvelý, rovnako tak Lithgowa ako aj Malcolma McDowella v úlohe hlavného mediálneho  guru a vládcu - Ruperta Murdocha. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na to jakého tématu se to týkalo mě to až překvapivě bavilo, jednu modrou větu tam pronesla postava Margot Robbie směrem k Charlize Theron, ale to co se děje v USA a jak moc se to promítá do filmů, to je neuvěřitelný a není mě to z toho vůbec dobře. Jo a jak se žřídila Nicol s Charlize na plastice, to nemá obdoby, takový krásný ženský to byly, ach jo. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Film na téma "MeToo", možná první, ale který nebude určitě posledním. Určitě nelze takové případy, které se staly, nijak zlehčovat nebo oběti dehonestovat. Co bych u filmu vyzdvihl - masky, zasloužený Oscar a další ceny. Dokonce bych řekl, že stačí maska Johna Lithgowa. Herecky dominuje právě on ve své odpornosti, odpudivosti a zatvrzelosti a Margot Robbie ve své křehkosti, naivitě a slepé důvěřivosti. U Nicole Kidman jsem zděšen a zmaten, protože mám pocit, jako by jí nasadil někdo masku na hlavu, ale obávám se, že podstoupila taková "vylepšení", že ona hraje bez masky. U Charlize Theron jsem na vážkách. Ostatní postavy se ve filmu jen tak mihnou, že jsem upřímně nebyl schopen začlenit je do děje a přiřadit si je k někomu a něčemu. Výjimku představuje Malcolm McDowell, jehož krátký výstup je zcela zásadní a jeho věta vůči Johnu Lithgowovi při jeho agresivní defenzívě - "Tenhle úhel pohledu nikoho nezajímá" je větou nadčasovou, jež prostupuje všemi podobnými případy až do současnosti a bude pokračovat dále. Co se mi na filmu nelíbilo - celkově mi nesedlo úplně pojetí, na druhou stranu není to natočeno nudně, děj graduje a některé dialogy se opravdu povedly. Takže hezké tři hvězdičky. ()

Galerie (272)

Zajímavosti (16)

Reklama

Reklama